
Kategorije
Povezane strane
Na Svetskom prvenstvu novinara skijaÅ¡a održanom od 25. marta do 1. aprila 2017. u francuskom skijaÅ¡kom centru Val Cenis uÄestvovala je i ekipa SCIJ Srbija (UNS)
Na 64. meÄ‘unarodnom susretu novinara skijaÅ¡a koje ima tradiciju održavanja od 1955. godine kada je i osnovan MeÄ‘unarodnog ski-klub novinara (SCIJ), srpsku reprezentaciju Äinili su kapiten Miljan Vitomirović (novinar RTV Pink), Marko Äurica (fotograf agencije Rojters) i Mirko Milićević (frilenser).
Već prema tradiciji novinari iz celog sveta i ove godine u Val Cenisu takmiÄili su se u veleslalomu i nordijskom skijanju. Od 27 prijavljenih takmiÄara u kategoriji juniora Marko Äurica i Mirko Milićević zauzeli su u veleslalomu odliÄno 10. odnosno 11. mesto. U kategoriji seniora Miljan Vitomirović bio je neÅ¡to slabiji, 17. u jakoj konkurenciji, ali je zato u nordijskoj trci zauzeo odliÄno 11. mesto. Juniori su bili neÅ¡to loÅ¡ije plasirani u langlaufu, Äurica 11. a Milićević 14. ali je ukupno srpska reprezentacija ostvarila odliÄan rezultat. U kombinaciji Marko Äurica zauzeo je 8. mesto, Mirko Milićević bio je 10. a Miljan Vitomirović 14. Å¡to je jedan od najboljih rezultata srpske novinarske reprezentacije na ovim prvenstvima od 2007. godine.
Prvenstvo je održano u nepravedno zapostavljenom skijaÅ¡kom centru Val Cenis u oblasti Morijen Savojskih Alpa u Francuskoj koji obuhvata pet sela. Samo skijaliÅ¡te smeÅ¡teno izmeÄ‘u Lanslevilarda, Lanslebura i Terminjona, a u obližnjem Besansu je poznati francuski centar za nordijsko trÄanje u kojem se održavaju i takmiÄenja u svetskom kupu, kao i u biatlonu. Za razliku od mnogo poznatijih centara poput Val Torensa, Val d’Izera i ostalih koji ostvaruju viÅ¡e od 2/3 noćenja turista u francuskoj zimskoj sezoni, Val Cenis je daleko mirnije mesto gde na 125 kilometara pista na visini od 1300 do 2800 metara svaki smuÄar i border može pronaći svoju stazu bez bojazni od gužve. Ono na Å¡ta se meÅ¡tani naroÄito ponose je oÄuvana priroda, bogatstvo Å¡uma i veliko prostranstvo sa neureÄ‘enim stazama Äiji dubok sneg privlaÄi frirajdere iz celog sveta.
Svake godine se u okviru SCIJ susreta održava i takozvano Nacionalno veÄe na kojem svaka zemlja uÄesnica prikaže delić svoje gastronomije. Ovaj put Å¡tand srpske ekipe bio je viÅ¡e nego interesantan uÄesnicima, ali i domaćinima jer smo u zemlji sireva i vina, i nadaleko poznatog kulta kulinarstva, predstavili paletu kozjih sireva farme i mlekare „Karpe diem“ koji nose oznaku „najbolje iz Srbije“, kao i vrhunska vina vinarije „Virtus“ sa poduÄja PožarevaÄkog vinogorja iz Mlavske regije. Ali pravi hit bila je kombinacija sira „Kalispera“ i „Ljutelle“, slatko ljutog dip preliva Dejana Jovanovića iz MaÄvanske Mitrovice, za koji se nadamo da će uskoro biti u redovnoj proizvodnji i da će takoÄ‘e poneti oznaku za najbolji srpski proizvod. Â
Na ovogodiÅ¡njem prvenstvu okupilo se 170 novinara iz 30 zemalja. Osim u skijaÅ¡kim takmiÄenjima novinari su imali i u panel diskusije o aktuelnim temama kao Å¡to su održivi razvoj planinskih podruÄja, sajber sigurnost, a ekskluzivno je predstavljena i kandidatura Pariza za Olimpijske igre 2024. godine. Iduće godine novinari skijaÅ¡i će se okupiti u bugarskom skijaÅ¡kom centru Pamporovo, a uz podrÅ¡ku sponzora nadamo se da će reprezentacija biti brojnija.
     Miljan Vitomirović ( http://www.zamedia.rs/blog/miljan-vitomirovic/243 )