Ski Centri Italija Madonna di Campiglo

Madonna di Campiglo

campiglio250x188

Jedno od najelitnijih skijališta u Italiji a i na svetu, Madonna di Campiglio (Madona di Kampiljo) se nalazi na severu zemlje, smeštena između vrhova planina Adamelo i Dolomiti di Brenta, na samoj granici sa Švajcarskom, u pokrajini Trentino. Madonna di Campiglio je savršeno polazište za pešačenje i skijanje u veličanstvenom planinskom pejzažu.

Madonna di Campiglio poseduje oko oko 72 km ski staza. Dobro povezanim žilarama, Madonna di Campiglio je povezana sa skijalištima Marillevom i Folgarida i zajedno čine skijašku oblast sa 120 km staza za alpsko skijanje i 30 km za nordijsko skijanje.

Ovo poznato italijansko skijalište steklo je slavu još krajem 19. veka, kada je austrougarska carica Elizabeta, poznatija kao Sisi, ovde dolazila na odmor u više navrata. Više od celog veka kasnije, Madona di Kampiljo i dalje okuplja svetski džet-set i evropsku aristokratiju. Madona je mesto organizovanja raznih zanimljivih sportskih i kulturnih manifestacija. Svake godine se voze trke za svetski kup u slalomu i veleslalomu. Najčešće u februaru, Ferarijevi vozači Formule 1 tokom „Wroom" nedelje učestvuju u raznim aktivnostima, kao što je, na primer, promocija novih „Fijatovih" modela. Kostimirani Habzburg karneval je podsećanje na period austrougarske vladavine, posvećen carici Elizabeti, najpoznatijoj gošći ovog planinskog mestašca.

Skijanje u Madonna di Campiglio je vrhunski doživljaj, a naročito je omiljena snouborderima i skijašima srednje kategorije, koji vole duge staze kroz borovu šumu. Za početnike su tu brojne ski-škole i blage staze Kampo Karlo Manjo, a za iskusne skijaše staza Kanal Miramonti sa planine Spinale, kao i 3 Tre, gde se vozi trka za Svetski kup.

Žičare se iz grada penju na sve strane, omogućavajući lak pristup vrhovima i stazama. Mesto je na nadmorskoj visini većoj od 1.500 metara, a skijaške staze i do 2.600 m, pa snega ima dovoljno tokom cele zimske sezone.

Pinzolo - Nalazi sena nadmorskoj visini od 785 m, iznad Val Renden-a, okružen planinskim masivima Brenta, Adamello i Presanella. Ski područje sa 30 km staza, 9 ski liftova koje se nalze od 787 m do 2097 m nadmorske visine.

Folgarida / Marileva (900-2179 m)

Ova dva skijališta se nalaze se središtu Sunčane doline (Val di Sole), i imaju sistem sa  53 km ski staza. Smeštajni kapaciteti su gotovo na samom skijalištu. Folgarida i Marileva zajedno sa Madonna di Campiglio, čini jedinstveno skijalište dobro povezano žičarama sa oko 120 km izvrsnih skijaških staza. Aprés ski ponuda ne zaostaje puno za onom u obližnjoj Madonna di Campiglio.

Folgarida je moderan ski centar udaljen svega 9 km od mesta Madonna di Campiglio i idealno je mesto za miran i porodični odmor u planini.

Marileva je kombinacija tipičnog italijanskog alpskog sela i modernog skijališta. Donji deo Marilleve se nalazi na 900 mnv, smešten u podnožju doline u blizini grada Mezzana, dok se gornji deo nalazi na 1400 mnv, odakle svi liftovi vode na skijališta Madonne i Folagride. Odličnu komunikaciju između ova dva dela omogućuje brza gondola čije su kabine kapaciteta do 12 osoba. Marileva je poznata kao mestou u kome se okupljaju snowboarderi. Popularnost je stekla nakon održanog Snowboard Svetskog prvenstva 1999. godine.

 


Danas to područje nudi 150 km skijaških staza sa neverovatnim kapacitetom od 30.700 skijaša na sat, zahvaljujući izgradnji trolinijske gondole izmedju Madonne i Pinzolo-a.
Skijališta koja su žičarama povezana u novu ski oblast "Campiglio" su:
   Madonna di Campiglio,
   Pinzolo,
   Folgarida i Marilleva.

 

Skijačište Madonna di Campiglio se prostire na nadmorskim visinama od 1550 do 2500 m/nv.  Skijanje u Madoni je vrhunski doživljaj, a naročito je omiljena snouborderima i skijašima srednje kategorije, koji vole duge staze kroz borovu šumu. Za početnike su tu brojne ski-škole i blage staze Kampo Karlo Manjo, a za iskusne skijaše staza Kanal Miramonti sa planine Spinale, kao i 3 Tre, gde se vozi trka za Svetski kup.

Madonna ima  infrastrukturu – 22 liftova i 54 km staza, kao i 40 km staza za nordijsko skijanje (dve su osvetljene noću). Tu je i snowboard parkd a postoji i mogućnost skijanja izvan staza (off piste). Većina skijaških staza je pokrivena topovima za sneg.

Ukupno ski liftova:  22
   Gondola 5
   Sedežnica  13
   Ski liftova 4

Ukupna dužina staza: 54 km
   Teških  6 km
   Srednjih  20 km
   Lakih   28 km

Sistem žičara Madonna di Campiglio je povezan sa sistemom Folgarida-Marilleva sa koji ims svojih 53 km staza svih vrsta.
Pinzolo, 13 km udaljen od Madonna di Campiglio poseduje još 26 km ski staza, što čini ukpuno preko 120 km staza ove regije.

Madonna di Campiglio,
54 km staza

UKUPNO 120 km alpskih staza
plus oko 30 km nordijskih staza


Folgarida-Marilleva - Val di Sole
53 km staza

Pinzolo - Val Rendena
26 km staza

Tokom zime 2011 - 2012 je biti uspostavljena nova veća povezana ski regija koju čine:
    - Madonna di Campiglio
    - Pinzolo - Val Rendena
    - Folgarida-Marilleva - Val di Sole
Nazvana je: Ski area Campiglio - Val Rendena, Val di Sole

U decembru 2011 je otvorena nova gondola koja povezuje Pinzolo i Madonna di Campiglio. Imaće tri linije - sa 2 međustanice. Na taj način će u potpunosti žičarama biti uvezano  150 km ski staza, koje će se protezati od mesta Pinzolo do Folgarida - Marilleva, sa Madonna di Campiglio kao središnim centrom nove skijaške oblasti "Campiglio". Ukupni sistem će imati 60 ski instalacija (gondola, žičara, liftova) sa kapacitetom od 30.700 skijaša na sat.


Ski pass 2012:

SKI PASS "SUPERSKIRAMA" - neograničeni ski pas koji važi u ski centrima:
   Madonna di Campiglio, Folgarida-Marilleva i Pinzolo,
   Pejo,
   Ponte di Legno-Tonale-Presena,
   Andalo-Fai della Paganella,
   Monte Bondone,
   Folgaria-Lavarone.


Folgarida-Marilleva

Putni pravac:
Beograd, Zagreb, Ljubljana, Trst, Palmanova, Padova, Vicenza, Verona (izlaz za Brennero), Trento, izlaz za Monte Bondone i Val Randena, kroz Pinzolo u Madonnu di Campiglio.

Udaljenost: oko 1000 km


Madonna di Campiglio - Web kamere

 

 

 


Ski mape