Vesti Besna kobila - Žičaru Duboka 2 prodaju u staro gvožđe ?

Besna kobila - Žičaru Duboka 2 prodaju u staro gvožđe ?

Vranje | 26.09.2012. | blic.rs
Duboka II medjustanica2

Polovna žičara „Duboka 2“, koju je zimski turistički centar na Kopaoniku pre četiri godine poklonio Vranju za skijalište na Besnoj Kobili, još nije proradila. Zbog izdataka za reparaciju i drugih troškova od preko 200 miliona dinara, u vranjskom JP “Skijalište Besna kobila“ razmišljaju da žičaru prodaju kao staro gvožđe.

Žičara je trebalo da radi bar do 2020. godine

- Poklon sa Kopaonika politički je marketing doskorašnjeg direktora JP „Skijališta Besna kobila“ Dragana Janjića, stranke G17 plus i URS, kojima pripada. Žičara je gomila gvožđa i nema nikakvu knjigovodstvenu vrednost. Još pre dve godine je amortizovana. Sudski veštak je prošle godine procenio da žičara sa Kopaonika „duboka 2“ vredi 41 milion dinara. Ukoliko država obezbedi pare za reparaciju, obavljanje dodatnih radova, dobijanje skupe upotrebne dozvole i prilagođavanje uslovima funkcionisanja objekta na novom terenu, nemamo ništa protiv da žičara proradi. Jedna od varijanti je da žičaru prodamo kao staro gvožđe. Da bar delimično nadoknadimo štetu - rekao je direktor “Skijališta Besna Kobila” Dejan Manić u Skupštini grada Vranja.

Bivši direktor “Skijališta Besna Kobila” Dragan Janjić izjavio je da su optužbe o dobijanju žičare u svrhu političkog marketinga - “smešne”. On tvrdi da je Dejan Manić bio direktor ovog vranjskog javnog preduzeća kada je žičara poklonjena i pita se “zašto tada nije reagovao”.

Žičara preneta sa Kopaonika već godinama stoji uskladištena, pošto nikada nije postavljena jer je utvrđeno da konfiguracija terena na ove dve planine nije ista.

Kada je žičara, koja je radila na Kopaoniku desetak godina, stigla u Vranje, procenjivano je da će na Besnoj Kobili biti u upotrebi do 2020. godine.


Žičara duga više od kilometar
Dvosedna žičara koju su sa Kopaonika dobili Vranjanci duga je 1.200 metara i teška 236 tona. Na Besnoj Kobili trebalo je da bude postavljena na nadmorskoj visini između 800 i 1.000 metara. Kada je stigla u Vranje, procenjivano je da je njena vrednost oko milion i po evra.

           Izvor: Blic.rs       Veselin Pešić

Podsetite se žičare Duboka 2 dok je još uvek bila na Kopaoniku - FOTO: Stevs, infokop.net

Galerija slika

Komentari