Ski Centri Srbija Divčibare

Divčibare

sdc15681s

Divčibare se nalaze na planini MALJEN (1.100 m/nv) 37 km jugoistočno od Valjeva, 120 Km od Beograda.  Mesto Divčibare na visini 980 m/nv, imaju blagu klimu, bogat biljni i životinjski svet, obilje izvora i tekućih voda, pogodnu konfiguraciju zemljišta. Okolne visove i blage prevoje sneg godišnje prekriva 3 do 4 meseca. Zbog svoje blizine velikim gradovima, Divčibare je podjednako privlačno i leti i zimi, a takođe idealna je destinacija za jednodnevna i vikend skijanja.

Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza.

Ski staza Crni vrh, u okviru Divčibare Ski Resort-a, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Izlazna stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 1.091 metar. Na stazi se nalazi ski rental, škola skijanja i kafe bar na otvorenom. Parking je besplatan.
Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.
Radno vreme žičare je od 9  do 16 časova.

Ski staza Centar nalazi se u blizini odmarališta „Crni vrh“, hotela Pepa i Divčibarskog zamka.  Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100 metara. Na stazi postoji ski lift tipa tanjir, kapaciteta 700 skijaša na sat.
Na ski stazi „Centar“ postoji ski škola, a moguće je i iznajmljivanje ski opreme.
Radno vreme žičare je od 9  do 16 časova.

Staze za decu
Ski liftovi za decu i početnike u skijanju nalaze se na malim ski stazama,  kod hotela “Heba” i u blizini hotela “Maljen”. Oba ski lifta postavljena su na blago nagnutom terenu, na livadama bez drveća i panjeva, što je idealno za decu i početnike u skijanju. U hotelima i odmaralištima postoji mogućnost najma i servisa ski opreme.

Tokom cele godine na Divčibarama se održavaju raznovrsne turističke, kulturne i sportske manifestacije, kao što su Dani gljiva, Mountain Music Fest, DI fest, i dr.

Divčibare – Razvoj turizma

Počeci organizovanog turizma vezuju se 1926. godinu kada je Zdravstveno društvo Divčibare, koje je osnovalo 28 uglednih građana Valjeva, izgradilo naselje od 20 kućica-brvnara za odmor. Društvo je narednih godina izgradilo i prvi hotel, prodavnicu i druge prateće objekte, put od Kaone do Divčibara i pripremilo urbanistički plan. Već 1932. godine tadašnje Ministarstvo trgovine i industrije proglasilo je Divčibare za klimatsko turističko mesto. Ministarstvo građevina je 1933. ograničilo uži letovališni region Divčibara i odredilo uslove za izgradnju objekata, na osnovu regulacionog plana koji je projektovao Milorad V. Babić iz Valjeva, dipl. inž. građevine, berlinski đak.

Na odmor su počele dolaziti i porodice iz Beograda i drugih gradova, a do drugog svetskog rata Divčibare su bile najuglednije planinsko turističko mesto u Srbiji.

 

SKI STAZA CRNI VRH

Ski staza „Crni vrh“  prvi put je puštena u rad 2008. godine. Dvoseda žičara kapaciteta 1.200 skijaša na sat, preneta je sa Kopaonika, prethodno demontirana sa staze Karaman greben 2005. godine. Žičara je prvobitno bila u vlasništvu JP Skijališta srbije. Od sezone 2010/2011 predata je na upravljanje Opštini Valjevo, a od 2016. godine ski staza „Crni vrh“ nalazi se u okviru Divčibare ski resort-a. 

Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Na stazi se nalazi ski rental, škola skijanja i kafe bar na otvorenom. Parking je besplatan.
Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Cena jednodnevne ski karte za sezonu 2017/2018 je 1.300 dinara (za decu 800), dok karta “4 sata” košta 900 dinara (za decu 600). Četvorodnevni ski pas staje 4.200 dinara (dečiji 2.500).
Cena iznajmljivanja kompleta opreme za jedan dan za odrasle je 950 dinara, za decu do 10 godina 750 dinara. Snowboard komplet je 800 dinara.
Radno vreme žičare je od 9  do 16 časova.

Pored skijanja, kako bi turisti imali kvalitetan aktivan boravak na Divčibarama, Divčibare Ski Resort nudi i druge sadržaje, avantura park, zip line, streličarstvo, panoramske vožnje žičarom, muzičke događaje.
Sve informacije, dešavanja, web kamere i cenovnike po kategorijama skijaša i vrstama karata - možete pratiti na www.divcibareskiresort.com.


SKI STAZA CENTAR
Ski staza Centar nalazi se u neposrednoj blizini odmarališta „Crni vrh“, hotela Pepa i Divčibarskog zamka. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600m. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100m. Na stazi postoji ski lift vučnica (vučnа sаjlа sа tаnjirom koji se stаvljа između nogu), a kapacitet lifta je 700 skijaša na sat. Nagib staze odgovara srednjem kvalitetu skijaša.

Posebna draž staze Centar je pogled koji se pruža sa njenog vrha na vence planina Zapadne Srbije i koji mnoge skijaše ostavlja bez daha. U sunčanim danima na horizontu se vidi čak i planinski masiv Kopaonika. Posebnu zadovoljstvo pruža noćno skijanje na stazi koja je osvetljena od podnožja do vrha.

Žica na ski stazi "Centar" je jeseni 2013. komlet remontovana i tehnički prpiremljena Ovom stazom upravlja ski škola "Bambino".

Radno vreme žičare je: radnim danima od 10-16 časova, a vikendom od 09-16 časova.

Cena ski karte za sezonu 2014/2015, 2015/2016 kao i 2016/2017 na stazi „Centar“ Divčibare je nepromenjena:
   - odrasli – 900 dinara / dnevni
   - odrasli – 500 dinara / poludnevni
   - deca – 500 dinara / dnevni
   - ski karta za noćno skiajnje - 600 din (20-22h uz predhodnu najavu rada)

Na ski stazi „Centar“ omogućeno je iznajmljivanje ski opreme po sledećim cenama:
   - odrasli – ski komplet* – 600 dinara/dan
   - deca – ski komplet* – 500 dinara/dan (do 130cm)
   - snow board – 600 dinara/dan
   * Ski komplet podrazumeva: skije, štapove i pancerice.

Na stazi radi ski škola Bambino sa svim potrebnim dozvolama. Cena individualnog časa je 1300 dinara, a grupnog 400 dinara.
Za više informacija pozovite:  060 33 00 333


STAZE ZA DECU I POČETNIKE

Postoje još tri manje ski staze, dužine do 300m sa dečijim ski liftovima.
- Dečiji ski lift postoji kod odmаrаlištа “Zmаj”,
- Tu je mali ski lift u blizini hotelа “Mаljen”.
- Kod odmаrаlištа “Stevаn Filipović” sа pаdinа vrhа Golubаc ide treći divčibаrski ski lift.
- Od 2015. nova ski staza se nalazi kod konačišta „Heba“ i takođe je opremljena ski liftom sa kanapom.

Svi ovi ski liftovi postаvljenа su nа blаgo nаgnutom terenu, nа livаdаmа bez drvećа i pаnjevа, ideаlno zа decu i početnike u skijаnju. 


Maljen - lift konop vučnica

     Radno vreme: 10:00-16:00h
     Dnevni ski pass: 200 din
     *deca: od 5 do 12 godina


NORDIJSKO SKIJANJE

Na Divčibarama postoje jako dobri uslovi za skijaško trčanje. Postoji i mogućnost najma opreme.


Hotel „Divčibare“ je najluksuzniji hotelski objekat na čuvenoj maljenskoj visoravni. Hotel sa četri zvezdice, koji se nalazi u sklopu Hotelsko  turističkog društva „Vujić Divčibare“, potpuno je renoviran 2007. godine. Nekadašnja  „Balkanija“, kako su je meštani zvali, bio je srce Divčibara, što zbog idealne lokacije u samom centru banje, upečatljivih arhitektonskih odlika, to i zbog, za to vreme, bogate ponude hotelskih sadržaja.
Privatizacijom AD „Sloga“  vraća se sjaj hotela koji je bio jedan od najznačajnijih hotelskih objekata stare Jugoslavije.  Danas je detaljno  rekonstruisan, obogaćen raznovrsnim  sadržajima, idealno mesto za uživanje tokom cele godine. Blizina velikih gradskih centara kao što su Valjevo, Beograd, Novi Sad, čini ga privlačnom destinacijom za različite kategorije turista.

Hotel „Maljen“ se nalazi u samom centru Divčibara, kapaciteta 170 ležaja u dvokrevetnim, trokrevetnim i šestokrevetnim sobama. U okviru hotela se nalazi restoran kapaciteta 300 osoba, restoranska terasa kapaciteta 100 osoba, dve TV sale Ea 50 osoba, sala za višestruke namene (od izvođenja nastave do igraonice za 50 osoba) i višenamenska sala za različite zabavne aktivnosti (stoni tenis, poEorišne predstave, disko klub itd), mini kafe bar i recepcija sa prodavnicom.
U bliEini hotela se nalazi ski staza Crni vrh sa žičarom koja je, takođe,  u vlasništvu HTD „Vujić Divčibare“. Gostima hotela „Maljen“ su na raspolaganju sadržaji hotela sa četiri zvezdice „Divčibare“ koji se nalazi u neposrednoj blizini: bazen, saune, pres centar, frizerski i kozmetički salon, manikir, pedikir, masaža.

Odmaralište „Crni vrh“  (bivši IMT) se nalazi u neposrednoj blizini istoimene ski staze. Objekat raspolaže sa 150 ležaja u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, a svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i terasu.
U sklopu odmarališta nalaze se sala za ručavanje, TV sala, dve višenamenske sale, dečje igralište ispred hotela, sportski tereni za mali fudbal i odbojku.

 

 

 

Odmaralište „Mladost“ je početkom 2007. godine potpuno renovirano, opremljeno novim nameštajem, prozorima, podnim oblogama, učilima. Objekat raspolaže sa 100 ležajeva u dvokrevetnim, trokrevetnim i petokrevetnim sobama. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. U sklopu objekta se nalazi sala za ručavanje, kombinovana sala za izvođenje nastave, TV sala, kao i dečje igralište ispred hotela. U neposrednoj blizini objekta pored hotela „Divčibare“ nalaze se sportski tereni koji su na raspolaganju gostima odmarališta.

 

Hotel Pepa
Hotel se na udaljenosti manjoj od 100 m od centra i pored same ski staze Crni vrh, ušuškan u borovoj sumi vec dugi niz godina svojim gostima pruža usluge smeštaja i ishrane.

 

 

 

 Divčibare su 7 km dugačka, 3 km široka visoravan, prepuna blagih i zatalasanih brežuljaka i visova, izuzetne pitomine i gotovo netaknutog mira. Nalazi se na planini Maljen, sa prosečnom nadmorskom visinom od 1000 m.

Naselje Divčibare ima:  Benzinsku stanicu, Pijacu, Sampopsluge, Prodavnice, Pekaru, Ambulantu, Poštu, Autobusku stanicu, Auto kamp, ...

Pre puta proverite polaske sa prevoznikom.
BAS Beograd: 011/2636-299
Lasta Valjevo: 014/221-482
EuropaBus Valjevo: 014/220-623

Na Divčibare se stiže asvaltnim putevima iz raznih pravaca:

    Iz BEOGRADA Ibarskom magistralom preko Lajkovca, Divaca i Mionice (117 Km) ili putem preko Županjca, Bogovođe i Mionice (104 Km)
    Iz VALJEVA preko Rajkovića (38 Km) ili putem Valjevo - Užice preko Kaone (37 Km)
    Iz ČAČKA preko Ljiga i Mionice (120 Km)
    Iz UŽICA preko Požege i Ježevice
    Iz NOVOG SADA preko Šapca, Valjeva i Rajkovića (177 Km)
    Iz KRAGUJEVCA preko Aranđelovca, Divaca i Mionice (133 Km)

Autobuski polasci za Divcibare:
Beograd-Divčibare:
05:45 (prevoznik Lasta)
09:00 (prevoznik EuropaBus)
13:15 (prevoznik EuropaBus)
15:00 (do Valjeva, veza za Divčibare, prevoznik Lasta)

Divčibare-Beograd:
05:45 (prevoznik Milan Turs)
14:45 (prevoznik EuropaBus)

Valjevo-Divčibare
08:00 (prevoznik Lasta)
11:00 (prevoznik EuropaBus)
15:00 (prevoznik EuropaBus)
17:00 (prevoznik Lasta)

Divčibare-Valjevo:
10:45 (prevoznik EuropaBus)
16:30 (prevoznik EuropaBus)
18:30 (prevoznik Lasta)

 


Kako do nove staze:

Za one koji nisu bili na Divcibarama označeni su slabo vidljivi na mapi a ovako uočljivi objekti kao orijentir kojim putem da idete i gde da skrenete.

Zelenom bojom suobelezena dva puta kojima moze da se pridje autom novoj stazi. Oba puta su u veoma lošem stanju.

Prvi put vas vodi do podnozja nove staze. Put do vrha ne postoji, pešice se može stići ako krenete sa vrha stare staze planinskim putićem ... vodi vas pravo na vrh nove staze.

Drugi put tj ovaj posle centra. Do pola je asfaltni, a od pola je planinski srednje prohodan. Od centra kada se predje mostić, prvo skretanje levo (kod trafikice) ide se pored Pančevačkog odmarališta, kada se prodje Hotel IMT koji se nalazi sa desne strane skreće se prvim desno ... asfaltni put koji vodi uzbrdo ... vozi se tim putem dok se ne završe kuće sa leve strane (primetićete znak zakucan za drvo na kojim pise VELIKA PLECA) tim putem treba krenuti on nije asfaltiran. Taj put vas vodi tačno do staze tj do sredine nove staze.

Položaj nove staze na Google mapi:


Live kamera

Divčibare Ski Resort

 

Telefon: +381 64 6434 725
 

 

 

divcibare leti 6

Divčibare - Pešačke staze

Pešačke staze na Divčibarama nisu previše zahtevne, kreću od centra Divčibara i duge su po nekoliko kilometara. Sve staze su označene planinarskim oznakama na stablima drveća. Prilikom šetnje treba obratiti pažnju na ove oznake koje su u obliku crvenog kruga sa belo obojenim središtem. Na početku staza i na raskršćima su drveni putokazi takođe u crveno beloj boji.

Poželjno je koristiti patike, bolje duboke. Postoje Centar-Golubac, Centar-Paljba, Centar-Crni vrh, Centar-Velika pleć kao i staze Centar-Ljuti Krš i kružna staza vrhovi Divčibara.


Divibare 21.08.2019 asfaltiranje 2 1000x608

Divčibare - Asfaltiran put do ski staze Crni vrh

Nakon 12 godina od otvaranja ski staze Crni vrh na Divčibarama, asfaltiran je put koji vodi do ovog skijališta. Tri godine je trebalo da budu rešena imovinsko-pravna pitanja, a devet godina je bilo...
Divčibare, Valjevo | 23.08.2019. | kolubarske.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Divčibare

Divibare fest 17082019 3 960x583

Divčibare - Više od 4.000 posetilaca na Mountain music festu

Proteklog vikenda, 16. i 17. avgusta 2019. na Divčibarama je, u okviru planinsko-muzičkog festivala Mountain Music Fest plesalo, pevalo, zabavljalo i edukovalo više od 4.000 posetilaca širom Srbije. Festival je svoje četvrto izdanje prvi...
Divčibare | 19.08.2019. | danas.rs | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Srbija | Divčibare

divcibare ski staza skijanje 28aa

Divčibare - Završena ski sezona 2018/2019

Ski sezona 2018/2019 na stazi Crni vrh na Divčibarama završena je u petak 8. marta 2019. godine u 16 časova. Toga dana dame su skijale besplatno. Ski sezona počela je 29. decembra...
Divčibare | 10.03.2019. | divcibareskiresort.com | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Divčibare

trka divcibare 960x584

Divčibare - Humanitarna revijalna trka na ski stazi Crni

Revijalna trka humanitarnog karaktera u vožnji paralelnog slaloma održaće se u petak 22. februara na ski stazi Crni vrh na Divčibarama. Start  trke predviđen je za 11 časova. Ovo je prva trka koja će...
Divčibare | 05.02.2019. | divcibareskiresort.com | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Srbija | Divčibare

divcibare ski resort 1200x730b

Divčibare - Ski sezona počinje u subotu 29. decembra

Ski staza „Crni vrh”, u okviru Divčibare Ski Resorta, biće otvorena za javnost u subotu 29. decembra. Radno vreme skijališta je svakog dana od 9 do 16 časova. Cena jednodnevne karte je u...
Divčibare | 28.12.2018. | divcibareskiresort.com | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Divčibare


Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija