Sportovi Olimpijska takmičenja EYOWF 2017. - Prvi je projekat koji će politički ujediniti BiH

EYOWF 2017. - Prvi je projekat koji će politički ujediniti BiH

“Korak do olimpijade”, simbolični je naziv knjige čiji je autor mr.sci. Haris Fazlagić. Prošle godine, Fazlagić je na Fakultetu za sport i tjelesni odgoj u Sarajevu magistrirao na temu Aspekti organizacije EYOWF 2017.

Radeći na izradi magistarskog rada, došao je na ideju da sve ono što je prikupio sa naučno-istraživačkog aspekta, pretoči u knjigu, koja će svima nama, a posebno organizatorima, biti putokaz kako se pripremati za najvažniji sportski dogoađaj koji će se 33 godine od Zimskih olimpijskih igara održati u Sarajevu i Istočnom Sarajevu.

Promocija Fazlagićeve prve knjige održana je 6. Februara u 13 sati u prostorijama legendarnog sarajevskog FIS-a.

- Kada sam dobio informaciju da je OK BiH tek „sufler“ u projektu, a da su Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili kandidaturu i organizaciju EYOWF-a u meni se već rodila ideja da tražim temu za moj magistarski rad „Organizacija EYOFW-a 2017godine“, kaže Fazlagić u intervjuu za Sport.ba.

“Već na prvi pogled to mi se učinili interesantnim, jer je bilo nešto što niko do sada nije radio. „Zakopao“ sam se doslovice i sav materijal vezan za organizaciju ZOI 84, kao i do sada organizirane Evropske olimpijske igre za mlade, te shvatio koliko Sarajevo i Istočno Sarajevo, odnosno država BiH mogu profitirati od ove sportske manifestacije”.

Šef Katedre na FASTO-u prof.dr. Nusret Smajlović, prisjeća se Fazlagić, tada mu je kazao:

“Harise, pošto su gradovi dobili ovu organizaciju, a ne OK BiH uradi šta možeš da apeluješ i preneseš iskustva i ti, kao neko ko se bavi i politikom, da potakneš sve nivoe vlasti da ozbiljno ovo shvate i da opet u našem gradu budu organizovana najbolja olimpijada”.

“Želim da zahvalim gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva, Ivi Komšiću i Nenadu Samardžiji što su se zaista svojski „bacili“ na ovaj posao. Jer, u mojoj knjizi ‘Korak do olimpijade’ nalazi se i Ugovor o domaćinstvu koji je potpisan sa EOK-om. Tamo su jasno precizirani svi rokovi za pojedine aktivnosti”.

Bilo koji od tih rokova ako se probije, postoji mogućnost da ostanemo bez organizacije Igara.

------------------
Uozbiljimo se
“Ostale su nam samo dvije godine do prvog-probnog većeg takmičenja koje se mora organizovati već 2016. godine. Poruka svima nama jeste. Uozbiljimo se prošlo je vrijeme improvoziranja i kampanjskog rada. Ova zemlja ima ogromnu šansu sada, iskoristimo je. Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo mogu postati evropske metropole, dajte da svi zajedno zasučemo rukave, da svi nivoi vlasti koji su to dužni izdvoje potrebni novac i već u ovoj godini pokažemo koliko smo ozbiljno pristupili organizaciji Igara.
-------------------

“Veliki dio posla i tereta na svojim leđima svakako nose i dogradonačelnik Ranko Čović, kao i šef Kabineta Nenada Samardžije, Igor Golijanin.
Ali, sve to je nedovoljno. Svi se moraju uključiti. I entitetske vlade, i Vlada Kantona Sarajevo i Vijeće ministara BiH. Ne kaže se džabe “koliko para toliko i igara”. Da bi nam se dugoročno, a u to sam ubijeđen, isplatio ovaj iznimno značajan projekat, moramo svi uložiti u njega. I svoje ideje, i organizacijske sposobnosti, i pamet koju imamo, ali i novac”.

Još jedan od razloga što se odlučio na izdavanje knjige jeste porazna činjenica da čak 90 posto javnosti i ne zna o kako velikom i značajnom sportskom događaju se radi. Drugu promociju organizirate 6. februara u 13 sati, u legendarnom FIS-u. Zašto baš taj termin i zašto baš to mjesto?“Da, promocija je 6. februara, četvrtak u 13 sati u legendarnom FIS-u, jer se tih dana obilježava 30 godina od ZOI 84. Zbog te simbolike i naravno baš zato što je legendarni FIS svojevrsni hram sporta u Gradu Sarajevu, vrhunska ustanova, koja je izrodila mnoge vrhunske sportiste koji su svoje prve sportske korake napravili u FIS-u. Vrijeme i mjesto održavanja promocije sami po sebi su simbolika i šalju snažnu poruku javnosti”.

Koliko mislite da ova Vaša knjiga može doprinijeti podizanju svijesti kod ljudi o važnosti sporta i ulaganju u sport, posebno ako se ima u vidu ovako teška ekonomska situacija u zemlji?

- Sportski događaji, u pravilu, imaju izuzetnu promotivnu snagu. Osim promocije samog sporta i uspjeha i afirmacije učesnika, sportski događaji imaju veliki potencijal za povezivanje sporta i privrede u smislu reklamiranja proizvoda i usluga privrednih subjekata preko sportskih priredbi. Sport, generalno, ima najveću promotivnu snagu u marketinškom smislu, ali je često sportski uspjeh i prilika da se promovišu i gradovi, države i cijeli regioon na najbolji način. Na dalekim kontinentima našu državu mnogi prepoznaju preko uspjeha naših sportista, prije nego na neki drugi način. Promotivna uloga sporta je širom svijeta gotovo nemjerljiva. Sportisti su naši najbolji ambasadori u svijetu, zar to nije i više nego dovoljan razlog da se država pobrine i sportiste što više pomogne jer oni i političarima otvaraju sva vrata. Nema se tu šta izmišljati topla voda, svi znaju da sport donosi i ogromnu zaradu.

--------
BiH nije tamni vilajet

Poruka knjige „Korak do olimpijade“ je univerzalna. Sport, razvoj sporta i ulaganje u sport znače i uređeno društvo i državu.
“Upravo tako. Cilj mi je poslati sliku širom Evrope i svijeta da BiH nije tamni vilajet zahvaćen ratnim vihorom. Promijeniti sliku o tome i da omogućimo mladim sportašima da u budućnosti postanu velike sportske zvijezde, djeci našoj pokazati i dokazati da je bavljenje sportom plemenito, da manje vremena provode za računarima i na ulici, a više se okrenu sportu. Da danas nije cool biti kriminalac i razbojnik,već skijaš, karatista, košarkaš…”
--------

Prema informacijama sa kojima raspolažemo, samo Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo su u svojim budžetima planirali sredstva za pripremne radnje koje su prilično složene i obimne, kada je riječ o organizaciji Igara. Ostali nivoi vlasti oglušili su se. Šta uraditi?

“Prema saznanjima koje i ja imam jeste da su RS i državni nivo veoma ozbiljno ovo shvatili i već planiraju sredstva u budžetima. Nažalost KS i Federacija su zakazali. Mislim da izvršna vlast u KS nije uradila ništa po ovom pitanju i ne izgleda barem za sada da će to i uraditi. Zato apelujem na sve građane KS da na svoj način izvrše pritisak, u narednih devet mjeseci izborne kampanje kada krenu pljuštati obećanja. E, neka jedno od tih obećanja koja daju a naravno i ispune, bude izdvajanje novca za EYOFW od koga ćemo svi imati koristi. Ne smijemo dozvoliti da samo Grad Sarajevo i Istočno Sarajevo daju sve od sebe, a ostali se prave kao da se to njih ne tiče. Nısu ovo nı Komšićeve, ni Samardžijine igre, nisu ovo igre Sarajeva i Istočnog Sarajeva već svih nas”.

“Nažalost, do sada se nije puno uradilo osnovan je Organizacioni odbor i registrovana firma EYOFW 2017, koja će realizovati projekat. Ogroman posao je pred nama i strah me je da će EOK trenirati strogoću na nama, a posljedice mogu biti katastrofalne. Već sam rekao, možemo se obrukati pa po prvi puta u historiji oraniziranja ovih Igara biti prva država kojoj je bila dodijeljena kandidatura, a potom oduzeta.

Kakve koristi Sarajevo i Istočno Sarajevo, odnosno država BiH će imati od ovih Igara? Konkretno kada su finansije, infrastrukturu u pitanju…

“Korist je ogromna u svakom pogledu. Infrastruktura na olimpijskim planinama koja će biti obnovljena i usavršena, hotelski kapaciteti popunjeni, izgradnja olimpijskog sela, zarade od kotizacija po učesniku koja se naplaćuju na dnevnom nivou. Pa uzmite samo u obzir činjenicu da će broj takmičara i popratnog personala biti veći nego 1984. godine. Potom tu je zarada od medijskog marketinga, odnosno promocija naše zemlje u Evropi i svijetu…

WEYOF - Zimski Evropski Olimpijski Festival Mladih
Broj učesnika koji će pristupiti svim disciplinama na WEYOF 2017. predviđa se na 1.600, te 3.000 gostiju.
“Ovo je prvi projekat koji je politički ujedinio BiH. Drugo, to je projekat koji će oživjeti kulturnu i historijsku sredinu u BiH i sve njene vrijednosti, a nemali ih je broj. Treće, to su igre mladih i, četvrto, ovo je privredni događaj. BiH će dobiti turističku afirmaciju”, kazao je Fazlagić.


      Izvor: sport.ba   23.02.2014.   Piše: E. Borovina

 


Srodne strane
Olympic Charter Cover640
Povelja Međunarodnog Olimpijskog Komiteta

Olimpijska povelja je kodifikacija temeljnih načela, pravila i dopunskih propisa koje je usvojio MOK. Ona je temelj organizacije i delovanja olimpijskog pokreta...

olympic games logo
Olimpijske igre

     WOG - Winter Olympic games      ZOI - Zimske olimpijske igre - su višednevno sportsko takmičenje u zimskim sportovima na snegu...

yog logo
Olimpijske igre mladih

Na 119. sednici Međunarodnog olimpijskog komiteta (IOC) u Gvatemala Sitiju, 5. jula 2007, MOK je odlučio da ustanovi Olimpijske igre mladih (YOG)....

eyof 300x200
Olimpijski festival mladih Evrope

     Evropski omladinski olimpijski festival (EYOF - European Youth Olympic Festival) je jedini multi sportski događaj koji uključuje i zimske i letnje...

fisu
Univerzijade

     Univerzijada je međunarodno multisportsko takmičenje, koje pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK), koju organizuje Međunarodni studentska sportska federacija (engl. International University Sports Federation...

krasnoyarsk2019300x200
Zimska Univerzijada Krasnojarsk 2019.

XXIX Svetske zimske studentske igre počinju 2. marta paljenjem vatre Univerzijade na obali Jeniseja. Takmičenja će se odvijati u Krasnojarsku do 12....

olimp zatava620x420
Olimpijski komitet - dosadašnji predsednici

U Parizu 1894. godine održan je Osnivački kongres Međunarodnog Olimpijskog komiteta, a učestvovalo je 79 delegata i 49 sportskih organizacija iz 12...

turin2006
Torino 2006. - XX zimske olimpijske igre

Najveći "zimski" sportski događaj u svetu ostaće još jednom neprimećen u državnoj zajednici SCG. Olimpijski duh malobrojnih skijaša jedina je stvar kojom...

Pyeongchang 2018 - Slovenija duplo više učesnika nego sve Ex-Yu

Slovenija će imati duplo više predstavnika od svih ostalih zemalja u regionu - zajedno! "Pa nemamo više Slovence sa sobom u državi",...