Vesti Alpsko paraolimpijsko skijanje - IPCAS trka na Staroj planini

Alpsko paraolimpijsko skijanje - IPCAS trka na Staroj planini

Stara planina | 15.01.2015. | POKS
IPCASstaraplaninaPOKS

U periodu 20-22. januara 2015. na terenima ski centra Stara planina biće održano međunarodno takmičenje u alpskom paraolimpijskom skijanju u zvaničnom kalendaru trka Medjunarodnog paraolimpijskog Komiteta (IPC) u rangu IPCAS(FIS) trka u sve tri kategorije - stojeći, sedeći i slepi i slabovidi skijaši (VI).

Organizator takmičenja je Paraolimpijski komitet Srbije u saradnji sa Skijaškim savezom Srbije koji je tehnički organizator, uz podršku suorganizatora JP Skijališta Srbije i hotela Falkensteiner Stara planina.

Na trodnevnom programu su ukupno četiri trke u tri discipline:
 - Prvog dana takmičenja planirano je održavanje dve trke u disciplini superveleslalom.
 - Drugog dana takmičenja planira se trka superkombinacije (superG i slalom).
 - Trećeg dana se planira trka slaloma.

Prijavljeno je preko 30 takmičara iz Ruske federacije, Austrije, Nemačke, Rumunije, Grčke, Češke republike, BiH i Srbije. Ukupno osam zemalja.

Najbrojniji su takmičari iz Ruske federacije koji dolaze u najjačem sastavu. Napominjemo da su oni bili najuspešnija ekipa na prethodnim održanim Zimskim Paraolimpijskim igrama u Sočiju marta ove godine.

Možemo se pohvaliti da ćemo ugostiti preko dvadeset osvajača medalja među koijma se ističu Aleksey Bugaev, petostruki osvajač medalja iz Sočija od čega tri zlatne u disciplinama slalom, super velleslalom i super kombinacija i Aleksandar Alyabev kod muškaraca, te Inga Medvedeva i Maria Papoulova kod žena.

Zanimljiv je podatak da Aleksey Bugaev nije još uvek izgubio trku ove sezone pa je zaista retka prilika da ugostimo skijaša takvog renomea na našim planinama.

Nažalost naš takmičar Jugoslav Milošević se još uvek oporavlja od teške povrede i neće nastupiti na ovom takmičenju ali će se po prvi puta oprobati u ulozi direktora trke uz podršku doajena našeg skijaškog sporta Stevice Marinkovića, FIS TD-a na ovom takmičenju.

Ujedno ovo će biti prilika za debitantski start našeg mladog paraolimpijca Luke Bilčara u trci slaloma.

Poželimo lepo vreme i dobre uslove za skijanje našim gostima.

 

Galerija slika

Komentari