Ski Centri Srbija Goč - Kraljevo

Goč - Kraljevo

gocdobrevodeh

U sklopu severnokopaoničkih planina, 200 km od Beograda, 31 km od Kraljeva, nalazi se planina Goč, sa najvišim vrhom na 1124 m. GOČ je pristupačan sa raznih strana, ali dva glavna puta vode prema njemu: od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i od Vrnjačke Banje do Stanišinaca.

U turističkom centru „Dobre vode“, pored istoimenog hotela, nalaze se dve ski staze dužine 300 m za početnike i decu, sa dva ski lifta. Na 150 m od hotela nalazi se žičara dužine 1.150 m i ski stazom dužine 1.400 m. Gornji deo ove staze, čija je visinska razlika 350 m, blagog je nagiba i pogodna je za početnike, dok je donji deo strmiji i na njemu skijaju skijaši rekreativci.

Postoji pet obeleženih staza za smučarsko trčanje, različite dužine i nagiba. U ponudi je i manja, 30-metarska skakaonica, idealna za obuku i treninge skijaša skakača. Gosti koji posete Goč u zimskoj sezoni imaju mogućnost najma ski opreme, a organizuje se i škola skijanja.

Osim mogućnosti za skijanje Goč pruža uslove (tereni za košarku, odbojku, rukomet i tenis), za pripreme sportista, organizovanje rekreativne nastave i sportskih kampova, za planinarenje, paraglajding, ribolov i lov.

Goč je poznat i po kulturno-istorijskim spomenicima, od kojih je najinteresantniji Rimsko groblje, odnosno mesto gdje su sahranjivani Sasi, rudari koji su ovdje vadili i topili železo u vreme Nemanjića.

SKIJALIŠTE GOČ - Dobre vode, Kraljevo

Velika staza

Smučarski klub Goč je krajem osamdesetih godina pustio u upotrebu stazu dužine 1400 metara koja je takmičarskog karaktera. Prosečna širina staze je 40 metara a ukupna visinska razlika 350m.

Stazu prati žičara - jednosedešnica sa sledećim karakteristikama:
- Dužina: 1125m
- Visinska razlika: 351m
- Nadmorska visina vrha staze: 920m
- Broj stubova: 14
- Brzina 2,2m/s
- Trajanje prevoza 8'30"
- Broj korpi: 100
- Kapacitet: 352 osobe/h

Žičaru je projektovala i montirala Fabrika vagona Kraljevo.

Zanimljivo je da je vrh ove jedosedežnice na lokaciji Dobra voda na 920m/nv (u blizini hotela), a da je dno na lokaciji Sokolja na 570 m/nv. Na polovini staze postoji međustanica na ski liftu. Gornji deo staze je blažeg nagiba, pogodna je i za početnike, dok je donji deo staze prilično strm. Iako je staza na relativno maloj nadmorskoj visini, snežni pokrivač se zadržava relativno dugo. Liftovima gazduje pomenuto Planinarsko smučarsko društvo "Goč" iz Kraljeva.

Male staze

Staze koje su puštene u upotrebu početkom samdesetih godina prošlog veka nalaze se odmah pored Smučarskog doma. Jedna je širine nekoliko metara i koristi se za sankanje. Ski staza, dužine 250 metara, sa obe strane poseduje ski liftove sa drvenim hvataljkama i pogodna je za slabije skijaše i decu. Tu se održava i tradicionalna škola skijanja. Ova staza je osvetljena i osposobljena za noćno skijanje u vremenu od 19 do 22h.
U planu je produženje male ski staze.

Nordijsko skijanje

Markirano je i obeleženo pet staza za skijaško trčanje, različite dužine i uspona.

Skakaonica...

Od nedavno u ponudi je i 30-metarska skakaonica, idealna za treninge skijaša skakača i njihovu obuku. Nalazi se nedaleko od smučarskog doma na Goču i jedina je skakaonica u Srbiji.

Smučarski klub "Goč"

Osnovan je u jesen 1980. godine sa ciljem razvoja i popularizacije skijanja u Srbiji. Kroz njegovu školu skijanja prošlo je više hiljada dece. Iz kluba je poniklo mnogo republičkih i saveznih kondicionih i drugih trenerskih kadrova, licenciranih učitelja skijanja, smučarskih sudija. Klub upravlja smučarsko-sportskim centrom «Goč - Dobre vode» koji, osim smeštajnih kapaciteta u Domu, obuhvata i sportske terene, uspinjaču, ski-liftove i tridesetmetarsku skakaonicu.

 

Izdavanje i servis ski opreme

Smučarski klub poseduje za izdavanje preko 100 pari ski-opreme za decu i odrasle, kao i dovoljne količine sanki za najmlađe korisnike.
Telefon za informacije: 036/ 815-120

 


Hotel "DOBRE VODE"   - Dečije odmaralište "Goč"
Za potrebe "škole u prirodi" (rekeativne nastave), zimovanje i letovanje predškolske dece i dece iz osnovnih škola, kao i razne kampove (tradicionalni Odbojkaški kamp "Dejan Brđović"), odmaralište ima oko 128 postelja u paviljonu i jos preko 110 postelja u hotelu "Dobre vode", koji od ove godine pripada ovom odmaralištu. Hotel se nalazi neposredno pored odmarališta i poseduje sledeće sadržaje: restoran, kafe-bar, diskoteku, TV salu. salu za zabavu.


 
Smučarski dom
           Pripada smučarskom klubu "Goč" i nalazi se na lokalitetu Dobre vode, na nadmoroskoj visini od 924 m. Raspolaže sa 80 postelja. Sve sobe imaju kupatila. Prijatna kamin sala ima 60 mesta, a dečji restoran, koji se po potrebipretvara u dnevni boravak za decu «škole u prirodi», takodje 60 mesta. U neposrednoj blizini je i osmokrevetni apartman, tzv. vila «Franc».

 

 

Gvozdac na lokaciji Dobre vode
         Nastavno turističko naselje posluje u sastavu Nastavne baze Šumarskog fakulteta. Turističko naselje čine 4 objekta. PIRAMIDA - u kojem je recepcija, restoran, i ostali sadržaji, depadans STUDENAC i vile VALSTA i PLANINKA. Objekti su komforni, sa centralnim grejanjem i poseduju dnevne boravke, a vile i sopstvenu čajnu kuhinju. Svaka soba ima svoje kupatilo.
Turističko naselje „Goč-Gvozdac“ je na nadmorskoj visini od 840 do 950 metara, i od Kraljeva je udaljeno 28 km.
Hotel „Piramida“ ima 11 soba, a u vilama, sa prelepom baštom i komfornim sobama, ima 48 ležajeva.
Tu je i „Studenac“, sa 54 ležaja, u trokrevetnim i četvorokrevetnim sobama, pogodan za rekreativnu nastavu i školu u prirodi.
Kada dodjete u Kraljevo krenite prema Vrnjackoj Banji, pa na izlazu iz grada, ispred autodroma "Beranovac" skrenite desno, (postoji vidno istaknuta informativna tabla o skretanju ka putu koji vodi do decjeg odmaralista i planine GOC). Za one koji dolaze iz pravca Vrnjackoe Banje, vazno je napomenuti da pre ulaska u Kraljevo kada prodju autodrom "Beranovac" skrenu levo kod informativne table-putokaza. Put dalje vodi preko vikend naselja Kamenice i Brezne ka vrhu planine. Napomena - Put se u toku zime redovno cisti i uvek je prohodan.

Redovna autobuska linija Kraljevo-Goc,Dobre Vode (sa glavne autobuske stanice u Kraljevu, tel. za informacije 036/ 33 11 32). Polasci iz Kraljeva su u 7,00h i 15,00h, a povratak sa Goca u 8,30h i 16,30h.


gocskidom

Početci skijanja na Goču

    Planinski masiv Goča nalazi se južno od Kraljeva a njen zapadni deo nalazi se u kraljevačkoj opštini. Sa vrhovima preko 1000 metara pruža odlične mogućnosti za razvoj zimskih sportova i odmor i rekreaciju u netaknutim šumovitim prostranstvima.Go ratrak 18.11.21 3

Goč, Vrnjačka banja - Na skijalište Krst stigao ratrak

Po svemu sudeći, Skijalište Krst na planini Goč na strani Vrnjačke Banje ove zime će biti puno skijaša. Dve ski staze duž ski lifta tipa sidro dužine 520 m zasijaće novim sjajem, a...
Goč, Vrnjačka Banja | 18.11.2021. | Ski Sneško Goč | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Goč | Žičare, staze, ski instalacije

novi ski lift

Goč, Kraljevo - Proba ski lifta je protekla bez snega na stazi

Završeni su radovi i obavljena proba novog ski lifta na planini Goč, udaljene tridesetak kilometara od Kraljeva. Godinama je to bilo skijalište, naročito privlačno za decu i skijaše početnike ali je, kako smo...
Goč - Dobre vode | 24.02.2021. | Politika.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Goč

Go krug 10012021 17794

Goč, Kraljevo - Mnogi poneli skije, iako ski lift još ne radi

Dugački redovi parkiranih vozila, veliki broj onih koji su došli da osete zimske radosti, mnogi čak poneli sanke i skije, iako ski lift još ne radi, obeležili su vikend za nama na Goču...
Goč, Kraljevo | 11.01.2021. | krug.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Goč

mala staza 800

Goč, Kraljevo - Sa ski liftom se kasni, ipak biće skijanja do kraja godine

Na planini Goč, na padinama koje pripadaju području grada Kraljeva, ono što je davno građeno entuzijazmom ljubitelja skijanja, što zbog zuba vremana, što zbog lošeg upravljanja čelnika lokalnog ski kluba, otišlo je -...
Goč, Kraljevo | 19.12.2020. | Politika | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Goč

DSC7931resize100x608

Goč, Dobde vode - Počela izgradnja ski lifta na maloj stazi

Kako prenos kraljevački mediji, na Goču - Dobre vode početkom oktobra su započeti radovi na postavljanju ski-lifta „Dobre vode“, a rok da radovi budu završeni je 9. decembar ove godine. Nadležni najavljuju da...
Goč, Kraljevo | 17.11.2020. | kraljevo.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Goč | Žičare, staze, ski instalacije


Sve vesti iz ski centra