Sportovi Snowboard Mountainboarding - Planinski skejtbord

Mountainboarding - Planinski skejtbord

atb1250631a

ATB je skracenica za ALL TERRAIN BOARDING, ili planinski skejtbord (Skateboarding), ili Mountainboarding. ATB svoje korene ima još u sedamdesetim godinama 20. veka. Od uvek su skejteri, surferi, wakeboarderi, i drugi ljubitelji srodnih sportova pokušavali su da prenesu svoje uživanje na zelenu travu, na planine, na nepregledne nizbrdice. Na samom početku pojavile su se improvizacije, daske napravljene po garažama i privatnim radionicama, to su bile daske sa kojima se vrlo uspešno moglo spuštati niz neravne nizbrdice ali ne baš i upravljati.

ISTORIJAT ATB-a (Mountainboardinga)

Za pravi početak ATB-a zaslužan je Jason Lee koji je u ATB ono što su TonyHawk i Rodney Mullen u regularnom skejtu. On je 1992 sa svojim prijateljem, inače snowborderom Patrick McConnell, vozeći se na ski liftu pred sam kraj zimske sezone, smišljao kako da se voze po planinama i kad se sneg otopi. Šest meseci kasnije napravili su prvu dasku, a zanimiljivo je da su za izradu koristili delove sa vojnog otpada. Kasnije su napravili još dve daske. Svaka nova daska bila je bolja od prethodne. To je bio dovoljan povod da počnu sa serijskom proizvodnjom, a bilo im je već tada jasno da ATB može biti popularan kao snowboard odnosno skejt, što bi njima dvojici donelo dobru zaradu. Ako bi zarada i izostala, njima bi ostala pozamašna zaliha dasaka za ceo život.

Tako je nastala firma MBS (Mountain Board Sports), koja je kako je vreme pokazalo izrasla u najvećeg proizvođača ATB dasaka u svetu. 1993. godine preselili su se iz San Franciska u Colorado Springs, grad dovoljno velik i dovoljno blizu mnoštvu planina koje su strpljivo čekale vozače. Naredne godine proizvedeno je 35 dasaka, tzv RED serija koja je imala vezove za noge, 1995 izbačena je GREEN serija i počela je zarada. Te godine održano je i prvo takmičenje. 1996 godine u prodaju je puštena serija REVOLUTION. Postignut je veliki napredak u kvalitetu osovina, a same daske su se pravile od mešavine drveta i pleksiglasa. Te godine prodato je oko 1000 dasaka. 1998 godine MBS je na svojim daskama uveo kočnicu, gotovo identičnu Vbrake sisitemu sa planinskih biciklova. MBS je i dalje vodeći medu četrdesetak proizvođača ATB dasaka.

TAKMIČENJA

Kao i u srodnim sportovima i u ATB-u postoje takmičenja, i to nekoliko razlilčitih disciplina:

BIG AIR - gde vozači spuštajući se niz padinu nailaze na zemljane rampe sa zaravljenim vrhom brzinom i do 40 km/h i dostižu visinu leta od 4m do 5m i dužinu od 15m do 20m. Pritom izvode različite trikove (grab-ove i okrete od 180 - 360 - 540 pa cak i 720 stepeni) a žiri ocenjuje težinu trika, stil, visina i doskok.

SLOPE STYLE - isto kao i kod big air-a, samo što se na padini nalazi više rampi jedna iza druge, gde je cilj da svaki sledeći skok bude bolji i atraktivniji. Takmičar mora da izvede barem 3 ispravna trika.

DOWNHILL disciplina gde se nekoliko takmičara trka niz strme padine, odnosno po prirodnom terenu, uglavnom po nekim skijaškim stazama.

DUAL SLALOM - dva takmičara se trkaju u downhillu na identičnim stazama

BOARDER CROSS - 2 ili 4 takmičara se trkaju u spuštanju krivudavom stazom sa preprekama i skokovima.

O BUKOVAČKOJ STAZI
 
Bukovačka staza, dužine 700m, najduža je i najopasnija staza u Evropi i predstavlja veliki izazov za profesionalne kejtbordere. Brzina koja se postiže prelazi 40 km/h, a mnoge opasne krivine i prepreke zahtevaju pre svega hrabrost i ljubav prema planinskom skejtbordu.
Selo Bukovac se nalazi na obroncima Fruške Gore, u opštini Petrovaradin - Novi Sad.


DO SADA ODRŽANA TAKMIČENJA:


BURN European Mountainboard Challenge 2011

U Novom Sadu 7 i 8. oktobar 2011. održaće se dosada najveće mountainboard takmičenje u Srbiji – Burn European mountainboard challenge, sa učešćem vozača iz desetak evropskih zemalja.
Održaće se u mountainboard parku u Bukovcu, a od disciplina je planiran 4-cross i big air.
Ako vremenske prilike dozvole, biće puno dobre vožnje i puno dobrih trikova, a medalje ce zasigurno odneti najbolji i najspremniji. Pored atraktivnog boarder cross-a, gde se po 4 vozača trkaju istovremeno niz tešku i brzu stazu, ove godine je ubačeno i freestyle takmicenje, gde će borderi parati nebo svojim trikovima.


EVROPSKI IZAZOV U PLANINSKOM SKEJTBORDU 2012

u organizaciji Kluba planinskog skejtborda "ATB"
31.08. - 01.09.2012. u Bukovcu - Fruška Gora

 EVROPSKI MOUNTAINBOARD IZAZOV Boarder Cross/Freestyle, postala je tradicionalna i svetski poznata manifestacija koja na Fruškoj Gori okuplja brojne ljubitelje planinskog sjektborda.
Na prošlogodišnjem takmičenju u Bukovcu (15 km od Novog Sada) je bilo prisutno 9 zemalja, odnosno najbolji vozači iz Srbije, Rumunije, Mađarske, Nemačke, Rusije, Francuske, Slovenije, Češke i Poljske.
Ove godine je mali jubilej - 5 godina od postojanja staze u Bukovcu i 5. međunarodno takmičenje na njoj, pa se planira dosad najveće takmičenje i dolazak još više vozača, kako iz navedenih prošlogodišnjih, tako još i iz Bugarske, Engleske, Holandije, Belgije, Velsa, Švajcarske, a nadamo se odazivu još nekih zemalja poput gostiju iz dalekog Brazila.
Od ovogodišnjeg takmičenja se očekuje da će biti upamćeno kao najveće do sada u planinskom skejtbordu, i to ne samo u Evropi, već u celom svetu.


I SVETSKO PRVENSTVO U PLANINSKOM SKEJTBORDU 2013

Prvo Svetsko prvenstvo u planinskom skejtbordu u disciplini "borderkros" održaće se predstojećeg vikenda, u petak i subotu 6-7. septembra 2013. u Bukovcu.

Ovaj sport, u svetu poznatiji kao "Mountainboarding" u poslednjih nekoliko godina beleži sve veću popularnost među ljubiteljima ekstremnih sportova iz Srbije, te stoga ne čudi što se prvo prvenstvo sveta u istoriji održalo upravo u našoj zemlji.

Vesti o ovom takmičenju:

Planinski skejtbord - Svetsko prvenstvo, Novi Sad 6-7. septembar
Planinski skejtboard - Svetsko prvenstvo, Novi Sad, Bukovac 6-7. septembar
Planinski skejtbord - Bukovac, prestonica skejt-adrenalina
Održano Svetsko prvenstvo u Planinskom skejtbordu u Bukovcu kod Novog Sada


II SVETSKO PRVENSTVO U PLANINSKOM SKEJTBORDU 2014

Prvi septembarski vikend  u Novom Sadu bice, tradicionalno, u znaku brzine, adrenalina i prašine. Novosadski klub planinskog skejtborda „ATB“ je i ove godine domacin Svetskog prvenstva u planinskom skejtbordu koje ce biti održano 5. i 6. septembra u Bukovcu (nadomak Novog Sada) po drugi put.

Nakon pet godina organizovanja evropskih prvenstava i prošlogodišnje organizacije 1. Svetskog prvenstva, novosadski klub planinskog skejtborda „ATB“  je potvrdio svoje vodece mesto domacina / organizatora takmicenja svetskog kalibra. Iza imena jedinog Kluba planinskog skejtborda u Srbiji „ATB“, stoje mlade nade: Senka Bajic, Mia Višekruna, Todor Jovic i veterani:  Slobodan Banovic, Predrag Marcikic, Predrag Trifunov i Aleksandar Pavlovic, koji svom gradu i državi vec godinama dokazuju da u ravnici kljuca vrela krv te sa svakog takmicenja u Evropi donose potvrde kroz osvajanja brojnih medalja....


IV SVETSKO MOUNTAINBOARD BOARDER CROSS PRVENSTVO
Novi Sad - Bukovac 2-4.septembar 2016.

Novosadski klub planinskog skejtborda „ATB“ je i ove godine, po cetvrti put, domacin Svetskog prvenstva u planinskom skejtbordu u disciplini boardercross (Mountainboard World Bordercross Championchip), koje ce biti održano 02. do 04. septembra 2016. u mountainboard parku Bukovac nadomak Novog Sada.

Nakon pet godina organizovanja evropskih prvenstava i a zatim i organizacije tri Svetska prvenstva, novosadski klub planinskog skejtborda „ATB“ iz Novog Sada je potvrdio svoje vodece mesto domacina / organizatora takmicenja svetskog kalibra.

Na obroncima Fruške gore prašinu ce dizati preko 100 vozaca iz preko 20 zemalja sveta koji ce se trkati na najdužoj i najboljoj boardercross stazi na svetu(dužine 700m sa 15 krivina)...

Iza imena jedinog Kluba planinskog skejtborda u Srbiji „ATB“, stoje pre svih Senka Bajic u ženskoj i Todor Jovic, Slobodan Banovic i Predrag Marcikic u muškoj konkurenciji, koji su vec oisvajali medalje na slicnim takmicenjima.MOUNTAINBOARD EVROPSKO PRVENSTVO
Novi Sad - Bukovac 1. septembar 2018.

 

 

 


SVETSKO MOUNTAINBOARD BOARDER CROSS PRVENSTVO 2019

U Bukovcu u dobro poznatom parku u Srbiji odrzaće se četvrto po redu Svetsko prvenstvo u mountainboardu. Dolaze nam opasni momci i devojke iz dalekih krajeva sveta, biće ludo dva dana, nadamo se vrelom danu, adrenalinskoj jurnjavi i hladnom pivu.


Srodne strane
snowboardracing
Snowboard - Takmičenja

Snowboard sportske discipline na programu takmičenja međunarodnih sportskih federacija:  

quarter pipe1
Snowboard - Sportske discipline

     Interesovanje za snowboard već godinama raste, razvija se, pa tako danas postoje i različite takmičarske discipline. Alpske discipline obuhvataju Veleslalom, Paralel slalom,...

snovboard250
Snowboard - Skijaši lakše uče?

     Zanimljiva vam je ideja da pokušate da  vozite snowboard, ali se još niste definutivno odlučili. To izgleda toliko drugačije od skijanja,...

snowboardklubBzona
Snowboard - Kako da naučim da vozim?

Ne zapocinjite voznju snowboarda bez pravilne obuke i adekvatne opreme, a snowboarding zastitna kaciga treba da je na vrhu tog spiska. Prije...

boardlift2
Snowboard i žičare

     Ako počinjete da vozite bord, pitaćete se kako na žičaru? Dok ne usavršite svoju tehniku vožnje koristićete žičaru tipa sedežnice. Uzećete...

fbea8abbe1
Snowboard - Još neki detalji kod učenja

Postoji nekoliko stvari koje se ne odnose na tehniku učenja, a koje bi trebao imati na umu pre nego što se odpočne...

600-01235279n.jpg
Snowboard - Usudite se i pokušajte

     *Okeanski osećaj na planini! *     Ako želite da osetite ukus bezgraničene slobode, nabavite što pre dasku koja vam fali - onu...

snowboarder.jpg
Snowboard - Ekstremna zimska ludorija

     Snowboard ima dodirne tačke sa surfovanjem i skateboardingam a sa skijanjem ima jednu dodirnu tačku - sneg. Nakan kraćeg mozganja, mažemo...

skolasb4
Snowboard - Škola za početnike

     Snowboard instruktor Dejan Mirković, objašnjava kako teče nastava za početnike u snowboard školi.      Prva tri dana sa polaznicima se radi...

snowboarding61
Snowboard - Osnovni elementi tehnike

    Ne započinjite vožnju snowboarda bez pravilne obuke i adekvatne opreme, a snowboarding zaštitna kaciga treba da je na vrhu tog spiska.    ...

zo23
Snowboard - Sigurnosno zaštitna oprema

     Koliko je snowboard ekstreman sport zavisi od osobe, neki dozvole da bude više ekstreman, a neki manje. Ali uvek postoji mogućnost...

snowboard history6
Snowboard - Nastajanje

Odrediti tačno i reći ko je izmislio sport snowboard je praktično nemoguće jer su ljudi uvek voleli da se spuštaju niz snežne...

boardstyles
Snowboard - Stilovi vožnje

U ovom sportu postoje tri glavna stila: Freeride, Freestyle i Freecarve, dok u svakom od njih postoje određene varijacije u zavisnosti od...

dragogrubnickop2011300x200
Snowboard - Iskustva instruktora Draga Grubnića

*Drago Grubnić:* Bavim se Snowboardom profesionalno već 25 g. Vozio sam Svetski kup u boarder krosu. Radio kao učitelj ili trener sa...

splitboarding marko nikolic 5
Splitboard

Dugo se kanim da napišem ovaj text, dosta ljudi mi je sugerisalo da to uradim i konačno je stigla i inspiracija. Verovatno...