Vesti Alpsko skijanje - Mikaela Šifrin, dve pobede u dva dana na dva slaloma

Alpsko skijanje - Mikaela Šifrin, dve pobede u dva dana na dva slaloma

Aspen, USA | 29.11.2015. | b92.net
aspen mikaela shiffrin world cup slalom 20151129

Američka skijašica Mikaela Šifrin ostvarila je dva trijumfa za 24 časa, pošto je bila najbolja i na drugom slalomu pred svojim navijačima u Aspenu. Samo dan pošto je ostvarila najubedljiviju pobedu u istoriji slaloma u Svetskom kupu, Šifrinova je ponovo ubedljivo slavila.

Ovoga puta je imala dve sekunde i 65 stotinki prednosti, 42 stota dela sekude manje nego u subotu, u odnosu na Šveđanku Fridu Hansdoter, dok je trećeplasirana bila Šarka Strahova iz Češke.

Srpska skijašica Nevena Ignjatović nije uspela da se plasira u drugu vožnju, pošto je u prvoj 54, sa šest sekundi zaostatka u odnosu na Amerikanku.

Šifrinova je u nedelju još jednom pokazala da je klasa za sebe u slalomu, time što je bila nedodirljiva u obe runde. Na četvrtom mestu našla se Kanađanka Erin Milzinski, ispred austrijskih skijašica Karmen Talman i Mihaele Kirhgaser i Petre Vlhove iz Slovačke. Među prvih deset našle su se i Norvežanka Nina Leset, Šarlog Šabl iz Švajcarske, odnosno Francuskinja An-Sofi Barte i Resi Štigler, koje su podelile deseto mesto.

Šifrinova posle nove pobede drži čelo generalnog plasmana sa 280 bodova, ispred Hansdoterove sa 195 i Italijanke Federike Brinjone koja ima 160.

Svetski kup u konkurenciji skijašica nastavlja se spustom u kanadskom Lejk Luizu u petak.

---------------------------------

Aspen, slalom 28.novembar 2015.

Američka skijašica Mikaela Šifrin ostvarila je istorijsku pobedu u slalomu, trijumfom na prvoj trci u toj disciplini ove sezone vožene 28. novembra 2015. u američkom Aspenu. Šifrinova je do prve pobede na domaćem terenu, a 15. u karijeri došla ukupnim vremenom od 1:39.81 minuta.

Ono što njenu pobedu čini istorijskom je činjenica da ju je ostvarila sa 3.07 sekunde prednosti u odnosu na najbližu rivalku – Slovakinju Veroniku Velez Zuzulovu.

Na taj način, Šifrinova je nadmašila prethodnu najveću razliku u slalomu u Svetskom kupu, od tri minuta, koju je u martu 1968. godine postavila francuska skijašica Florens Sturer.

„To je jedna od onih stvari koje se verovatno više nikada neće ponoviti, ali drago mi je što se to desilo sada“, istakla je Šifrinova.

Šifrinovoj i Velez Zuzulovoj na podijumu se pridružila Šveđanka Frida Hansdoter, koja je bila 3,26 sekunde iza Amerikanke.

Srpska skijašica Nevena Ignjatović bila je 39. u prvoj vožnji, sa skoro šest sekundi zaostatka u odnosu na Šifrinovu, i nije uspela da se plasira u drugu rundu.

Šifrinova je već posle prve vožnje imala veliku prednost – od 1.38 sekunde u odnosu na Velez Zuzulovu, dok je Hansdoterova bila manje od pola sekunde dalje. U nastavku, američka skijašica je samo povećavala svoju prednost duž staze i na kraju je ostvarila sjajan trijumf, samo dan pošto je u veleslalomu napravila grešku pre samog cilja.

Bolja od ostalih bila je Čehinja Šarka Strahova, ispred dve francuske skijašice Adelin Bod Murnije i Nastasije Nens i Kanađanke Mari-Mišel Ganjon. Prvih deset kompletirale su Irene Kurtoni iz Italije, Šveđanka Marija Pietile-Holmner i Kanađanka Erin Milzinski.

Šifrinova je posle prvog trijumfa sezone preuzela vođstvo u generalnom plasmanu sa 180 bodova, 20 više od Italijanke Federike Brinjone, dok Lara Gut iz Švajcarske na trećem mestu ima 150.

Svetski kup se nastavlja u nedelju još jednim slalomom koji menja onaj koji je otkazan u finskom Leviju.

 

Komentari