Tara

mitrovaczima075

Tara se nalazi u zapadnom delu Srbije i pripada unutrašnjem pojasu Dinarida i zauzima  površinu od 183 km2. Dužina Tare je je 50 km, a širina 22 km i ima prosečnu nadmorsku visinu od 1200 m. Najviši vrh je Kozji rid sa 1591 m. Pripada grupi podrinjskih planina i ima složenu geološku prošlost i raznoliku petrografsku građu.

Položaj planine Tare predstavlja povoljan uslov za razvoj turizma, jer omogućava raznovrstan sadržaj turističkog boravka, odnosno posetu većem broju turističkih lokaliteta.

Najkvalitetniji skijaški tereni su u reonu Predovog krsta, sa visinskom razlikom od 500 m. Dužina staze je od 3 do 5 km. Reljef Tare ima pogodna rekreativna svojstva, jer mali nagibi pogoduju šetnji, jahanju, različitim sportskim igrama, korišćenju trim staze i slično.

Tara je od 13.jula 1981.god. Nacinalni park proglašena od strane Narodne skupštine SR Srbije i ohuhvata 19.175 ha.

Briga o najlepšoj planini Zapadne Srbije 1981 god. poverena je JP Nacionalni park Tara. On pokriva povrsinu od 19200 ha. Pretpostavlja se da su trijaski krečnjaci, na severnim stranama Tare u tercijeru bili obala Panonskog mora. Zbog povoljne klime i zabačenosti na Tari je opstao relikt i endemit balkanskog poluostrva Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode, blago rečeno živi fosili.

Projektom TAROCIKL definisano je 27 biciklističkih staza dužine oko 420km i otvorena vrata novoj vrsti turizma, bez štetnih posledica.

Na planini Tari se nalazi nekoliko manjih skijališta:

 - Skijalište Beli bor
 - Skijalište Nagramak
 - Skijalište Šljivovica
 - Skijalište Mitrovac na Tari

U nastavku strane pogledajte detalje o svakom od njih...

 Skijalište Omorika
 

Nadomak hotela „Omorika“ na Tari, u šumi visokih četinara, 2009. godine je prosečena nova staza za skijanj, čime se izašlo u susret željama mnogih gostiju Tare. Ski staza sa mini ski liftom je dugačka 250 metara, na blagoj padini, baš kakva odgovara školama skijanja i početnicima.

Trasa ski steze na slici desno...

 Skijalište Beli
bor

Nalazi se pored istoimenog hotela, 19km od skijališta Mitrovac. Iz tog pravca put je solidno održavan, ali nema gotovo nikakvih oznaka. Od Mitrovca treba pratiti put za Kaluđerske bare. Prateći samo postojeća 2-3 putokaza gotovo je sigurno da ćete zalutati, tako da je najbolje da vas meštani upute.

Skijalište raspolaže sa 2 ski lifta tipa tanjir dužine 80m (ski lift 1) i 380m (ski lift 2). Žičare su jako zastarele, tako da su tanjiri fiksni. Manja žičara ima 4 tanjira, a veća samo 8. Ipak, kako radnici tvrde, obe su bezbedne i zimi dosta posećene. Visina snega na ovom skijalištu ide i do 50cm.

Ski staze su bez kamenja i potoka, prekrivene su srednje visokom travom. Dosta su široke. Ski staza 1 je jako laka, dok je ski staza 2 dosta strmija od prve, al ii dalje može da se svrsta u lakšu kategoriju.

       Najniža tačka ski centra 950 m/nv
       Najviša tačka ski centra 1010 m/nv
       Najduža ski staza 380 m

 Skijalište Nagramak

Na samo 4 kilometra od Mitrovca - nova SKI STAZA NAGRAMAK dužine 860 metara. Staza se nalazi u selu Sekulici na nadmorskoj visini od 1300 metara. Poseban užitak predstavlja noćno skijanje na osvetljenoj stazi. Postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme. Neposredno uz ski-stazu se nalazi i Caffe "Opušteno". Postoji uređen i zimi očišćen parking.

Do skijališta Nagramak se dolazi kada se od Mitrovca krene u pravcu Zaovina; nakon 1.5km u Krnjoj Jeli skrenuti levo. Strm makadmaski put vodi do Sekulica gde se nalazi žica. Alternativno, je moguć prilaz sa druge strane od pravca Ivera (Drvengrad), ali treba proveriti da li je tokom zime ovaj putni pravac prohodan.

Ski lift je tipa tanji.   Duzina staze 860 m.
Nadmorska visina staze:  sa 1304  na 1207 m/nv.
Tezina staze: recimo crvena, sa strmim donjim delom. Široka i pregledna.
Mogu-nost no'nog skijanja i najam opreme.

Za informacije vezane za rad zicare, najam opreme, prohodnost puta, najbolje nazvati kontakt tel: 064/6136758Skijalište  Šljivovica

Naselje  Šljivovica locirano je na putu Kaluđerske Bare-Mitrovac i nastanjena je uglavnom seoskim domaćinstvima i korisnicima vikendica na ovom prostoru. Šljivovica je od Bajine Bašte udaljena 21 kilometra a od Kaluđerskih bara 5.

Skijaški klub «Sunčana padina» u Račanskoj Šljivovici radi na omasovljavanju alpskog skijanja na Tari.  Lociran na pogodnim terenima kako za početnike tako i za napredne skijaše klub vrši obuku skijaša svih uzrasta od početnih ka naprednim oblicima skijanja.

Klub poseduje karving opremu, ski lift 200m dužine.Mitrovac na Tari

Mitrovac se nalazi na planini Tari, 24 km od Bajine bašte. Do njega se stiže putem preko Perućca ili putem iz centra Tare. Od Perućca zbog relativno dobre signalizacije je lako naći ovo skijalište, dok iz pravca sa vrha Tare ne postoji gotovo ni jedan putokaz. Putevi su dobri, a trenutno se radi na sanaciji puta iz pravca Bajine bašte. Skijalište Beli bor udaljeno je 19 km od Mitrovca.

Skijalište raspolaže sa 3 baby ski lifta dužine 50m (staza 1), 150m (staza 2) i 250m (staza 3). Najduži ski lift ima drvene hvataljke na sebi. Staze su bez kamenja i potoka, prekrivene su srednje visokom travom. Sve staze su dosta lake i široke.

    Najniža tačka ski centra 1070 m/nv
    Najviša tačka ski centra 1125 m/nv
    Najduža ski staza   250 m
    Tri bebi ski lifta na konop

Na Mitrovcu se nalazi istopmeno Beogradsko dečije odmaralište sa centralnim objektom i šest paviljona kapaciteta 600 ležaja. Ovo odmarali[te i upravlja ovim dečijim ski liftovima. Telefon: (831) 31 859720

Položaj ski liftova


Hotel OMORIKA sa depandansom JAVOR i hotel BELI BOR na Tari posluju u okviru Vojne ustanove "Tara", osnovane 7. jula 1977. godine.

Hotel OMORIKA je hotel sa 3*, izgradjen u planinskom stilu. Hotel raspolaze sa zatvorenim bazenom, restoranom, kuglanom, trim kabinetom, salom za stoni tenis i bilijar, disko klubom, TV salom, terenima za male sportove ... Sobe su komformne, dvokrevetne i trokrevetne sa pomocnim lezajem.

 

 

 

Hotel BELI BOR sa 3* se nalazi u mestu Radmilovac oko 3,5 km daleko od hotela Omorika sa kojim je povezan modernim putem i uredjenom pešackom stazom. Sve sobe su komformne sa dva i tri kreveta.

 

 

 

 

Depadans Javor:

 

 

 

 

 

 
Najkraća veza sa Beogradom je putem Tara - Bajina Bašta - Rogačica - Valjevo - Beograd u dužini od 180 km, a udaljenost Tare od Novog Sada je 246 km.
Najbliža železnička stanica planini Tari je u Braneškom polju koja se nalazi na pruzi Beograd – Bar i koja je udaljena 15 km, a aerodrom Ponikve 25 km (on je vojni aerodrom i još nije počeo sa civilnom upotrebom iako je to u planu).
Pored ovih saobraćajnih veza veoma važna je saobraćajnica koja preko Kremana Taru povezuje sa Zlatiborom  (38 km) i dalje vodi ka moru ili Užicu (43 km).

 

Putni pravci

iz preko km
Beograda Debelog brda:
Beograd - Stepojevac - Lajkovac - Slovac - Valjevo - Rogačica - Bajina bašta - Tara
183
Beograda Čačka:
Beograd - Stepojevac - Ljig - G. Milanovac - Preljina - Čačak - Požega - Užice - Kremna - Tara
255
Niša Čačka:
Niš - Aleksinac - Ražanj - Ćićevac - Kruševac - Trstenik - Kraljevo - Mrčajevci - Preljina - Čačak - Požega - Užice - Kremna - Tara
320
Novog Sada Šapca:
Novi sad - Petrovaradin - Ruma - Šabac - Koceljevo - Slatina - Valjevo - Rogačica - Bajina bašta - Tara
246
Podgorice
(MNE)
Bijelog polja:
Podgorica - Bioče - Kolašin - Mojkovac - Vrapče polje - Bijelo polje - (državna granica) - Brodarevo - Prijepolje - Bistrica - Nova varoš - Kokin brod - Zlatibor - Čajetina - Kremna - Tara
295
Sarajeva
(BIH)
Višegrada:
Sarajevo - Podromanija - Rogatica - Ustiprača - Višegrad - Prosjek - (državna granica) - Kremna - Tara
180

 

Užice - Kaluđerske bare - 48 km;
Mokra Gora - Kaluđerske bare - 21 km;
Višegrad - Kaluđerske bare - 66 km;
Bajina Bašta - Kaluđerske bare - 16 km.

 


Nagramak2021 5 100x608

Tara - Posle 5 godina ponovo skijanje na stazi Nagramak

Na Sekuliću u Zaovinama na planini Tara, na 4 kilometra od Mitrovca, nalazi se ski staza Nagramak, koja je posle pet godina pauze ponovo počela sa radom. Dužina staze je 860 metara, a...
Nahramak, Tara | 15.01.2021. | tv5.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Tara

kop sneg 24102018 as

Sneg na Kopaoniku i Zlataru

       Foto: KiA apartman Kopaonik U sredu 24. oktobra 2018 u večenjim satima društvene mreže obiluju fotografijama prvih snežnih padavina. Nije sasvim jasno gde je beli pokrivač najpre počeo da se formira....
Zlatar, Kopaonik | 25.10.2018. | b92.net | Komentari (0) | Kategorije: Kopaonik | Tara

image007

Kopaonik, Tornik - „Planina za sve“ od petka do nedelje

U petak, 25. avgusta, u planinskim centrima Kopaonik i Tornik počinje četvrti promotivni vikend Skijališta Srbije u okviru kog posetioci mogu da ostvare 15 posto popusta na cenu karat za sve letnje sadržaje....
Kopaonik i Tornik | 25.08.2017. | Skijališta Srbije | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Skijališta Srbije | Tara

tara shutterstoc593x360

Tara - Skijanje nije najjači adut planine, ali...

Tara, planina u zapadnoj Srbiji gde je priroda i dalje netaknuta. Nacionalni park prve kategorije oaza je za planinare, avanturiste, istraživače. Počasni stanovnik ovde je i mrki medved. Želite li da skijate? Iako...
Tara | 31.01.2017. | novosti.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Tara

zlatibor sneg 640x389

Zapadna Srbija - Skijališta spremna za početak zimske sezone

Skijališta u zapadnoj Srbiji su spremna za početak zimske sezone 2015/2016. Većina njih će za skijaše biti otvorena do kraja decembra. O tome svedoče izjave iz turističkih organizacija opština iz ovog srpskog regiona,...
Zapadna Srbija | 13.12.2015. | novosti.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Golija - Ivanjica | Sjenica | Tara | Tornik - Zlatibor | Zlatar - Nova Varoš


Sve vesti iz ski centra

Ski mape