Oprema Freeryde i turo sjkijanje Montaža vezova na široke skije

Montaža vezova na široke skije

hqdefault w

Na Forumu sajta Skijanje.rs pokrenuta je zanimljiva tema: Montaža vezova na široke skije - šabloni za bušenje.  Evo teksta kojim je "stekan" pokrenuo temu ovu:

Montaža vezova na "normalne" odnosno uske skije se svodi na klik-klik metodu, jer skije dolaze sa ugrađenim šinama i odgovarajućim vezovima.

Skije struka preko 90 mm se obično prodaju bez vezova i vezovi se montiraju metodom buši i zavrći. Problem sa ski servisima brdovitog Balkana je da su široke skije kod nas retka pojava i servisi najčešće nemaju sprave za bušenje rupa koji se mogu dovoljno razvući za široke skije. Montiraće oni vezove i na široke skije i bez tih sprava. Nekako.

Namerno ne koristim naziv šabloni za te sprave, kako bih napravio razliku između mehaničkih i papirnih šablona.

Dakle, u nedostatku odgovarajućih (širokih) originalnih mehaničkih šablona rupe na skijama se buše korišćenjem papirnih šablona. Za to je potrebno malo tehničkog znanja i pedantnost. Ako mislite da u servisu toga imaju više nego vi, onda dileme nema: skije i vezove u servis. Proverite da li imaju papirne šablone za vaš model vezova. I bez njih će vezovi biti montirani. Nekako. Poželjno je da odgovarajući šablon za svaki slučaj ponesete sa skijama i vezovima.

Šablone za različite vezove možete naći ovde:
    https://www.bindingfreedom.com/paper-tempaltes/
    https://www.tetongravity.com/forums/...aper-Templates

Ako se sami odlučite za montažu, vodite računa o ovim detaljima:
    - da li se položaj šablona određuje na osnovu oznake sredine pancerice na skiji (najčešće kod vezova za alpsko skijanje) ili na osnovu vrha đona pancerice (kod turnih vezova)
    - prečnik burgije i dubina bušenja (najčešće prečnik 4,1 i dubina 9 mm)
    - ako nemate originalne burgije za vezove, obavezno staviti graničnik za dubinu bušenja (npr. čep od plute nabijen na burgiju). Ne želite da rupa iziđe na drugu stanu skije.
    - provjeriti da li je šablon štampan u razmjeri 1:1

    - ako na skijama postoje rupe od ranijih vezova, nove rupe moraju biti dovoljno udaljene od starih rupa (poželjno min. 10 mm)
    - da li su stare rupe dobro zatvorene (čepovi + epoksi lepak)
    - primeniti metodu "pet puta meri, jednom buši"
    - montažu obavezno prvo odraditi na komadu daske približne širine kao skije, i pristupiti "igranju" sa skijama tek ako se vezovi montirani na tu dasku mogu dobro podesiti prema pancericama pri čemu su oznake sredine pancerice i sredine na dasci onako kako ste zamislili (npr. na Rossi skijama uvek postavljam vez 1-2 cm nazad). I naravno ako su vezovi "u osi" sa daskom, tj. na sredini širine.

Na webu ima hrpa klipova sa instrukcijama za montažu. Boljih i lošijih.

Napomena: vezove sami montirate isključivo na svoju odgovornost!

          Uljučite se u diskusiju, saveti profesionalnog servisera, postavite pitanje: www.skijanje.rs/forum
          Septembar 2019.

 


Srodne strane
DSC04394 web
Sklopiva turno skija Elan Ibex Tactik

U istoriji je bilo dosta pokušaja da se proizvede skija koja se preklapa, ali su svi iz ovih i drugih razloga...