Ski Centri Srbija Plannarski dom - Pirot

Plannarski dom - Pirot

tpirotnovoskijaliste300x200

Piroćanci, kada bi rekli da idu na skijanje, govorili bi “idemo na Planinarski dom”! Ako bi odlučili da u predivnom ambijentu dočekaju Novu godinu ili svrate na ručak ili večeru u zimskom ambijentu, ponovo “na  Planinarski dom”. Kada je Kari osvajao Bormio sa Divcem, Saletom,  Rađom, Kukočem, bio je na Planinarskom domu. Vremena su se promenila.  Umesto padine za skijanje, sada imamo skijalište, "žicu"  ratrak za tabanje staze, topove za veštački sneg! Skijaški centar na 15 minuta od centra grada!

U srcu terena podno Basarskog kamena, promenio se i Planinarski dom. Sada je to Hotel "StarA",  savremen po konceptu rada, s moderno opremljenim sobama, Konferencijskom salom, velikim restoranom, dobrom kuhinjom…

Na Vidliču, jednim od planinskih venaca Stare planine koji se pruža prema Pirotu, na 12 km od Pirota nalazi se omiljeno izletište piroćanaca koga nazivaju "Planinarski dom". U okviru izletišta se nalazi Gradsko skijalište Pirot i nekada Planinarski dom "Tigar", a danas hotel "StarA".

Izletište sa skijalištem se nalazi ispod vrha Basarski kamen 1376 m/nv na Vidliču. Vidlič je jedan od venaca Stare planine koji se odvaja od glavnog venca kod vrha Kom 2016 m. Tu izviru reke Nišava i Visočica, ali teku sa različitih strana Vidliča pre nego sto se spoje.

Malo je gradova u Srbiji koji mogu da se pohvale da nadomak centra imaju savremeno skijalište, kakvo ima Pirot.

Avgusta 2018 je objavljeno da je Hotel StarA kupio Nikola Mirotić, košarkaška NBA zvezde.

Komentarišući vest o kupovini motela StarA na Planinarskom domu od strane kompanije koja je u vlasništvu Nikole Mirotića, gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je da je to još jedan korak ka razvoju turizma na Staroj planini.
- Dolazak svetski poznatog imena iz sporta  i kupovina hotela je velika stvar za Pirot. Mi iz lokalne samopurave smo spojili zainteresovane strane i drago nam je da je došlo do dogovora na obostrano zadovoljstvo. Nadamo se da će ovo značiti još jedan korak ka razvoju turizma na Staroj planini, a sama kupovina će značiti potpuni oporavak Planinarskom doma koji će, nadamo se, ponovo postati omiljena turistička destinacija za sve koji dođu u Pirot, ali i omiljeno izletište za sve Piroćance. Nadamo se da će novi vlasnik motel obogatiti i novim sadržajima. Ovih dana ću se i lično sresti sa Nikolom Mirotićem kako bi razmotrili načine na koje zajedničkim delovanjem možemo da doprinesemo razvoju ove turističke destinacije - kazao je Pirotskim vestima gradonačelnik Vasić.

Gradsko skijalište sa novom žičarom - ski liftom tipa „tanjir", dužine 250 metara, kapaciteta 400 skijaša na sat i potpuno preuređenom skijaškom stazom, svečano je otvoreno 9. marta 2011. godine. Vrednost radova na renoviranju skijališta je oko 30.000 evra, a novac je obezbedila opština Pirot

Prema rečima direktora Sportskog centra "Pirot" Nenada Đorđevića, Piroćanci sada imaju, na svega petnaestak minuta vožnje od centra grada, moderno skijalište koje je već na otvaranju posetilo nekoliko stotina ljubitelja skijanja.
     - Skijalište se nalazi na 1.000 metara nadmorske visine. Odmah pored staze se nalazi hotel „Star A" sa tri zvezdice i puno dodatnih sadržaja, tako da će ovo mesto tokom zime okupljati veliki broj turista ne samo iz Pirota nego i iz drugih gradova Srbije. U Pirotu je poslednjih godina zabeležena velika ekspanzija skijanja, pa smo sada velikom broju dece omogućili da se bave svojim omiljenim sportom. Zemljište na kome su izgrađene staza i žičara ustupio nam je „Tigar". Za narednu sezonu imamo još ambicioznije planove jer planiramo nabavku topova za veštački sneg, kao i jednog polovnog ratraka-tabača snega, za šta nam je potrebno dodatnih 70.000 evra. To će omogućiti da skijaška sezona traje tri do pet meseci - rekao je tom prilikom Đorđević.

Posle postavljanja nove žičare u martu 2011. godine na Planinarskom domu kod Pirota, za ovu stazu su kupljeni i tabač za sneg, kao i mašine za veštački sneg (od skijališta Ski staza Košutnjak u Beogradu).

Direktor Sportskog centra Pirot Nenad Đorđević početkom tog decembra 20111. je izjavio će na ovaj način Piroćanci dobiti dobro opremljenu stazu na svega destak kilometara od Pirota.
    - Prošle godine postavili smo žičaru koja je vredna 30.000 evra. Za ovu godinu obezbedili smo dodatnih 60.000 evra za nove mašine kako bi skijalište funkcionisalo još bolje. Posle postavljanja mašine za veštački sneg nećemo zavisiti od vremenskih uslova. Do sada smo za sređivanje cele staze uložili oko 100.000 evra. Najveći teret podnela je opština Pirot, a dobili smo i oko 2,5 miliona dinara od Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja. Očekujem da nove mašine budu postavljene do kraja decembra.

Staza je osvetljena tako da je moguće noćno skijanje. U sezoni kada ima dovoljno snega, skijalište radi svakaodnevno od 10-20h. Skijalištem upravlja Sportski centar "Pirot".

Staro skijalište

Predhodno je na istoj lokaciji postojalo manje skijalište sa ski liftom na konop...

Staza je bila dužine oko 300 metara, na severnoj strani Vidliča, dobro zaklonjena od sunca. Međutim, pošto je ski lift na dva kotura duzine samo oko 130 m, onda se koristio samo gornji deo staze.

Zahvaljuci ovoj stazi za Piroćance je bilo potpuno izvodljivo da nakon posla odu na nekoliko sati skijanja. Staza radi i nocu, odnosno osvetljena je.


G
ornji deo staze je na 1.040 m n.v., a pošto Piroćanci koriste samo prvih 150 m staze verovatno i ne idu ispod 1.000 m. A kada bi imali duži ski lift i ostalu potrebnu opremu, onda bi staza mogla da se spusti do 800 m n.v., jer naniže ima prostora dotle. Nagib staze je oko 15 %, odlicna za učenje i za rekreativce.

 

Fotografije,  sasha, na Forumu

VIDEO: Planinarski dom 22.01.2017.

 

 Izletište Planinarski dom i Grasko skijalište Piroit se nalazi na 12 km istočno od Pirota, neposredno pored asfaltnog puta, na pravcu prema mestima Rsovci i Visočka Ržana.

Put od Pirota do Planinarskog doma140836842

Razglednice Planinarski dom - Pirot

Stare razglednice sa lokacije izletišta Planinarski dom - Pirot

staraplaninahot2

Planinarski dom Tigar - Pirot

  HOTEL TIGAR "PLANINARSKI DOM"

Hotel "STAR A", kat.***, Nekada Hotel TIGAR "planinarski dom"
Nalazi se na obroncima Stare planine, ispod vrha Basarski kamen na nadmorskoj visini od 1.080 m.

 


1 2023 03 01 u 14.53.1301000X608

Specijalna olimpijada u Poljskoj - Piroćanci najbolji u veleslalomu

Profesor Milan Marinković, najzaslužniji je za višegodišnje dobre rezultate učesnika Specijalne olimpijade iz Pirota. Ovog puta su se takmičili u alpskom skijanju, u Zakopanama, poznatom skijaškom centru u Poljskoj. U ovom centru održava se  Evropsko...
Zakopane, POL | 04.03.2023. | plusonline.rs | Komentari (0) | Kategorije: Stara planina | Vidlič - Pirot | Alpsko skijanje | Alp ski Takmičenja

01.maj 2020 Sran Plaa 12 960x584

Pirot - "Kod Planinarskog doma" gradi se novi hotel

Na Vidliču, jednim od planinskih venaca Stare planine koji se pruža prema Pirotu, na 12 km od Pirota nalazi se omiljeno izletište piroćanaca koga nazivaju "Planinarski dom". U okviru izletišta se nalazi Gradsko...
Pirot | 05.12.2020. | ekapija | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Srbija | Vidlič - Pirot | Smeštaj

Pirot 800x600skijanje foto N Dj

Gradsko skijalište Pirot kod Planinarskog doma opet radi

Sneg koji je sredinom prošle nedelje u sredu i četvrtak 5. i 6. februara 2020. padao na Staroj planini omogućio je da se Gradsko skijalište u Pirotu kod Planinarskog doma opet vrati u...
Pirot | 09.02.2020. | juznevesti.com | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Vidlič - Pirot

Pl dom 1 2015 960

Za đake Pirota i Dimitrovgrada tokom raspusta besplatna škola skijanja

Učenici Pirota koji žele da nauče da skijaju ili plivaju, da savladaju osnove boksa ili aikida, ali i oni koji hoće da učestvuju u raznim radionicama, mogu da se prijave na neki od...
Pirot, Dimitrovgrad | 15.02.2019. | Južne vesti | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Vidlič - Pirot

wsd2019 Pirot

Svetski dan snega, ove godine obeležen 20. januara

U Srbiji, regionu ali i širom sveta 20. januara 2019. je obeležen Svetski dan snega, koji je inicirala Medunarodna skijaška federacija - FIS. Ovu manifestaciju su tradicionalno obeležili skijaški klubovi iz Pirota. Svetski dan...
Pirot | 20.01.2019. | plusonline.rs | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Jahorina | Stara planina | Vidlič - Pirot


Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija