Ski Centri Rumunija Ostala Rumunska skijališta

Ostala Rumunska skijališta

skiRumun1

Manji rumunski ski centi bliži srpskoj granici koji mogu biti interesantni za skijaše iz Srbije. To su pre svega skijališta Semenic, Stana de Vale, Paltinis.

Ne reba zaboraviti još dva skijališta Azuga i Busteni koji se nalaze na poznadom pravcu Sinaia - predeal - Poiana Brasov. U ovoj regiji je 2013 održan Zimski EYOF, tako da se dosta ulaže u skijašku infrastrukturu.

 

Semenic   
Ski teren najbliži Srbiji. Sa puta Vršac - Temišvar, na 25 Km od granice u mestu Voiteg se skreće levo prema gradu Resita 60Km, a odatle do ski terena oko 35Km. Semenic se nalazi na 1400 m/nv.

Ski staza srednje težine duga 530 m, sa visinskom razlikom 140 m. Žičara tipa sidro, dužine 560 m kao i bebi ski lift dužine 200 m.
http://skiarenasemenic.ro

Stana de Vale
Nalazi se na palnini Valadeasa na nadmorskoj visini 1.172 m. Veći gradovi u blizini: Oradea i Cluj. Udaljena oko 200Km od Temišvara.

Ski lift i staza dužine 550 m. Visinska razlika 82m.

Paltinis
Rumunski ski centar sa dugo tradicijom u kome se skija se od 1912 godine. 32 Km udaljen od većeg grada Sibiu gde postoji aerodrom. Ski tereni između 1.440 i 1.667 m/nv.

Žičare: Dvosedežnica "ONCESTI" gužine 1.052 m, visinske razlike 242m vodi do 1.667 m/nv. Ski-lift dužine 409m, visinske razlike 242m

Azuga
U blizini Predeala. Ima svoji gondolsku žičaru 

Busteni
U bliyini Sijae. Pored telekabinske gondole, sa druge strane brda je nova četvoroseda Leitner zicara.

Muntele Mic - skijalište u Banatu
Na teritoriji geografskog Banata, koji je površinski veći sa Rumunske strane pa sadrži i nekoliko planina, postoji još jedno skijalište (pored Semenika koje je relativno i bilo poznato).  
 

Planina se zove Muntele Mic (mala planina) i na njoj postoji skijalište sa nekoliko vučnih liftova. Sedežnica koja se reklamira uglavnom ne služi za skijanje već samo za transport od parkinga do ski terena. Na fotografijama izgleda interesantno, pomalo glečerski, ogoljena glava sa sablasnim ogromnim krstom na vrhu.
Od domaćinskih smeštaja ističe se Hotel "Felix" koji i nudi neke povoljne pakete za smeštaj/ski pass preko vikenda ili nedelje.
Do Muntele Mica se stiže preko Temišvara i obližnjeg većeg grada Karan-Sebeša (Caransebeș), pa kilometraža od nekih 200Km od Zrenjanina deluje primamljivo. Put je solidan i do Karan-Sebeša bez uspona.
Skijalište bi moglo biti zanimljivo najpre za (odavno izumrle, tek pokoji se koprca) ljubitelje pravog ski-manijačenja koji noću voze a danju skijaju, vikendaše i slične avanturiste. Do sada nisam bio na ovoj Banatskoj planini (na Semeniku jesam, mislim da je ovo bolje skijalište), ako se to u eri stokilometraških skijališta, osmosedih karving-džetova i teške ski industrije koja koncentriše sve skijaše nedaleko od Mon Blana uopšte može i nazvati skijalištem.
Na ovim sajtovima može se videti aktuelna situacija sa snegom, smeštaj, pa i web kamere na terenu.
     http://www.muntelemiconline.ro/
     http://www.ski-in-romania.com/resort.php?id=34   

  


Srodne strane
pojanabrasologo250
Poiana Brašov

Poiana Brašov (Poiana Braşov) najpoznatiji je zimski centar Rumunije, se nalazi 170 km severozapadno od Bukurešta, dok je od grada Brašova (350.000...

predeallogo250
Predeal

Jedan od rumunskih ski centara u koji se nalazi između Sinaje i Brašova, udaljen od oba grada oko 25km. Smešten je na padinama...

sinaialogo250
Sinaia

Sinaia se 125 Km severozapadno od Bukurešta. Od Brašova je udaljena oko 50 km. To je varošica sa oko 10.000 stanovnik, na...