Ski Centri Srbija Kraljevica - Zaječar

Kraljevica - Zaječar

zajecar centar

Južno od grada Zaječara prostire se park-šuma "Kraljevica", brdo koje pruža izvanredne uslove za ljubitelje sporta i rekreacije.

Sportsko-rekreacioni centar "Kraljevica" osnovan je 1976. godine kao ustanova koja u svom sastavu objedinjuje kompleks sportskih terena i objekata različite namene, aktivne površine 55.000 kvm , koji su na raspolaganju sportskim organizacijama, kao i svim građanima za bavljenje rekreativnim sportovima po svom izboru.

Zaječar je jedan od retkih gradova u Srbiji koji može da se pohvali gradskom žičarom, na koj kojoj je moguće i noćno skijanje.

Sportski kompleks ovog Centra podeljen je na 5 celina, koje predstavljaju posebne sportske objekte. To su: sportska hala, bazen, fudbalski stadion, otvoreni tereni sa tvrdom podlogom i park-šuma "Kraljevica".

Otvoreni tereni sa tvrdom podlogom: rukometni teren sa tribinom (osvetljen), odbojkaški teren, teniski teren i košarkaški teren (osvetljen)..

Skijalište Kraljevica

U večernjim satima 19.02.2007. otvarna je ski staza na Kraljevici i pušten novi ski lift u pogon. Staza je dugačka 650 metara sa visinskom razlikom od 96 metra.

Sneg prave dva topa Švedske proizvodnje marke Lenko, a skijaše će izvlačiti lift tipa sidro. Proizvođač lifta je Borska firma "Sam Ing" i kapaciteta je 1173 skijaša na sat.

Sneg prave dva topa Švedske proizvodnje marke Lenko. Topovi su polovni, jedan je sa analognim a drugi sa digitalnim podešavanjem, i dobro su se pokazali u eksploataciji.

Do sezone 2011, ratrak još nije nabavljen, ali za potrebe takmicenja ga pozajmljuju sa obližnjih skijalista.

Skijaški klub "Kraljevica" iz Zaječara organizuje noćne trke u alpskim skijaškim disciplinama i snowboardu.

Osvetljenje na stazi je kompletno završeno, čime je omogućeno noćno skijanje. Dobro je projektovano i ravnomerno osvetljava celu stazu.

Ski-lifta na Kraljevici u Zaječaru je sledećih tehničkih karakteristika:
* Horizontalna dužina trase 488 m;
* Kosa dužina trase 495 m;
* Visinska razlika 81,5 m;
* Prosečan nagib trase 16,71%;
* Kapacitet 1173 ski/h;
* Snaga pogonskog motora 45 kW;
* Brzina vožnje max 3,47 m/s;
* Dužina prevlačenja 444 m;
* Vreme vožnje 2,13 min;
* Broj stubova 6 kom;
* Širina pruge 2,5 m.Zaječar predstavlja centar okruga i Timočke krajine, tako da glavni putni pravci prolaze teritorijom ovog grada. Grad Zaječar je izuzetno razuđena, a  po veličini teritorije je među prvih deset u Srbiji (1.069 km2). Susedne opštine su: Zaječar, Bor, Negotin, Boljevac i Sokobanja. Položaj grada Zaječara u saobraćajnom pogledu je veoma dobar jer kroz nju prolaze dva značajna pravca međunarodnog drumskog saobraćaja.

Prvi pravac: Paraćin – Zaječar – Vidin (Bugarska),
Drugi pravac: Niš – Zaječar – Zaječar – Negotin – Kladovo – Rumunija

Udaljenost Zaječara od većih gradova i magistralnih saobraćajnica

    Beograd - 250km
    Niš - 95 km
    Vidin, Bugarska - 40 km
    Sofija, Bugarska - 200 km
    Paraćin - 90 km
    Prahovo, Dunav - 60 km
    Sokobanja - 40 km

Najznačajniji putni pravac koji povezuje grad Zaječar je veza sa koridorom X, odnosno putni pravac Zaječar – Paraćin. Druga mogućnost dolaska do Zaječara i posete ovom gradu i njegovim turističkim vrednostima je Đerdapska magistrala preko Kladova i Negotina, odnosno do izlaska na Dunav i evropski koridor VII. Ovaj pravac je potencijalno značajan i može biti izuzetno interesantan kao izvor turističke tražnje sa razvojem turizma na Dunavu, što je evropska intencija i preporuka. U poslednjih nekoliko godina, sa čišćenjem toka reke i normalizacijom saobraćaja, na Dunavu je izuzetno intenziviran putnički saobraćaj. Poseban impuls razvoju ovog vida turizma daje otvaranje kanala Rajna-Majna-Dunav i mogućnost turističkog kretanja savremenim i luksuznim brodovima od Severnog do Crnog mora. Statistike pokazuju da najveći deo turista koji se odlučuju na duge ture brodovima po Dunavu čine starije osobe dobrog imovinskog stanja. Ta ciljna grupa turista zainteresovana je da što bolje upozna tok reke i gravitirajuća područja i veoma je dobro raspoložena za jednodnevne izlete koji im se organizuju kao «detour» sa ustaljene rute broda. Sa druge strane, započeta inicijativa za objedinjeni nastup turističkih organizacija opština Timočke krajine pruža mogućnost da se za turiste sa inostranih brodova organizuju izleti do Negotina, Zaječara, Sokobanje, Boljevca, Bora i Zaječar gde bi se turisti upoznavali sa reljefom, antropogenim i prirodnim potencijalima ove regije, uživali u nedirnutoj prirodi, organizovale se vinske ture itd.

 

Za turistički položaj Zaječara značajan je i putni pravac Zaječar – Zaječar – Niš koji predstavlja alternativnu vezu sa Pomoravljem i Ponišavljem. Ovaj putni pravac će dobiti na značaju realizacijom turističkih planova vezanih za Staru planinu u osposobljavanje aerodroma Niš.

Jednu od mogućnosti dolaska do Zaječara predstavlja železnički saobraćaj. Prugama Niš - Zaječar - Zaječar -Prahovo i Majdanpek - Bor - Zaječar - Prahovo, grad je povezana sa sistemom Železnica Srbije. Međutim, usled veoma malog broj putnika i nerentabilnosti postojeće veze, razmatra se mogućnost ukidanja i te jednine dnevne linije kojom je opština železnicom povezana sa drugim delovima Republike. Stoga se dolazak turista železnicom u Zaječar ne razmatra kao potencijalno obećavajuća opcija.

Pravac: Paraćin – Zaječar

Pogled na Google earth mapu:


skijaliste zajecar 2018 1000x608

Kraljevica - Počela ski sezona na gradskom skijalištu u Zajčaru

Otvorena je skijaška sezona 2020/2021 na gradskom skijalištu Kraljevica u Zaječaru. Ski staza je počela sa radom u ponedeljak 18. januara 2020. Noć ranije, radnici JKP “Timok održavanje”, su radili na pravljenju veštačkog snega...
Zaječar | 19.01.2021. | radiomagnum.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Kraljevica - Zaječar

Kraljevica 14.04.2020 2 1200x730

Kraljevica, Zaječar - Skijalište protekle zime nije radilo

Zaječar je jedan od retkih gradova u Srbiji koje ima svoje gradsko skijalište. Skijalište u samom gradu ima još jedino Nova Varoš dok skijališta u blizini grada imaju Majdanpek i Pirot. Na Kraljevici,...
Zaječar | 11.04.2020. | Skijanje.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Kraljevica - Zaječar | Žičare, staze, ski instalacije

skijaliste photo Ivan Niznicki 960x584

Kraljevica, Zaječar - Ski sezona otvorena u utorak 18. decembra

Na radost brojnih Zaječaraca i Timočana skijaška sezona na Kraljevici zvanično je počela u utorak 18. decembra 2018. godine. Sneg koji je padao prethodnih dana, stvorio je uslove da zaječarsko skijalište počne sa...
Zaječar | 18.12.2018. | timokodrzavanje.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Kraljevica - Zaječar

bela reka2640

Kopaonik - Ski centar radi punim kapacitetom

Ski centar Kopaonik radi punim kapacitetom, jer su u programu za skijanje i staze Bela reka 1 i 2. Puštanjem u rad ovih staza, skijalište radi punim kapacitetom, a skijašima i borderima su...
Kopaonik | 13.02.2015. | skis.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Kraljevica - Zaječar

skijasi pomoc zajecar foto tv best2

Zaječar - Dobar primer opštine koja pomaže talentovanog skijaša

Predsednik Skupštine grada Zaječara Saša Mirković još jednom je pokazao da čelni ljudi grada ne zaboravljaju najsvetiju od svih dužnosti – ulaganje u našu decu! Naročito kada je reč o talentovanoj deci, koja...
Zaječar | 14.01.2015. | kurir.rs | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Srbija | Kraljevica - Zaječar


Sve vesti iz ski centra

Ski mape