Ski Centri Srbija Divčibare

Divčibare

sdc15681s

Divčibare se nalaze na planini MALJEN (1.100 m/nv) 37 km jugoistočno od Valjeva, 120 Km od Beograda.  Mesto Divčibare na visini 980 m/nv, imaju blagu klimu, bogat biljni i životinjski svet, obilje izvora i tekućih voda, pogodnu konfiguraciju zemljišta. Okolne visove i blage prevoje sneg godišnje prekriva 3 do 4 meseca. Zbog svoje blizine velikim gradovima, Divčibare je podjednako privlačno i leti i zimi, a takođe idealna je destinacija za jednodnevna i vikend skijanja.

Skijašima je na raspolaganju nekoliko ski staza.

Ski staza Crni vrh, u okviru Divčibare Ski Resort-a, nalazi se na severnoj strani Crnog vrha. Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Poseduje dvosednu žičaru kapaciteta 1.200 skijaša na sat. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Izlazna stanica žičare nalazi se na nadmorskoj visini od 1.091 metar. Na stazi se nalazi ski rental, škola skijanja i kafe bar na otvorenom. Parking je besplatan.
Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.
Radno vreme žičare je od 9  do 16 časova.

Ski staza Centar nalazi se u blizini odmarališta „Crni vrh“, hotela Pepa i Divčibarskog zamka.  Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600 metara. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100 metara. Na stazi postoji ski lift tipa tanjir, kapaciteta 700 skijaša na sat.
Na ski stazi „Centar“ postoji ski škola, a moguće je i iznajmljivanje ski opreme.
Radno vreme žičare je od 9  do 16 časova.

Staze za decu
Ski liftovi za decu i početnike u skijanju nalaze se na malim ski stazama,  kod hotela “Heba” i u blizini hotela “Maljen”. Oba ski lifta postavljena su na blago nagnutom terenu, na livadama bez drveća i panjeva, što je idealno za decu i početnike u skijanju. U hotelima i odmaralištima postoji mogućnost najma i servisa ski opreme.

Tokom cele godine na Divčibarama se održavaju raznovrsne turističke, kulturne i sportske manifestacije, kao što su Dani gljiva, Mountain Music Fest, DI fest, i dr.

Divčibare – Razvoj turizma

Počeci organizovanog turizma vezuju se 1926. godinu kada je Zdravstveno društvo Divčibare, koje je osnovalo 28 uglednih građana Valjeva, izgradilo naselje od 20 kućica-brvnara za odmor. Društvo je narednih godina izgradilo i prvi hotel, prodavnicu i druge prateće objekte, put od Kaone do Divčibara i pripremilo urbanistički plan. Već 1932. godine tadašnje Ministarstvo trgovine i industrije proglasilo je Divčibare za klimatsko turističko mesto. Ministarstvo građevina je 1933. ograničilo uži letovališni region Divčibara i odredilo uslove za izgradnju objekata, na osnovu regulacionog plana koji je projektovao Milorad V. Babić iz Valjeva, dipl. inž. građevine, berlinski đak.

Na odmor su počele dolaziti i porodice iz Beograda i drugih gradova, a do drugog svetskog rata Divčibare su bile najuglednije planinsko turističko mesto u Srbiji.

 

SKI STAZA CRNI VRH

Ski staza „Crni vrh“  prvi put je puštena u rad 2008. godine. Dvoseda žičara kapaciteta 1.200 skijaša na sat, preneta je sa Kopaonika, prethodno demontirana sa staze Karaman greben 2005. godine. Žičara je prvobitno bila u vlasništvu JP Skijališta srbije. Od sezone 2010/2011 predata je na upravljanje Opštini Valjevo, a od 2016. godine ski staza „Crni vrh“ nalazi se u okviru Divčibare ski resort-a. 

Na stazu je 2016. godine uveden sistem za veštačko osnežavanje. Dužina staze je 850 metara. Na stazi se nalazi ski rental, škola skijanja i kafe bar na otvorenom. Parking je besplatan.
Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 180 metara. Staza je srednje težine, ubraja se u grupu ski staza crvene kategorije i odgovara veštijim skijašima.

Cena jednodnevne ski karte radnim danima je 1.550 dinara (za decu 1.200), dok karta “4 sata” košta 1.100 dinara (za decu 900).
Cena jednodnevne ski karte vikendom je 1.750 dinara (za decu 1.300), dok karta “4 sata” košta 1.300 dinara (za decu 1.1000).

Četvorodnevni ski pas staje 5.050 dinara (dečiji 3.850).

Cena iznajmljivanja kompleta opreme za jedan dan za odrasle je 1.200 dinara, za decu do 10 godina 1.000 dinara. Snowboard komplet je 1.200 dinara.
Radno vreme žičare je od 9  do 16 časova.

Pored skijanja, kako bi turisti imali kvalitetan aktivan boravak na Divčibarama, Divčibare Ski Resort nudi i druge sadržaje, avantura park, zip line, streličarstvo, panoramske vožnje žičarom, muzičke događaje.
Sve informacije, dešavanja, web kamere i cenovnike po kategorijama skijaša i vrstama karata - možete pratiti na www.divcibareskiresort.com.


SKI STAZA CENTAR
Ski staza Centar nalazi se u neposrednoj blizini odmarališta „Crni vrh“, hotela Pepa i Divčibarskog zamka. Proteže se na severnim obroncima Crnog vrha u dužini od oko 600m. Visinska razlika između vrha i podnožja staze iznosi oko 100m. Na stazi postoji ski lift vučnica (vučnа sаjlа sа tаnjirom koji se stаvljа između nogu), a kapacitet lifta je 700 skijaša na sat. Nagib staze odgovara srednjem kvalitetu skijaša.

Posebna draž staze Centar je pogled koji se pruža sa njenog vrha na vence planina Zapadne Srbije i koji mnoge skijaše ostavlja bez daha. U sunčanim danima na horizontu se vidi čak i planinski masiv Kopaonika. Posebnu zadovoljstvo pruža noćno skijanje na stazi koja je osvetljena od podnožja do vrha.

Žica na ski stazi "Centar" je jeseni 2013. komlet remontovana i tehnički prpiremljena Ovom stazom upravlja ski škola "Bambino".

Radno vreme žičare je: radnim danima od 10-16 časova, a vikendom od 09-16 časova.

Cena ski karte na stazi „Centar“ Divčibare je uglavnom nepromenjena:
   - odrasli – 1.000 dinara / dnevni
   - odrasli – 500 dinara / poludnevni 14-16h
   - deca – 500 dinara / dnevni
   - ski karta za noćno skiajnje - 600 din (20-22h uz predhodnu najavu rada)

Na ski stazi „Centar“ omogućeno je iznajmljivanje ski opreme po sledećim cenama:
   - odrasli – ski komplet* – 600 dinara/dan
   - deca – ski komplet* – 500 dinara/dan (do 130cm)
   - snow board – 600 dinara/dan
   * Ski komplet podrazumeva: skije, štapove i pancerice.

Na stazi radi ski škola Bambino sa svim potrebnim dozvolama. Cena individualnog časa je 1300 dinara, a grupnog 400 dinara.
Za više informacija pozovite:  060 33 00 333


STAZE ZA DECU I POČETNIKE

Postoje još tri manje ski staze, dužine do 300m sa dečijim ski liftovima.
- Dečiji ski lift postoji kod odmаrаlištа “Zmаj”,
- Tu je mali ski lift u blizini hotelа “Mаljen”.
- Kod odmаrаlištа “Stevаn Filipović” sа pаdinа vrhа Golubаc ide treći divčibаrski ski lift.
- Od 2015. nova ski staza se nalazi kod konačišta „Heba“ i takođe je opremljena ski liftom sa kanapom.

Svi ovi ski liftovi postаvljenа su nа blаgo nаgnutom terenu, nа livаdаmа bez drvećа i pаnjevа, ideаlno zа decu i početnike u skijаnju. 


Maljen - lift konop vučnica

     Radno vreme: 10:00-16:00h
     Dnevni ski pass: 200 din
     *deca: od 5 do 12 godina


NORDIJSKO SKIJANJE

Na Divčibarama postoje jako dobri uslovi za skijaško trčanje. Postoji i mogućnost najma opreme.


Hotel „Divčibare“ je nekada najluksuzniji hotelski objekat na čuvenoj maljenskoj visoravni. Sada je to hotel sa tri zvezdice, koji se nalazi u sklopu Hotelsko  turističkog društva „Vujić Divčibare“, potpuno je renoviran 2007. godine. Nekadašnja  „Balkanija“, kako su je meštani zvali, bio je srce Divčibara, što zbog idealne lokacije u samom centru banje, upečatljivih arhitektonskih odlika, to i zbog, za to vreme, bogate ponude hotelskih sadržaja.
Privatizacijom AD „Sloga“ vraća se sjaj hotela koji je bio jedan od najznačajnijih hotelskih objekata stare Jugoslavije.  Danas je detaljno rekonstruisan, obogaćen raznovrsnim  sadržajima, idealno mesto za uživanje tokom cele godine.

Hotel „Maljen“ se nalazi u samom centru Divčibara, kapaciteta 170 ležaja u dvokrevetnim, trokrevetnim i šestokrevetnim sobama. U okviru hotela se nalazi restoran kapaciteta 300 osoba, restoranska terasa kapaciteta 100 osoba, dve TV sale Ea 50 osoba, sala za višestruke namene (od izvođenja nastave do igraonice za 50 osoba) i višenamenska sala za različite zabavne aktivnosti (stoni tenis, poEorišne predstave, disko klub itd), mini kafe bar i recepcija sa prodavnicom.
U blizini hotela se nalazi ski staza Crni vrh sa žičarom koja je, takođe,  u vlasništvu HTD „Vujić Divčibare“. Gostima, sada renoviranog, hotela „Maljen“ su na raspolaganju sadržaji hotela sa četiri zvezdice „Divčibare“ koji se nalazi u neposrednoj blizini: bazen, saune, pres centar, frizerski i kozmetički salon, manikir, pedikir, masaža.

Odmaralište „Crni vrh“  (bivši IMT) se nalazi u neposrednoj blizini istoimene ski staze. Objekat raspolaže sa 150 ležaja u dvokrevetnim i trokrevetnim sobama, a svaka soba poseduje sopstveno kupatilo i terasu.
U sklopu odmarališta nalaze se sala za ručavanje, TV sala, dve višenamenske sale, dečje igralište ispred hotela, sportski tereni za mali fudbal i odbojku.

 

 

 

Odmaralište „Mladost“ je početkom 2007. godine potpuno renovirano, opremljeno novim nameštajem, prozorima, podnim oblogama, učilima. Objekat raspolaže sa 100 ležajeva u dvokrevetnim, trokrevetnim i petokrevetnim sobama. Svaka soba poseduje sopstveno kupatilo. U sklopu objekta se nalazi sala za ručavanje, kombinovana sala za izvođenje nastave, TV sala, kao i dečje igralište ispred hotela. U neposrednoj blizini objekta pored hotela „Divčibare“ nalaze se sportski tereni koji su na raspolaganju gostima odmarališta.

 

Hotel Pepa
Hotel se na udaljenosti manjoj od 100 m od centra i pored same ski staze Crni vrh, ušuškan u borovoj sumi vec dugi niz godina svojim gostima pruža usluge smeštaja i ishrane.

 

 

 

 Divčibare su 7 km dugačka, 3 km široka visoravan, prepuna blagih i zatalasanih brežuljaka i visova, izuzetne pitomine i gotovo netaknutog mira. Nalazi se na planini Maljen, sa prosečnom nadmorskom visinom od 1000 m.

Naselje Divčibare ima:  Benzinsku stanicu, Pijacu, Sampopsluge, Prodavnice, Pekaru, Ambulantu, Poštu, Autobusku stanicu, Auto kamp, ...

Pre puta proverite polaske sa prevoznikom.
BAS Beograd: 011/2636-299
Lasta Valjevo: 014/221-482
EuropaBus Valjevo: 014/220-623

Na Divčibare se stiže asvaltnim putevima iz raznih pravaca:

    Iz BEOGRADA Ibarskom magistralom preko Lajkovca, Divaca i Mionice (117 Km) ili putem preko Županjca, Bogovođe i Mionice (104 Km)
    Iz VALJEVA preko Rajkovića (38 Km) ili putem Valjevo - Užice preko Kaone (37 Km)
    Iz ČAČKA preko Ljiga i Mionice (120 Km)
    Iz UŽICA preko Požege i Ježevice
    Iz NOVOG SADA preko Šapca, Valjeva i Rajkovića (177 Km)
    Iz KRAGUJEVCA preko Aranđelovca, Divaca i Mionice (133 Km)

Autobuski polasci za Divcibare:
Beograd-Divčibare:
05:45 (prevoznik Lasta)
09:00 (prevoznik EuropaBus)
13:15 (prevoznik EuropaBus)
15:00 (do Valjeva, veza za Divčibare, prevoznik Lasta)

Divčibare-Beograd:
05:45 (prevoznik Milan Turs)
14:45 (prevoznik EuropaBus)

Valjevo-Divčibare
08:00 (prevoznik Lasta)
11:00 (prevoznik EuropaBus)
15:00 (prevoznik EuropaBus)
17:00 (prevoznik Lasta)

Divčibare-Valjevo:
10:45 (prevoznik EuropaBus)
16:30 (prevoznik EuropaBus)
18:30 (prevoznik Lasta)

 


Kako do nove staze:

Za one koji nisu bili na Divcibarama označeni su slabo vidljivi na mapi a ovako uočljivi objekti kao orijentir kojim putem da idete i gde da skrenete.

Zelenom bojom suobelezena dva puta kojima moze da se pridje autom novoj stazi. Oba puta su u veoma lošem stanju.

Prvi put vas vodi do podnozja nove staze. Put do vrha ne postoji, pešice se može stići ako krenete sa vrha stare staze planinskim putićem ... vodi vas pravo na vrh nove staze.

Drugi put tj ovaj posle centra. Do pola je asfaltni, a od pola je planinski srednje prohodan. Od centra kada se predje mostić, prvo skretanje levo (kod trafikice) ide se pored Pančevačkog odmarališta, kada se prodje Hotel IMT koji se nalazi sa desne strane skreće se prvim desno ... asfaltni put koji vodi uzbrdo ... vozi se tim putem dok se ne završe kuće sa leve strane (primetićete znak zakucan za drvo na kojim pise VELIKA PLECA) tim putem treba krenuti on nije asfaltiran. Taj put vas vodi tačno do staze tj do sredine nove staze.

Položaj nove staze na Google mapi:


LIVE Kamere Divčibare

Web Kamere Divcibare by MojeDivcibare.com

Kamera - Divčibare - SKI resort:

Kamera - Divčibare - Vrh Golubac:

Kamera - Divčibare - Vila Katun:

 

 

Kamera na Ski stazi Crni vrh, Divčibare Ski Resort - LIVE CAM

Uživo slika za staze Crni vrh

10.0.0.101_01_20220904185804002_TIMING.jpg
nedelja 14 °C ponedeljak 19 °C

 

divcibare leti 6

Divčibare - Pešačke staze

Pešačke staze na Divčibarama nisu previše zahtevne, kreću od centra Divčibara i duge su po nekoliko kilometara. Sve staze su označene planinarskim oznakama na stablima drveća. Prilikom šetnje treba obratiti pažnju na ove oznake koje su u obliku crvenog kruga sa belo obojenim središtem. Na početku staza i na raskršćima su drveni putokazi takođe u crveno beloj boji.

Poželjno je koristiti patike, bolje duboke. Postoje Centar-Golubac, Centar-Paljba, Centar-Crni vrh, Centar-Velika pleć kao i staze Centar-Ljuti Krš i kružna staza vrhovi Divčibara.


divc 020120 2

Divčibare postaju planinski hit 2020

Voda, kanalizacija i parkinzi, trenutno su najveći infrastrukturni problemi na Divčibarama koje doživljavaju ubrzanu urbanizaciju, a u svetlu najave kineska kompanije "Šandong haj-spid grupa" da je zainteresovana za razvoj turizma na planini najbližoj Beogradu.

Sudeći po nivou gradnje apartmana, ali i ceni kvadrata koji je dostigao već 1.500 evra, vodeća turistička destinacija valjevskog kraja ide ka ubrzanoj urbanizaciji.


Divcibare 1 Foto Bojana Krsti

Divčibare marta 2020

Divčibare su pravo mesto za sve ljubitelje divlje prirode, sa mnoštvo pešačkih staza i brojnih pogleda sa prelepih vidikovaca ove planine

Na samo 107 km od Beograda i sat i po vremena vožnje nalaze se Divčibare na planini Maljen. Skromno mesto, sa takođe skromnom posetom turista, koje očarava i u zimskom i u letnjem periodu.


divcibare srba7 deca

Divčibre - Dečija planina 2011

Nema toga ko nije barem jednom posetio ovu „Dečju planinu” ili „vazdušnu banju za krvna zrca” kako je još zovu. Divčibare, tradicionalno izletište na 980 metara nadmorske visine, pretvara se zimi u jedan od najposećenijih centara za odmor čitave porodice.

Poznato planinsko mesto 37 kilometara jugoistočno od Valjeva  na padinama planine Maljen je zapravo planinsko polje koje se pruža od Crnog vrha, Paljbe, Golupca do Velikog brda. Visovi koji okružuju Divčibare pored toga što ih štite od vetrova predstavljaju mesta sa kojih se pruža izvanredan vidik ne samo na delove masiva Maljen nego i na neke udaljene krajeve Srbije.


divci960x584

Divčibare - Ski staza "Crni vrh" počinje sa radom u sredu 15. decembra

Ski staza "Crni vrh", u okviru Divčibare Ski Resorta, počinje sa radom u sredu 15. decembra. Kako je saopšteno iz Divčibare Ski Resorta, na stazi ima 50 centimetara utabanog snega, narednih dana biće...
Divčibare | 14.12.2021. | kolubarske.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Divčibare

hotel Sanjar Divcibare 1200x730

Divčibare - Počela izgradnja novog hotela Sanjar 4*

Kompanija Sanjar doo počela je izgradnju hotela sa četiri zvezdice na Divčibarama. Hotelski kompleks gradiće se u tri faze. Prva faza je izgradnja restorana spratnosti Su+P+1, potom sledi hotel sa skijašnicom (Su+P+2), dok...
Divčibare | 19.04.2021. | gradnja.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Divčibare

divcibare2190321tw630

Divčibare - U planu nove atrakcije i letnji sadržaji

Pošto je na isteku prošle godine privedena kraju gradnja etno tržnice u centru Divčibara, na ovoj popularnoj srpskoj planini u planu je i gradnja dodatnih sadržaja koji će zaokružiti bogatu turističku ponudu. U narednom...
Divčibare | 19.03.2021. | eKapija | Komentari (0) | Kategorije: Leto na planinama | Srbija | Divčibare

pocela sezona 13.01.2021 100x608

Divčibare - Počela ski sezona na stazi Crno vrh

Od srede 13. januara 2021. ski staza „Crni vrh” u okviru Divčibare Ski Resorta otvorena je za skijaše čime je počela ski sezona 2020/2021. Radno vreme skijališta je svakog dana od 9 do...
Divčibare | 13.01.2021. | divcibareskiresort | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Divčibare

divcibare planina hotel smestaj 7 960x584

Divčibare - Neki novi vetrovi...

Tokon sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka nije postojala velika razlika između Divčibara i Zlatibora u pogledu mogućnosti za odmor. Pored toga što im je priroda podarila, obe lokacije imale su u ponudi...
Divčibare | 21.08.2020. | Valjevski.rs | Komentari (0) | Kategorije: Srbija | Divčibare


Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija