Ski Centri Poljska Bialka Tartrzanska

Bialka Tartrzanska

logobg3

Pre samo nekoliko godina, planina Kotelnica je u jeku zimske sezone dremala pod snegom i nije nudila nikakve naročite aktivnosti za ljubitelje snežnih sportova. Danas je ta planina dom živahnog zimovališta koje spada u najpopularnije u Poljskoj.

Neverovatna transformacija dogodila se pre deset godina i predstavlja maštovitu i unapređenu sliku Poljske nakon dolaska demokratije 1990.

Kolovođa ovog procesa bilo je selo Bialka Tatrzanska iz 17. veka koje se nalazi na planinama Tatra na jugu Poljske. Ono je uglavnom živelo od poljoprivrede i uzgoja ovaca, a tek ponekad su dodatna sredstva dolazila iz dijaspore.

Zatim, 2000. godine pedesetak farmera se udružilo i odlučilo da zajedničkim snagama naprave odmaralište, slično onim u Austriji i Švajcarskoj.

„Mislili smo da i mi možemo napraviti nešto slično što će biti podjednako uspešno“, objašnjava Vladislav Pišček, koji je i gradonačelnik tog mestašca i predsednik skijališta.

Svaki član doprineo je projektu koliko je mogao, a zajedno su uzeli pozajmicu iz banke od 480 hiljada evra kako bi kupili italijansku žičaru iz drugog poljskog zimovališta koja nikad nije bila instalirana.

Deset godina od tad, Bialka Tatrzanska koja se nalazi na oko sat i po vožnje od Krakova, je među vodećim poljskim centrima za skijaše svih uzrasta i nivoa.

Nedavno je ocenjena kao drugo najpopularnije zimovalište u Poljskoj na osnovu kvaliteta staza i drugih kriterijuma. Na prvom mestu našla se Krynica Gorska.

Bialka Tartrzanska ima ski školu koja upošljava 80 instruktora. Ima šest velikih i devet manjih ski liftova koji ukupno prevoze 15.000 skijaša svakog sata od vrha Kotelnice i staza Banija. Najduža od njih ima 1,4 kilometra.

Termalni spa sagrađen po ceni od 19 miliona evra otvoren je ove sezone, a jedan novi hotel je u izgradnji. Selo koje ima 2.000 stanovnika može da primi 10.000 turista odjednom. Oni odsedaju uglavnom u privatnim pansionima, jedu u krčmama i kupuju u novosagrađenim supermarketima.

Dobar glas o Bialki proširio se i preko granica Poljske, pa je sve češće posećuju Rusi, Ukrajinci, Nemci i Britanci.

U usponu ovog zimovališta nije sve išlo glatko. Pišček je 2000. godine morao da putuje u Čikago i tamo pronađe vlasnike zemljišta na kom se zimovalište gradilo kako bi mu potpisali ugovore o zakupu. Neki stariji vlasnici nisu verovali u novi posao i trebalo je mnogo ubeđivanja da bi dali dozvolu za izgradnju ski liftova na njihovoj zemlji.

Sve to vredelo je truda.

Sezone 2012. dodate su dve žičare i napravljene dve nove staze. Plan je da se staze u Bialki uskoro spoje sa onim u Bukovini Tatrzanskoj što je i učinjeno proteklih godina.

        Izvor: b92.net


Ski mape