Ski Centri Srbija Vlasina - Pejine vodenice

Vlasina - Pejine vodenice

vlasina29012017 3 600x400

Vlasina i Vlsinsko jezero se nalaze  na 1200 m/nv. 

Region Vlasine se nalazi na jugoistoku Srbije u prostranom bazenu Vlasinskog jezera koga okruzuju planine srednje visine, ali sa velikim visinskim razlikama i visovima koje presecaju recne doline. Udaljen je od Beograda 320 Km a od Surdulice 20 Km. 

Ovo je prirodna granica prema Bugarskoj. Središnji deo Vlasinskog jezera leži blizu (na oko 30 km) međunaridnih puteva koji vode na jug i istok Evrope. Povoljni klimatski uslovi (hladne i snežne zime i umereno topla leta) i izuzetne prirodne lepote (Vlasinsko jezero leži na 1230 m nadmorske visine, površina mu je oko 16 km2, njegova ploveća ostrva su retka morfoloska pojava, okruženo je planinama preko 1.800 metara nadmorske visine) pružaju ogromne mogućnosti za turiste, sportiste i rekreativce i leti i zimi.

Vlasinsko jezero je smešteno na dnu prostrane potoline, okružene planinama Vardenik, Strešer i Čemernik, koje se blago spuštaju do njegovih obala. To je veštacko jezero, nastalo podizanjem brana na rekama Vlasini i Vrli 1949. godine, i posle Đerdapskog najveće je u Srbiji.

Dugačko je 12 km a široko od jednog do tri kilometra (sa pravcem protezanja sever - jug). Površina ovog jezera pri maksimalnom vodostaju je 16 km2, srednja dubina 10,3m, a nadmorska visina 1.212m.

Na mestu gde je danas Vlasinsko jezero, nekada se nalazilo Vlasinsko blato, tresetište obraslo trskom i drugim močvarnim biljem, prošarano manjim vodenim površinama, iz kojih je isticala reka Vlasina.

Godine 1949. došlo je do pregrađivanja reka Vlasine i Vrle, da bi se izgradile hidroelektrane Vrla I, II i III za potrebe proizvodnje električne energije. Izgradnjom jezera došlo je do promene ekosistema i formiranja bujnog biljnog i životinjskog sveta u njegovoj okolini. Jezero danas predstavlja odlično mesto za kupanje i uživanje u prirodi.

 

Zima na Vlasini traje od oktobra do aprila meseca. Planinski vrhovi Vlasine u ovim mesecima su uvek pod snegom, dok se u nižim predelima sneg zadržava kraće ali ga ima dovoljno za sve zimske sportove.

Na nekim starim turističkim prospektima stoji:
Nedaleko od jezera, na visini od oko 1250 m nadmorske visine, na Vlasini Okruglici, Promaji, Vlasini Rid, naselju Ljote nalaze se ski staze sa žičarama, dužine od 200 do 400m, koje su idealna za početnike skijanja i rekreativce.
Visina snežnog pokrivača na Vlasini je već mesecima idealna za skijanje. Svakim danom je sve više ljubitelja zimskih sportova koji dolaze na Vlasinu da se skijaju, sankaju, klizaju i uživaju u zimskoj idili i čistom vazduhu na blagim padinama Vlasinske visoravni koje su prekrivene debelim slojem snežnog prekrivača. Zimski turizam na Vlasini ima decenijsku tradiciju, ali je još uvek nedovoljno razvijen i bez ijedne prave žičare, što je osnovni nedostatak i ograničava broj i strukturu turista.

Poslednjih godina, jedina odrednica gde se skija na Vlasinskom jezeru je: Ski staza PEJINE VODENICE

Ski staza "PEJINE VODENICE" je trenutno jedina ski staza na Vlasini, a je delo zaljubljenika i entuzijasta iz Skijaško Planinarskog Kluba "Vlasina", Udruženja Skijaša "Vlasinski vrhovi" i vrednih momaka sa Vlasine, Surdulice i okruženja. Skijalište je osnovano 2012 godine.
Nalazi se na 3.ćem kilometru od lokaliteta Promaje desno od puta koji vodi za Bosilegrad i Klisuru i smestena je na proplanku ispod koga su bile vodenice familije PEJIĆ koji žive u mahali Pejini.

Pogled na zaleđeno jezero joj daje poseban pečat a kako se nalazi na nadmorskoj visini iznad 1220m obećava pokrivenost snegom više meseci.

Dužina ski-staze, a što je ujedno i dužina ski-lifta, je 450 m, nadmorska visina polazne stanice je 1220 m, a nadmorska visina izlazne stanice 1250 m.

Ski-lift  radi po sledećem principu: Postoji konapac koji kruži i skijaši se pomoću njega izvlače na vrh stanice, a skijaši sami improvizuju hvataljke  za konopac. Duž staze je postavjeno 10-ak reflektora koji osvetljavaju stazu, pa je moguće noćno skijanje.

Staza nosi naziv „Pejine vodenice" zato što su se pored mesta na kome je danas staza nekada nalazile vodenice, a neki Vlasnici su bili baš iz te mahale. I danas postoje ruševine vodenice, a naziru se i njeni temelji. Naravno, vodenice je pokretala voda, tj. reka koju meštani nazivaju Šundinom rekom a u blizini reke senalazi i istoimena mahala. Te se ponegde kao lokalitet na kome se nalezi ski-staza pominje i Šundina reka.

Ski-lift se formira svake sezone, odnosno, onda kada bude dovoljno snega za skijanje. Nemaju tabač snega, stazu tabaju skijaši samostalno skijama, a i improvizovan je neki tabač koji pomaže kolko - toliko u tabanju staze.

Do 2020. godine je postojao Skijaško Planinarski klub „Vlasina", a od 2020. godine je on zadužen samo za planinarenje, dok je Skijaško udruženje „Vlasinski vrhovi" zaduženo za skijanje. Skijalištem upravlja pomenuto Skijaško udruženje.

Cena korišćenja skijališta za celodnevno skijanje iznosila je 200 dinara radi pokrivanja troškova oko električne energije. Posed na kome se nalazi staza je u privatnom vlasnistvu.

Skijališe posećuju i skiajsi iz Leskovca, Vranja, Vladičinog Hana, Surdulice, Niša, a skijalište radi od 12 h do 20 h.

Ski staza "Pejine vodenice" je jedina na ovim prostorima koja je trenutno u funkciji. Kod hotela obično postoji staza, ali je pogodna za sankanje male dece zbog svoje dužine i ide od puta ka jezeru. Na Vlasini Ridu postojala je žičara koja je u vlasnostvu hotela „Vlasina", međutim, ona godinama unazad ne funkcioniše. Takođe, postojala je i kod motela Promaja na Vlasini, ali ni ona ne radi.

 

Evo kakve su bile vesti o skijanju na Vlasinskom jezeru proteklih godina:


Vlasina skijanje Sundina reka 16.02.2017 - YouTube
Ski staza na Vlasini - Pejine vodenice, SPK "Vlasina" Surdulica

https://www.youtube.com/watch?v=mqptD-oBOPg


U subotu 28. januara 2017. smo skijali na stazi na Vlasini, na lokaciji Pejine vodenice... ambijent prelep, temperatura išla i u plus...
Staza solidna s obzirom da nemaju ratrak. Svaka čast svim ljudima koji pokušavaju da koliko toliko gore omoguće neko normalno skijanje za sebe i svoju decu.
Dužina staze oko 400 metara a osvetljena je i za noćno skijanje. Za ozbiljniju skijašku priču, potreban je svakako ratrak i kvalitetniji ski lift, bar neko sidro.


Ski staza na Vlasini - Pejine vodenice, SPK "Vlasina" Surdulica  2013...

https://www.youtube.com/watch?v=Dml0aBwaF0E

https://www.youtube.com/watch?v=n8GwBeAxTX8


03. 12. 2012.
Mali liftovi na Vlasinskom jezeru će raditi i ove godine, ali samo za "lokalne potrebe", prvenstveno za decu.
Šansa Vlasine je u tome što će ovih dana u Surdulici biti formiran skijaški klub, od kojeg se očekuje da, zajedno s novim klubom iz Vladičinog Hana, bude generator inicijativa na ostvarivanju planova vezanih za skijanje pored Vlasinskog jezera (1.200 m), a posebno na Čemerniku (1.450) - kažu u niškom Ski klubu12.02.2008.
  - Dodao bi par informacija o skijanju na Vlasini....
Na nekih 3km, od motela Vlasina, na Promaji od ove godine radi ski lift (kanap) duzine 250m. Staza nije uredjena ali nema kamenja i panjeva. Lift radi vikendom i dnevna karta je 200 dinara, sto okupi oko 50-ak skijasa iz okoline.

     Đorđe J.


MOGUĆNOSTI ZA SKIJANJE
02.03.2002. - Kakve su mogućnosti prosudite sami iz Banetove poruke . . .

        Skijanje na Vlasini nije doživljaj. Prema rečima druga, koji je nedavno bio tamo, staza nedaleko od hotela "Vlasina", je sva u korenju, a od žicare je ostao samo stub. Šteta, ja sam bio na toj planini 1991. i 1992. i lepo sam se proveo.
        Postoji staza pored hotela koja se spusta do Vlasinskog jezera i ima žičaru-kanap, koja radi svakodnevno, ali to je za klince i apsolutne početnike.
       
Međutim, postoji još jedna staza na planini udaljena od hotela kolima 15 minuta i bolja je od one koja je sada sva u korenju i drveću. Za nju nemam informacije, ali pokušacu da saznam, pa se čujemo.

        Bane  02.03.2002.


Jaite se ako znate više podataka o mogućnosti skijanja na Vlasini?Vlasinsko jezero se nalazi između Leskovca i Vranja, prema bugarskoj granici, podno vlasinsko jezeroplaninskih vrhova Čemernika (1.638 m) i Besne kobile (1.922 m). Samo jezero je na nadmorskoj visini od 1.210 metara. Udaljeno je od Beograda 320 Km, od Vladičinog Hana 29 km a od Surdulice 20 Km. Od Leskovca Vlasinsko jezero je udaljeno 75 km pravcem preko Vlasotinca, Svoda i Crne Trave.

Putovanje automobilom (turizamiputovanja.com):
Iz Niša nastavite južno, autoputem prema Leskovcu. Postoje dva moguća pravca kojima možete stići na Vlasinu:

1) da se posle Leskovca isključite na put prema Vlasotincu, pa da preko Crne Trave dođete do Vlasine. Kažu da je ovaj put baš naporan i bolje ga zaobiđite osim ako ne želite da svratite u nekom od mesta na tom putu (pogotovo tokom zime);

2) Posle Leskovca nastavljate pravo autoputem i dalje magistralnim putem sve do Vladičinog Hana, odakle preko Surdulice dolazite do Vlasinskog jezera. Ovo je mnogo bolji putni pravac koji se preporučuje.

Ulazite u Han i pratite putokaze prema Vlasini i Surdulici. U Surdulici pratite znakove prema Vlasini, lako je. Posle Surdulice vas očekuje klasičan planinski put – vijugav sa serpentinama, ali predeo kojim prolazite čini vožnju pravim uživanjem.

Postoji samo jedno bitno skretanje, posle Surdulice, nakon uspona, potrebno je da kod motela „Jezero“ skrenete levo.

Posle toga vas očekuje još 10 minuta lagane vožnje do centralnog dela Vlasinskog jezera na kojem se nalaze gotovo svi smeštajni kapaciteti, vikendice, restorani i glavna plaža.

 

 


Vlasina raz bez marke 2373slikaO32966925resize

Razglednice sa Vlasine

Pogledajte malu kolekciju razglednica sa Vlasine

vlasina ratrak 22.11.21 1 960x584

Nabavljen ratrak za ski staze na Vlasini

Skijaško udruženje Vlasinski Vrhovi je objavilo da je Opština Surdulica nabavila ratrak - tabač snega koji će se koristiti za skijaške staze na Vlasini. Radi se o polovnoj mašini marke Kassbohrer Pisten-Bully PB 220...
Surdulica, Vlasina | 23.11.2021. | US Vlasinski Vrhovi | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Vlasina | Žičare, staze, ski instalacije

vl9

Vlasina - Renoviranje hotela kasni zbog papirologije

Preduzeće “Evropa” je privatizovano juna 2016. godine, čime je šeik Ali Abdula Ms al Maki za sumu od milion evra postao vlasnik četiri hotela na Vlasini, u Surdulici i Crnoj Travi. Najatraktivniji od četiri...
Vlasina, Surdulica | 31.08.2017. | okradio.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Vlasina

Vlasina jan2017 2 a

Vlasina - Skija se na padinama iznad Vlasinskog jezera

U subotu 28. januara 2017. smo skijali na stazi na Vlasini... ambijent prelep, temperatura išla i u plus... Staza solidna s obzirom da nemaju ratrak. Svaka čast svim ljudima koji pokušavaju da koliko...
Vlasina | 01.02.2017. | skijanje.rs/forum | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Vlasina

vlasina15x360

Vlasina - Ski-staza "Pejine vodenice"

Zahvaljujući entuzijastima Skijaško planinarskog kluba "Vlasina" iz Surdulice, ski-staza "Pejine vodenice" na Vlasini radi od nedelje 11. Januara 2015. Na stazi je 30-ak santimetara utabanog snega, a moguće je i noćno skijanje. Entuzijasti iz...
Vlasinsko jezero | 22.01.2015. | Vlasina SPK | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Vlasina

4elements20136800x486

Vlasina - Trka "4 elements" zavrsena pobedom ekipe Revita

Trka "Četiri elementa" je spoj pet sportova na zemlji, u vazduhu i u vodi - kajak, plivanje, trcanje, biciklizam, paraglajding. Savez ekstremnih sportova Srbije ove godine odabrao je Vlasinu za takmičenje najhrabrijih. Voda, zemlja...
Vlasina | 11.08.2013. | rts.rs | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Srbija | Vlasina | Takmičenja


Sve vesti iz ski centra