Ski orijentiring

Ski orijentacija i skijaško trčanje – sličnosti i razlike

Da  počnemo prvo od sličnosti: za ski orijentaciju potrebno je, kao i kod skijaškog trčanja, skije, štapovi i vezovi. Pored toga takmičari u ski orijentaciji na grudima imaju pričvršćen nosač na kome se nalazi karta terena na kome se takmiči sa ucrtanim stazama kao i kompas sa strane.

U svim disciplinama orijentacionog sporta karta i kompas su obavezni elementi. Zašto? Zato što je orijentacija sport u kome takmičari uz pomoć karte i kompasa prelaze odredjenu stazu i pronalaze kontrolne tačke koje se nalaze na terenu. Za razliku od običnog skijaškog trčanja gde takmičari idu jednom odredjenom stazom, ovde dakle, takmičari na svojoj karti imaju ucrtanu čitavu mrežu staza kojom se mogu kretati po terenu a da bi stigli od jedne do druge kontrolne tačke. Osnovni zadatak je da takmičar na osnovu svog znanja odredi kojom će se stazom kretati, odnosno koju smatra najbržom. Nekada je najbrža staza koja ide okolo itd. Sve kontrolne tačke moraju se naći određenim redosledom onako kako je to ucrtano na karti. Takmičar koji u najkraćem vremenskom roku obiđe celu stazu i pronađe sve kontrolne tačke taj je pobednik i tako dalje.

Kod pojedinačnih takmičenja takmičari startuju u istim vremenskim razmacima jedan iza drugog, dok je u trkama štafeta istovremeni start (sve isto kao i kod skijaškog trčanja).

Karte za takmičenje izradjuju se po Medjunarodnim standardima koje propisuje IOF. One su veoma krupnih razmera (npr. 1:15000,  1:20000 ili 1:25000  što znači da 1cm na karti predstavlja 150, 200 ili 250 metara u prirodi). Detaljne su i precizne tako da se takmičari mogu brzo snalaziti.

 
Takmičenja

Osim svetskih prvenstava koja se održavaju svake druge parne godine u svetu se održava puno trka u ski orijentaciji. Svake godine se održavaju takmičenja Svetskog kupa.

Ski orijentacija kod nas

Od 1993 godine, kada je osnovan Jugoslovenski savez za orijentacioni sport, bilo je nekoliko neuspešnih pokušaja da se održe takmičenja u ski orijentaciji. Interesovanje medju takmičarima postoji ali složenost u organizaciji ovakvih takmičenja verovatno je urodila time da još uvek nismo uspeli da se organizujemo.

Kako je karta glavni instrument kod ski orijentacije moramo napomenuti da još uvek nemamo ni jednu kartu za ski orijentaciju. No, za početak moglo bi se održati takmičenje i na kartama za orijentacioni sport koje su napravljene za letnje uslove. Da nabrojimo samo neke terene koji bi bili za to prikladni a koji su već delimično pokriveni kartama: Durmitor, Zlatibor, Tara, Divčibare a trenutno je u izradi karta Kopaonika.

Naravno uz dobre snežne uslove takmičenje u ski orijentaciji može se organizovati i na nekoj od karata u gradskom području kao što su Košutnjak, Ada ciganlija itd.

Za dalji razvoj ski orijentacije neophodna je i saradnja sa Smučarskim savezom .

     

    Zahvaljujem na ovom prilogu,  Zoranu Milovanoviću


Linkovi:

Međunarodna Orijentiring federacija - IOF

 

Orijentiring savez Srbije - OSS

 

Kopaonik open

najveće međunarodno takmičenje u Srbiji