Utisci i Reportaže Kopaonik - Zimovanje 2016.

Kopaonik - Zimovanje 2016.

Kopaonik | 20.01.2016. | serbianprivatetours.com
kopaonik ski op1

Većina turista koja poseti Srbiju oduševi se njenom prirodom. Međutim zimi, kada je dan kratak, a vremenske prilike često budu neprilike, jasno vam je da ne možete u potpunosti da doživite i uživate u lepotama prirode. Zimska idila je najlepša u seoskim sredinama ili na planinama. Srbija ima nekoliko ski centara, ali je samo jedan zaista vredan posete, a to je Kopaonik.

    Izvor: serbianprivatetours.com   Autor: Tamara Miljević 

U proteklih 10 godina Kopaonik se izuzetno razvio u najveći, a definitivno i u najlepši ski centar u Srbiji. Prostire se na oko 62 km staza i ski puteva uređenih za alpsko i nordijsko skijanje. Veštačko osnežavanje pokriva veći deo skijališta, što produžava skijašku sezonu. Skijaši mogu da budu sigurni da će tokom sezone uživati u odlično pripremljenim stazama. Zbog svoje konfiguracije ova planina je odlična destinacija kako za one koji počinju da uče skijati tako i za iskusne skijaše. Takođe postoje i odlično uređen snow park, na kojem se organizuju takmičenja državnog i međunardnog karaktera.

Pogled na stazu i skijaše sa ski žice na Kopaoniku

Smeštajni kapaciteti se povećavaju iz sezone u sezonu i možete naći različite kategorije – od skromnih soba u planinarskim domovima do luksuznih soba i apartmana u hotelima sa bazenima i spa centrima, sve u zavisnosti koliko ste spremni da platite. Što se tiče lokacije smeštaja postoje tri mogućnosti.

Prva varijanta je centar skijališta, gde se nalaze najveći hoteli (hotel Grand, hotel Angella…) i gde je cena smeštaja najskuplja. Cenu kompezuje činjenica da ste u centru zbivanja, gde je dinamično i zabavno kako preko dana, tako i noću. Kada se skijališta zatvore, noćni život i provod se tu nastavlja.
Centar Kopaonik, pogled na hotele i ski park za decu.
Druga varijanta je vikend naselje, gde preovladava apartmanski tip smeštaja (Jolly Kop, Vila Mujen Lux, Kraljevi čardaci…), privatne vikendice i kuće, a udaljeno je 3-6km od centra. Cene su pristupačnije, a vlasnici apartmanskih kompleksa i manjih hotela se trude da osmisle sadržaje primamljive i za večernji provod. Većina smeštajnih apartmana ima organizovan sopstveni prevoz do centra skijališta.
Smeštajni kapaciteti u vikend naselju na Kopaoniku.
Treća varijanta je da se smestite u selu Brzeće, koje je udeljeno oko 18km od centra skijališta. Brzeće je povezano sa skijalištem žičarama, a minibus polazi na svakih 60 minuta do centra. Iako je cena smeštaja u ovoj varijanti najpovoljnija, sve dok gondola ne zameni sporu žičaru, smatramo da je ovo interesantno ukoliko dolazite sopstvenim prevozom. Dešava se da staze koje ga povezuju sa skijalištem nisu u funkciji, a samim tim ni žičara.
Smeštajni kapaciteti u Brzeću na Kopaoniku.
Ono što nikako ne biste trebali da propustite prilikom boravka na Kopaoniku je pita sa borovnicama u ski bifeu Skituljko koji se nalazi na stazi Mali karaman. Koliko je ova pita dobra najbolje svedoči gužva u samom bifeu, gde ćete verovatno morati da vrebate slobodno mesto u jeku sezone.
Najbolja pita od borovnica na stolu u Skituljku na Kopaoniku.
Najveće gužve na Kopaoniku su u vreme novogodišnjih praznika, državnih praznika i školskih raspusta. Ove školske godine 2015/2016 zimski raspust je od 1.2. – 12.2. na koji se veže i državni praznik Sretenje 15. i 16.2., te vam toplo preporučujemo da prvu polovinu februara preskočite.

Budite sigurni da Kopaonik može da se takmiči sa mnogo poznatijim evropskim skijalištima po kvalitetu staza, smeštaja, usluge i još mnogo toga, a za mnogo manje para. Ostaje vam da posetite ovu divnu planinu i da nam javite da li su vaša očekivanja ispunjena.

Komentari