Ski Centri Italija Courmayer

Courmayer

courmayeur200x140

U senci grandioznog Mont Blanca, sa njegove italijanske strane, leži dolina Aosta i gradic Courmayer iznad koga se diže istoimeno, izuzetno popularno, skijalište. Ovo šarmantno alpsko mesto se nalazi u italijanskoj pokrajni Aosta, tacno na granici sa Francuskom, a neposredno ispred ulaska u cuveni Mont Blanc tunel. Izuzetna pristupacnost i dobra povezanost sa velikim gradovima Italije (Milano 220km, Torino 150km), Francuske (od Chamonixa ga deli samo 11,6km dugacak tunel Mont Blanc, dok je Lyon je na ko 240km) i Švajcarske (sa Švajcarskm ga povezuje tunel Gran San Bernard, a udaljenost od Geneve je oko 100 km), cini da ovaj zimski centar ima neverovatnu popularnost medu skijašima zapadne Evrope, od kojih ipak prednjače Italijani, Francuzi i Englezi.


Sudeci da ga okružuju cak 14 vrhova koji prelaze visinu od 4000 m, od kojih je svakako najpoznatiji i najznacajniji najviši vrh zapadne Evrope Mont Blanc (it. Monte Bianco), scenografija koja se namece posetiocima iz doline, ka kojoj se sa vrhova spušta veliki broj glecera je fascinantna i neponovljiva.

Skijalište Courmayer je povezano autobuskim linijama sa francuskim ski centrom Chamonix, koje se nalazi sa druge strane Mont Blanc masiva (odmah nakon tunela). Obzirom da je Chamonix realno ipak kvalitetnije skijalište, vecina skijaša iz Courmayera se odlucuje da deo svog zimovanja provede skijajuci i sa francuske strane Mont Blanca. To je moguce ostvariti ukoliko se kupi jedinstveni Mont Blanc Unlimited skipas, koji ukljucuje celo ski podrucje: Courmayer i Chamonix. Ovaj skipas osigurava besplatan autobuski prevoz od jednog do drugog ski centra, a oni koji ipak putuju sopstvenim vozilima, pokazivanjem skipasa dobijaju popust za prolazak kroz tunel Mont Blanc.


Na sam vrh skijališta se stiže menjajuci tri gondole, a ona najviša koja penje na vrh Cresta d'Arp (2.755 mnv) rezervisana je za najhrabrije. Naime, s vrha vode neke od najlepših freeride ruta, a uredene staze na tom delu ne postoje. Pricu o gondolama treba završiti sa dve koje nisu povezane sa samim skijalištem. Krecu iz mesta La Palud i takode nude iskljucivo freeride skijanje. Leti, ove gondole turiste prevoze sa italijanske na francusku stranu i obratno, prvo do Helbronnera, a zatim i do najpoznatijeg mesta u Chamonixu - 3.842 m visokog Aiguille du Midija. Prava je šteta što ovaj link ne postoji zimi, jer bi se ova dva skijašta mogla povezati i bez transporta autobusima (doduše autobusom je to verovatno puno brže nego što bi to bilo gondolama). Neophodno je napomenuti i to da je 5 km dugacka panoramska gondola sa Helbronnera na Aiguille du Midi vrlo skup užitak - karta za povratnu vožnju košta cak 60 evra.


Gradic CourmayerGradic Courmayer odiše šarmom i dobrom atmosverom, a pored velikog broja radnji, restorana i barova, nudi i posebno bogat i razvijen apres-ski. Na svakom koraku na skijalištu se može uživati od klasičnih, preko self-service restorana sa terasama za sunčanje, pa sve do malih riffugia.
Za razliku od Chamonixa gde je vanpansionska ponuda znatno ogranicenija i skuplja, cene u Courmayeru su vrlo pristupacne i dosta jeftinije od susedne Francuske. Ulice popločane kaldrmom i tradicionalne stare zgrade i zdanja koje dominiraju mestom, čine utisak kao da je vreme ovde davno stalo. Šarm starih vremena, podgrejan veselom atmosverom, posebno dolazi do izražaja u večernjim satima. Courmayer poseduje sportski centar i klizalište, a centar mesta je rezervisan za pešacku zonu i u njemu je zabranjen saobracaj.

 

Naselje Courmayer se nalazi na 1225m/nv, dok se skijalište sa 100 km ski staza koje poseduje, rasprostire od 1210 do 2755 m/nv. Iako po deklaraciji ovo skijalište ima oko 100 km ski staza, utisak je da ih izgleda ipak nešto manje. Ski liftovi i instalacije su vrlo raznoliki: 9 gondola (što stajacih, što sjedecih), 8 sedežnica (od modernih do vrlo starih) i 3 vucna ski lifta. Velike stajace gondole služe za sam pristup skijalištu. Jedna vozi iz samog Courmayeura (1.224 mnv), dok gondola Val Veny krece s druge strane mesta, bliže tunelu Mont Blanc. Obe navedene gondole služe iskljucivo za transport na skijalište i ne postoje staze koje vracaju u njihovo podnožje. Nasuprot centra grada nalazi se polazna stanica gondole Dollone, do koje se spuštaju ski staze. Ispred gondole je izgradeno veliko parkiralište i višespratna moderna zgrada, a do ovog mesta, iz centra grada, saobracaju besplatni ski-busevi.

Skijalište je pretežno namenjeno za srednje nivoe skijaškog znanja, dok je najiskusnijima na raspolaganju veliko prostranstvo off-piste terena i heliski ture. Dolina Austa je jedna od nekoliko mesta u Evropi, gde je dozvoljeno heli-skijanje i to po relativno dobroj ceni. Od ukupno deklarisanih 29 ski staza najviše je crvenih, cak 17, dok je plavih 8, a crnih 4. Iako nisu preterano široke i konstantnog nagiba, staze su izuzetno zanimljive jer u najcešcem broju slucajeva u nižim delovima prolaze kroz šumovite predele, dok u višim otkrivaju spektakularne poglede, pogotovu na predeo okrenut prema Mont Blancu. Staze su dobro uredene i oznacene, pa je snalaženje po skijalištu vrlo jednostavno. Pripadajuća ski mapa je dobra i pregledna, tako da problema sa orjentacijom ne bi smelo biti. Na karti je takode označeno i nekoliko najpoznatijih freeride ruta, po cemu je ovo podrucje posebno poznato. Bogata količina snega, kao i kilometri kako šumskih, tako i glečerskih netaknutih delova, pružaju velike mogucnosti za ljubitelje off-piste i backcountry skijanja isnowboarda. Preporučuje se samo uz pratnju lokalnih vodiča.


Skijalište Courmayer se fizicki može podeliti na dva dela. Prvi i veci deo se nalazi odmah iznad turističkog mesta. To je oblast Chécrouit - Val Veny, koja najviše može ponuditi skijašima od početnog do srednjeg nivoa znanja, dok za one najzahtevnije nudi odlične off-piste rute. U jutarnjim satima sunce obasjava Chécrouit stranu ovod dela skijališta, dok je posle podne osunčana Val Veny strana. Drugi deo skijališta, koji je manji, namenjen je isključivo iskusnim skijašima i uključuje divlje terene i puteve koji idu ka Chamonixu (racunajuci i čuveni off-piste spust Vallée Blanche koji polazi skroz sa vrha Aiguille du Midi sa 3843m/nv i spušta se sve do mesta La Palud u dolini). Za ove terene se preporucuje skijanje sa iskusnim vodicima.

Courmayer - KARAKTERISTIKE SKI CENTRA

Najniža polazna stanica: 1210m.
Najviša izlazna stanica skijališta: 2755m.
Najviša izlazna stanica - ukljucuje samo off-piste: 3843m.
Visinska razlika ski centra: 1545/2633m.

Ski staze: Ukupno 100 km, od cega je:
- 26,7km plavih staza,
- 62,4km crvenih staza i
- 10,9km crnih stza.
Ski mapa skijališta Courmayer
Žicara i ski liftova ukupno 21, od cega je:
- 9 gondola (sedece i stajace),
- 8 sedežnih žicara
- 3 vucna ski lifta
- 1 pokretna traka.

Off-pist skijanje: izuztne mogucnosti i tereni za free-ride.
Heliski: Mogucnost heli-skjijanja po dobrim cenama.


Oni koji dolaze skijati u Courmayeru, mogu odabrati tri vrste višednevnih skipasova.
   - Courmayeur + Vda skipas pored žicara u Courmayeru ukljucuje i mogucnost skijanja 1-2 dana na bilo kojem skijalištu regije Valle d'Aosta.
   - Mont Blanc Ulimited skipas, ukljucuje celo podrucje Courmayeura i Chamonixa uz gratis autobusni prijevoz izmedu ova dva skijališta (moguce ga je kupiti i sa druge strane - u Chamonixu).    - Valle Lokacija Courmayerad'Aosta skipas omogucava neograniceno skijanje u celog regiji Aosta i ukljucuje podrucja: Breuil - Cervinia Valtournenche, Chamois, Champorcher, Cogne, Colle di Joux, Courmayeur, Funivie Monte Bianco, La Magdeleine, La Thuile - La Rosiere, Ollomont, Pila, Rhemes Notre-Dame, Saint-Oyen, Saint-Rhemy-en-Bosses, Torgnon, Valgrisenche, Valsavarenche, Valtournenche,  Monterosa Ski , Alagna, Antagnod, Brusson, Champoluc, Gressoney-La-Trinité, Gressoney-Saint-Jean.  
   - Moguce je naravno kupiti i skipas samo za Courmayeur, a zanimljivo je da se Valle d'Aosta skipas može proširiti i na podrucje Zermatta, jer se u sklopu regije nalazi i Cervinia, spojena sa ovim švajcarskim skijalištem.


Iako je sam po sebi nije narocito veliki, Courmayeur je odlična destinacija za one koji žele istražiti šta sve nudi Valle d'Aosta regija, jer brojne kombinacije skipasova pružaju neograničene mogućnosti, uključujuci i velikane evropskih skijališta - Chamonix i Zermatt. Za one koji vole vožnju neistraženim terenima ili pak heli-ski izlete, ovo je nezaobilazna destinacija.


Sa auto puta od Milana ka Torinu isključuje se u mestu Pont Saint Martin prema Aosti i Courmayeru.

 


Web cam - Courmayer

Monte Bianco

Monte bianco

 

Testa Liconi

Aiguille du midi - end point

L'harrete de l'Aiguille du Midi
www.compagniedumontblanc.fr

 

Plan Chécrouit

Webcam a Plan Chécrouit
IMG5173resize 1200x730

Snow Team Vršac na krovu Evrope - Matterhorn Ski Paradise

Za razliku od prethodnih sezona kad se januara meseca putovalo u Francusku, ove sezone rešili smo da napravimo promenu. Ostali smo dosledni Alpima, ali je izbor pao na Italiju i skijalište Cervinia. U...
Cervinia, ITA | 16.02.2023. | Snow Team Vršac | Komentari (0) | Kategorije: Blog - Reportaže | Italija

seiser alm 960x584 dss

Dolomiti Superski, ITA - Nove žičare i staze 2022-23

U Alpskom regionu Dolomita smeštano je čak 12 izuzetnih skijaških oblasti, koji se prostiru na ukupno 1,200 km uređenih ski staza koje povezuje 450 žičara i liftova. U okviru Dolomiti Superski regije, koju...
Dolomiti | 27.11.2022. | seilbahn.net | Komentari (0) | Kategorije: Italija | Dolomiti Superski | Žičare, staze, ski instalacije

Cerm cerv 1200x730

Alpsko skijanje - Otkazana prva prekogranična trka „Materhorn Cervino Speed Opening”

Nakon izvršene FIS kontrole snega na stazi "Gran Becca", u ponedeljak 25. oktobra otkazane su dve trke Svetskog kupa u alpskom skijanju u dsciplini spust, koje su žene trebale da voze 5. i...
Zermatt-Cervinia | 25.10.2022. | speedopening.com | Komentari (0) | Kategorije: Italija | Švajcarska | Svetski kup alpsko skijanje

sking social distance 5

Green Pass za sada nije obavezan na žičarama u Italiji, ali...

Od 1. septembra Green pass je u Italiji postao obavezan za pristup nekim prevoznim sredstvima na velike udaljenosti, poput aviona, trajekata i brzih vozova. Izuzetak su žičare koje nastavljaju da se koriste sa...
ITA | 05.09.2021. | dovesciare.it | Komentari (0) | Kategorije: Oko skijanja | Covid 19 | Italija

STE4855 1200x730

Emilija Đurovic osvojila prvu medalju u istoriji za srpsko skijanje na Pinokio kupu

Najuspešnija mlada takmičarka Srbije je *Emilija Đurović*, a to je dokazala i osvajanjem 3. mesta i prve medalje u istoriji za srpsko skijanje na prestižnom međunarodnom skijaškom takmičenju za decu Pinokio kup.
Abetone, ITA | 03.04.2021. | Skijanje.rs | Komentari (0) | Kategorije: Italija | Alpsko skijanje | Alp ski Takmičenja


Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija