Utisci i Reportaže Sedik Selimovic i Veliko polje na Igmanu su sinonimi

Sedik Selimovic i Veliko polje na Igmanu su sinonimi

Igman, Veliko polje - BIH | 11.03.2022. | Skijanje.rs
Igman veliko polje 2b1110x675

Nekoliko poslednjih decenija, Sedika mozemo sresti na Igmanu. Službeno, kao zaposlenog u KJP ZOI 84, a nesluzbeno, Sedik je "sve" i za sve, na Igmanu. Bez preterivanja, slobodno se može reći, Igman su pluća Sarajeva, Sedik je srce Igmana!

Ovo nam je pred posetu ski centrima u okolini Sarajeva naveo prijatelj Haris Likić, što je bio dobar razlog da se sretnemo i upoznamo sa Sedikom...


Sedik Selimović

Od neformalnog razgovora na bilo koju temu, Sedik će svojim mirnim glasom, jasno, argumentovano, bez nametanja svojih stavova, biti blagorodan za svakog sagovornika.

Njegove ideje su sveže, teme zanimljive i inspirativne. Bez obzira da li je to razgovor o medu, maslinovom ulju, ekološkoj zaštiti Igmana, Jadranskom moru, koje Sedik jako voli, ili o endemskim biljkama na Velikom polju, sagovornik može dosta da nauči a i da uživa u načinu na koji Sedik prenosi svoja iskustva i saznanja.


Igman - Veliko polje

No, o čemu god razgovarali sa Sedikom, jedna tema je neizbežna, nordijsko skijanje i kako povratiti sjaj Velikog i Malog polja u nordijskim skijaškim disciplinama.

Nemar, neznanje, nezainteresovanost, neprofesionalnost, sitni i krupni interesi odgovornih, doveli su do toga da nordijske discipline na Igmanu skoro potpuno zamru. Skoro jedina osoba koja se trudi da nordijske discipline ne nestanu sa olimpijskog Igmana je Sedik.


Stari ratrak kojim Sedik uređuje nordijske staze

Vlastitom inicijativom, voljom, upornošću, sa prastarim ratrakom, stalnom borbom da mu se odobri kanister goriva i impovizovanim sredstvima, Sedik uređuje i održava olimpijske nordijske staze. Sam. Potpuno sam.

Potpuno sam je u stanju da uredi staze, da ih ogradi (sa komadima mreže preostalih sa nekih takmičenja na Bjelašnici), obeleži, postavi znakove, učestvuje u organizaciji takmičenja i još mnogo toga...


Sedik sa takmičarima Univerzitetskog ski-kupa u nordijskom skijanju 2022.
https://fena.ba/article/1255654/na-igmanu-odrzan-univerzitetski-ski-kup-u-nordijskom-skijanju#

Nadležni i odgovorni nemaju sluha i ne prepoznaju, ne samo Sedikovu vrednost, nego i važnost, lepotu, bogatstvo Igmana, vezano za nordijske sportove. Sedik poseduje ljubav prema Igmanu. Sedik voli Igman, ceni ga i poštuje. Sedik čuva Igman.

Bilo bi dobro kada bi Sedik, uz punu podršku odgovornih i svih koji vole Igman i nordijske sportske discipline, mogao slobodno da radi svoj posao. Obzirom da mu se bliži i odlazak u penziju, bilo bi dobro kada bi odgovorni našli osobu ili nekoliko njih, kojima bi Sedik nesebično preneo svoje ogromno znanje. Uz Sedikovo iskustvo, bilo bi dovoljno da te osobe unesu samo ljubav prema planini, prirodi i skijanju.


Igman, Veliko polje - startno, ciljni prostor

Da li su šansa da se to desi Zimske olimpijske igre koje Barselona organizuje 2030, mozda zajedno, sa Sarajevom i Sedikom? Tada bi se pristupilo renoviranje skakaonica i staza za nordijsku kombinaciju na Igmanu, kao i u potpunosti renoviranje bob staze na Trebeviću.

Od tada, Sedik sam održava staze koje su uredno markirane u dužinama od 1km, 1,5km, 2,5km i 5km. Staze su ograđene, tako da pešaci, kvadovi ili motorne sanke nemaju pristup stazama. Na starom ratraku, koga sam popravlja i vozi, iza freze je postavljen adapter za špure, tako da na stazama mogu podjednako da uživaju skijaši koji trče klasičnom tenikom kao i oni koji trče slobodnim (scate) stilom. 


Adapter za špure na ratraku

70% sarajlija i ne zna da na domak grada imaju mogućnosti da se bave ovim najzdravijim sportom - rekao je Sedik i dodao - nordijsko skijanje je sport za sve od 7 do 77 godina u kome svako sebi sam dozira opterećenje u vožnji i bira za sebe odgovarajuću distancu duž ukupno 54 km nordijskih staza trasiranih na Velikom polju..

Cena korišćenja staza je 5 KM. Postoji mogućnost najma nordijske ski opreme - komplet 20KM dnevno.


Susret sa Sedikom i Draganom...

Na Velikom polju na Igmanu je tokom Olimpijade 1984 održano i takmičenej u Biatlonu... Na žalost proteklih godina strelište je devastirano i do sada nije bilo prilike da se vrati u funkciju.

Da ima više sluha kod nadležnih, srtrelište bi uz pomoć Međunarodne Biatlon federacije - IBU moglo ponovo biti obnovljeno.
Izgradnja i rekonstrukcija strelišta za potrebe biatlon takmičenja, kao i asfaltirane ski-roll staze za vožnju tokom leta, dorinelo bi oživljavanju platoa Veliko polje, a takmičarsko i rekreativno skijaško trčanje i biatlon bi bili mogući tokom cele godine. Takođe, to bi doprinelo dolasku inostranih nordijskih ekipa na zimske i letnje pripreme. Obnovljeno strelište je osnovni preduslov za mogućnost kandidovanja za velika međunarodna biatlon takmičenja.


Sa Harisom i Draganom na Velikom polju nakon vožnje

Neka izvesnija nada za ulaganje u Veliko polje je održavanje Evropskog šumarskog prvenstva u nordijskim ski disciplinama - EFNS koje bi trebalo da se održi 2023. U Sarajevu je 2006. već održano takmičenje šumara u nordijskom skijanju - 38.ENFS. Detaljnije: http://staro.skijanje.rs/Takmicenja/2006/bih/efns2006_igman_bih.htm


Igman - Malo polje

Pored Velikog polja, na Igmanu se nalazi i skijalište Malo polje na kome pre svega dominiraju danas devastirane dve olimpijske skakaonice. Tu se nalazi staza za alpsko skijanje koju opslužuje dvosed žičara kao i skijaški poligon za decu na kome je postavljeno nekoliko dečijih ski liftova idealnih za učenje veštine skijanja. Ski pass karta za Bjelašnicu važi i na Igmanu.


Igman - Malo polje

Treba istaći da se u rasponu od samo 9 km, koliko ima između Bjelašnice i Igmana, nalaze tereni za takmičenja u Alpskom skijanju, Snowboardu, Biatlonu, Skijaškom trčanju i Skijaškom skokovima (ako bi se obnovile skakaonice).


Prilazni put gde se razdvajaju pravci za dve planine

Trenutno na Bjelasnici ima 212 cm. snežnog pokrivača. Impresivno!


      Za skijanje.rs, marta 2022.:

          - Haris Likić, Rođen u Sarajevu, živeo u Splitu, živi u Zemunu. Voli planinarenje, skijanje, plivanje i biciklizam...
          - Dragan Kuzmanović, Iz Topole, zaljubljenik u skijaške sportove, biciklista, planinar, avanturista...


Komentari