Ski Centri Srbija Vlasina

Vlasina

Vlasina i Vlsinsko jezero se nalaze  na 1200 m/nv. 

Region Vlasine se nalazi na jugoistoku Srbije u prostranom bazenu Vlasinskog jezera koga okruzuju planine srednje visine, ali sa velikim visinskim razlikama i visovima koje presecaju recne doline. Udaljen je od Beograda 320 Km a od Surdulice 20 Km. 

Ovo je prirodna granica prema Bugarskoj. Središnji deo Vlasinskog jezera leži blizu (na oko 30 km) međunaridnih puteva koji vode na jug i istok Evrope. Povoljni klimatski uslovi (hladne i snežne zime i umereno topla leta) i izuzetne prirodne lepote (Vlasinsko jezero leži na 1230 m nadmorske visine, površina mu je oko 16 km2, njegova ploveća ostrva su retka morfoloska pojava, okruženo je planinama preko 1.800 metara nadmorske visine) pružaju ogromne mogućnosti za turiste, sportiste i rekreativce i leti i zimi.

Vlasinsko jezero je smešteno na dnu prostrane potoline, okružene planinama Vardenik, Strešer i Čemernik, koje se blago spuštaju do njegovih obala. To je veštacko jezero, nastalo podizanjem brana na rekama Vlasini i Vrli 1949. godine, i posle Đerdapskog najveće je u Srbiji.

Dugačko je 12 km a široko od jednog do tri kilometra (sa pravcem protezanja sever - jug). Površina ovog jezera pri maksimalnom vodostaju je 16 km2, srednja dubina 10,3 m, a nadmorska visina 1.212 m.

Na mestu gde je danas Vlasinsko jezero, nekada se nalazilo Vlasinsko blato, tresetište obraslo trskom i drugim močvarnim biljem, prošarano manjim vodenim površinama, iz kojih je isticala reka Vlasina.

Godine 1949. došlo je do pregrađivanja reka Vlasine i Vrle, da bi se izgradile hidroelektrane Vrla I, II i III za potrebe proizvodnje električne energije. Izgradnjom jezera došlo je do promene ekosistema i formiranja bujnog biljnog i životinjskog sveta u njegovoj okolini. Jezero danas predstavlja odlično mesto za kupanje i uživanje u prirodi.

 

Zima na Vlasini traje od oktobra do aprila meseca. Planinski vrhovi Vlasine u ovim mesecima su uvek pod snegom, dok se u nižim predelima sneg zadržava kraće ali ga ima dovoljno za sve zimske sportove.

Nedaleko od jezera, na visini od oko 1250 m nadmorske visine, na Vlasini Okruglici, Promaji, Vlasini Rid, naselju Ljote nalaze se ski staze sa žičarama, dužine od 200 do 400m, koje su idealna za početnike skijanja i rekreativce. Visina snežnog pokrivača na Vlasini je već mesecima idealna za skijanje. Svakim danom je sve više ljubitelja zimskih sportova koji dolaze na Vlasinu da se skijaju, sankaju, klizaju i uživaju u zimskoj idili i čistom vazduhu na blagim padinama Vlasinske visoravni koje su prekrivene debelim slojem snežnog prekrivača. Zimski turizam na Vlasini ima decenijsku tradiciju, ali je još uvek nedovoljno razvijen i bez ijedne prave žičare, što je osnovni nedostatak i ograničava broj i strukturu turista.


Vlasina skijanje Sundina reka 16.02.2017 - YouTube
Ski staza na Vlasini - Pejine vodenice, SPK "Vasina" Surdulica

https://www.youtube.com/watch?v=mqptD-oBOPg


U subotu 28. januara 2017. smo skijali na stazi na Vlasini, na lokaciji Pejine vodenice... ambijent prelep, temperatura išla i u plus...
Staza solidna s obzirom da nemaju ratrak. Svaka čast svim ljudima koji pokušavaju da koliko toliko gore omoguće neko normalno skijanje za sebe i svoju decu.
Dužina staze oko 400 metara a osvetljena je i za noćno skijanje.
Za ozbiljniju skijašku priču, potreban je svakako ratrak i kvalitetniji ski lift, bar neko sidro.


Ski staza na Vlasini - Pejine vodenice, SPK "Vlasina" Surdulica  2013...

https://www.youtube.com/watch?v=Dml0aBwaF0E

https://www.youtube.com/watch?v=n8GwBeAxTX8


03. 12. 2012.
Mali liftovi na Vlasinskom jezeru će raditi i ove godine, ali samo za "lokalne potrebe", prvenstveno za decu.
Šansa Vlasine je u tome što će ovih dana u Surdulici biti formiran skijaški klub, od kojeg se očekuje da, zajedno s novim klubom iz Vladičinog Hana, bude generator inicijativa na ostvarivanju planova vezanih za skijanje pored Vlasinskog jezera (1.200 m), a posebno na Čemerniku (1.450) - kažu u niškom Ski klubu12.02.2008.
  - Dodao bi par informacija o skijanju na Vlasini....
Na nekih 3km, od motela Vlasina, na Promaji od ove godine radi ski lift (kanap) duzine 250m. Staza nije uredjena ali nema kamenja i panjeva. Lift radi vikendom i dnevna karta je 200 dinara, sto okupi oko 50ak skijasa iz okoline.

     Đorđe J.


MOGUĆNOSTI ZA SKIJANJE
02.03.2002. - Kakve su mogućnosti prosudite sami iz Banetove poruke . . .

        Skijanje na Vlasini nije doživljaj. Prema rečima druga, koji je nedavno bio tamo, staza nedaleko od hotela "Vlasina", je sva u korenju, a od žicare je ostao samo stub. Šteta, ja sam bio na toj planini 1991. i 1992. i lepo sam se proveo.
        Postoji staza pored hotela koja se spusta do Vlasinskog jezera i ima žičaru-kanap, koja radi svakodnevno, ali to je za klince i apsolutne početnike.
       
Međutim, postoji još jedna staza na planini udaljena od hotela kolima 15 minuta i bolja je od one koja je sada sva u korenju i drveću. Za nju nemam informacije, ali pokušacu da saznam, pa se čujemo.

        Bane  02.03.2002.


Jaite se ako znate više podataka o mogućnosti skijanja na Vlasini?Vlasinsko jezero se nalazi između Leskovca i Vranja, prema bugarskoj granici, podno vlasinsko jezeroplaninskih vrhova Čemernika (1.638 m) i Besne kobile (1.922 m). Samo jezero je na nadmorskoj visini od 1.210 metara. Udaljeno je od Beograda 320 Km, od Vladičinog Hana 29 km a od Surdulice 20 Km. Od Leskovca Vlasinsko jezero je udaljeno 75 km pravcem preko Vlasotinca, Svoda i Crne Trave.

Putovanje automobilom (turizamiputovanja.com):
Iz Niša nastavite južno, autoputem prema Leskovcu. Postoje dva moguća pravca kojima možete stići na Vlasinu:

1) da se posle Leskovca isključite na put prema Vlasotincu, pa da preko Crne Trave dođete do Vlasine. Kažu da je ovaj put baš naporan i bolje ga zaobiđite osim ako ne želite da svratite u nekom od mesta na tom putu (pogotovo tokom zime);

2) Posle Leskovca nastavljate pravo autoputem i dalje magistralnim putem sve do Vladičinog Hana, odakle preko Surdulice dolazite do Vlasinskog jezera. Ovo je mnogo bolji putni pravac koji se preporučuje.

Ulazite u Han i pratite putokaze prema Vlasini i Surdulici. U Surdulici pratite znakove prema Vlasini, lako je. Posle Surdulice vas očekuje klasičan planinski put – vijugav sa serpentinama, ali predeo kojim prolazite čini vožnju pravim uživanjem.

Postoji samo jedno bitno skretanje, posle Surdulice, nakon uspona, potrebno je da kod motela „Jezero“ skrenete levo.

Posle toga vas očekuje još 10 minuta lagane vožnje do centralnog dela Vlasinskog jezera na kojem se nalaze gotovo svi smeštajni kapaciteti, vikendice, restorani i glavna plaža.

 

 


Razglednice sa Vlasine

Pogledajte malu kolekciju razglednica sa Vlasine

vl9

Vlasina - Renoviranje hotela kasni zbog papirologije

Preduzeće “Evropa” je privatizovano juna 2016. godine, čime je šeik Ali Abdula Ms al Maki za sumu od milion evra postao vlasnik četiri hotela na Vlasini, u Surdulici i Crnoj Travi. Najatraktivniji od četiri...
Vlasina, Surdulica | 31.08.2017. | okradio.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Vlasina

Vlasina jan2017 2 a

Vlasina - Skija se na padinama iznad Vlasinskog jezera

U subotu 28. januara 2017. smo skijali na stazi na Vlasini... ambijent prelep, temperatura išla i u plus... Staza solidna s obzirom da nemaju ratrak. Svaka čast svim ljudima koji pokušavaju da koliko...
Vlasina | 01.02.2017. | skijanje.rs/forum | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Vlasina

vlasina15x360

Vlasina - Ski-staza "Pejine vodenice"

Zahvaljujući entuzijastima Skijaško planinarskog kluba "Vlasina" iz Surdulice, ski-staza "Pejine vodenice" na Vlasini radi od nedelje 11. Januara 2015. Na stazi je 30-ak santimetara utabanog snega, a moguće je i noćno skijanje. Entuzijasti iz...
Vlasinsko jezero | 22.01.2015. | Vlasina SPK | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Vlasina

4elements20136800x486

Vlasina - Trka "4 elements" zavrsena pobedom ekipe Revita

Trka "Četiri elementa" je spoj pet sportova na zemlji, u vazduhu i u vodi - kajak, plivanje, trcanje, biciklizam, paraglajding. Savez ekstremnih sportova Srbije ove godine odabrao je Vlasinu za takmičenje najhrabrijih. Voda, zemlja...
Vlasina | 11.08.2013. | rts.rs | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Srbija | Vlasina | Takmičenja

4elements480x292

Vlasina - Trka "4 elementa" samo za odvažne

Posle Rtnja i Bovanskog jezera, najkompleksnija sportska bitku u istoriji sportova u prirodi - "4 elements" - seli se na Vlasinu i teritoriju opštine Surdulica. U petak, 9. avgusta najspremniji, najizdržljiviji i najhrabriji probaće...
Vlasina | 14.07.2013. | Mondo | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Srbija | Vlasina | Takmičenja | Video


Sve vesti iz ski centra