Turno skijanje - Saveti

introskitourimage.jpg

    Osposobljenost za bavljenje turno skijanjem
    Osnovni preduuslov za sigurno bavljenje turnim skijanjem, uz dobru fizičku kondiciju i znanje skijanja, je završavanje turno skijaške, alpinističke ili visokogorske škole u nekom od planinarskih društava. Škola je potrebna da bi stekli temeljna znanja i veštine potrebne za kretanje po planinama u snježnim uslovima. Ovde su dati samo osnovni saveti koji nikako ne mogu zameniti pohađanje ovih tečajeva.

    Prije odlaska na turu

    Vodite računa o stanju i ispravnosti vaše opreme, da vas ne bi izneverila u neželjenom trenutku.
    Prilikom odabira ture vodite računa da po težini bude u skladu s vašim mogućnostima.
    Pre odlaska na turu koju ne poznajete proučite opis u literaturi, pa je unapred prođite po karti da bi mogli predvideti kakve vas teškoće očekuju.

    Obavezno pratite vremensku prognozu i izvještaj o stanju sežnog pokrivača za područje gdje planirate turu. Odabir ture uskladite sa ovim podacima, a u slučaju nepovoljnih uslova (visok stepen opasnosti od lavina, predviđena velika količina padavina i sl.), turu je najbolje odložiti.
    Ako je moguće, raspitajte se o uslovima na turi kod turnih skijaša koji su je nedavno prošli. U ovu svrhu vrlo su korisne turno-skijaške Internet strane.

    Ponesite svu potrebnu opremu. Treba imati na umu da su cepin i dereze osnovna oprema za kretanje po planinama u sežnim uslovima, pa ih treba poneti na svaku zahtevniju turu. Takođe u obaveznu opremu ulaze lopata i lavinski primopredajnik (Ortovox, Pieps i sl…). Ova oprema naravno ima smisla samo ako je imaju svi članovi grupe, te ako su uvežbani u korišćenju ove opreme.
    Mobilni telefon je takođe obavezna oprema. Raspitajte se pre ture o brojevima telefona Gorske službe spašavanja za područje gdje planirate turu.


    Na turi

    Izbegavajte ići na ture sami. Ako se već odlučite na samostalan odlazak na turu, izaberite ture koje su popularne među turnim skijašima i gde je veća verovatnća da vam netko može priskočiti u pomoć u slučaju nevolje.
    Na turu krećite dovoljno rano, da bi u slučaju nepredviđenih teškoća imali dovoljnu rezervu vremena. Takođe je često u popodnevnim satima zbog viših temperatura povećana opasnost od lavina.

    U slučaju slabe vidljivosti od ture je najčešće najbolje odustati.

    Brzinu kretanja prilagodite najsporijem članu ekipe. Držite se u grupi i izbegavajte nepotrebno iscrpljivanje. Imajte na umu da vam u slučaju nezgode može zatrebati dodatna snaga za pomoć unesrećenom ili odlazak po pomoć.

    Turnoskijaški spust najbolje je planirati po smjeru uspona, jer na taj način izbegavate opasnost da prilikom spusta naiđete na neugodna iznenađenja (led, lavinozne padine, nedostatak snega, strmi skokovi i stene).

    Padine koje ocenite potencijalno lavinoznim, prelazite jedan po jedan, a nikako ne u grupi. Takođe u takvim prilikama oslobodite sigurnosne vezice na skijama i skijaškim štapovima.


     Napisao: Andrej Stroj    Saveti za nabavku opteme za turno skijanje - SA FORUMA SAJTA

         ...Posto planiras nabavku turnih skija, a već si jednom probao da nosiš one 'obične' onda pretpostavljam da tačno znaš šta tebi treba:
     - Klasične tourne-skije, kao stvorene za ljude koji više vole da se penju i hodaju nego da se spuštaju. Puno su lakše; pravljene od drugih materijala nego skije za alpsko skijanje. Težine, u zavisnosti od visine, širine i namene, variraju od 1.7 kg pa do 3.5 kg (u zavisnosti dal' su više za hodanje ili za spuštanje).
     - Turni vezovi su takođe jako lagani (viđo sam čak set od 1.2 kg, ali uglavnom su oko 2 kg). Kao što i sam kažeš, osećaj bi bio potpuno drugčiji.
         Ti si extremni ljubitelj prirode a ne extremni skijaš, ali moderne turne skije, mogu u pravilu odlično da se koriste za spuštanje. Sa ovakvim skijama bi naravno mogao da obidješ puno veći prostor i da nas počastiš sa još više fotografija ovih fenomenalnih predela. Stoji da ove (lagane) skije i vezovi gube na svojoj funkciji ako uz njih nemaš i kože za penjanje uz brdo.

         Turnih skija ima u različitim izvedbama i za različite namjene, te ih tako ima u različitm cenama. Nisu jeftine, ali solidnih modela ima vec za € 150,-(samo daske). Bolji turni vezovi počinju od €150-tak. No na internetu ćeš uz malo sreće, naići na ponude prošlogodišnjih modela skija za 100-tinak evra, isto važi i za vezove.
         Polovne, a u izvrsnom stanju, mogu da se nađu jako jeftino, pogledaj na ebay-u, pa ako još imaš koga da ti to donese sa zapada, mislim da možeš da nabaviš solidne skije za male pare. Uz te skije su kože naravno ne izostavan materijal, a one su dosta skupe (cene varijraju izmedju 60 i 120 evra). No kao i skije i kože mogu da se nadju polovne.
         Zaboravih cipele, te su neuporedivo lakše i praktičnije od pancerica. Nisu nužno zlo ni čak kad mora da se siđe sa skija i malo prohoda. Bolji modeli počinju od 200 evra pa naviše, ali i ovdje važi kao i za sve ostalo.......polovno, a malo koristeno može da se nadje povoljnije.

        Izvor:  Forum - shapa

Turni vez i cipela "Silvretta"


Srodne strane
turnoskijanjepera1m
Turno skijanje - Pojmovi

*     Turno skijanje* (Alpine Touring (AT) - eng, Randonnée - fr) je jedan od oblika skijanja u divljini, odnosno van uredjenih skijalista....

turnoosnove1
Turno skijanje - Osnove

     *Turno skijanje nije obično skijanje.*      Turno skijanje je poslednjih godina sve popularnije među ljubiteljima prirode i sporta te postaje jedan...

intro1.jpg
Turno skijanje - O tehnici hodanja

     Tehnika hodanja na turnim skijama je veoma slična hodanju na nordijskim skijama. Ako ste probali, onda će Vam biti mnogo lakše...

turnobz4.jpg
Turno skijanje - O bezbednosti

     Poznato je da zimi na zasneženim padinama najveća opasnost preti od snežnih lavina. Tu opasnost je najbolje i najpametnije izbeći. Prosto...