Borovec

boroveclogo250x188

Borovec je jedan od najpoznatijih i najstarijih skijaških centara u Bugarskoj. Nalazi se na severnim padinama planine Rile ispod najvišeg planinskog vrha na Balkanu - Musala (2925 m). Smešten je u gustoj borovoj šumi, na nadmorskoj visini od 1350m, na severnim padinama planine Rila, u podnožju najvišeg vrha na Balkanu-Mousala (2925m). Od Beograda je udaljen 473km, a od glavnog grada Bugarske-Sofije 73km.


Zimski centar osnovan krajem XIX veka kao lovni rezervat bugarskih careva. Danas, Borovec predstavlja savremeni ski centar sa mnogobrojnim hotelima, restoranima, mestima za razonodu, vrhunskim ski stazama ...

Borovec obiluje sadržajima i mogućnostima za brojne zimske sportove, između ostalog skijanje, snowboard, cross country, biathlon, skokovi, i kao takav ponosi se podatkom da je čak dva puta bio domaćin svetskog kupa u alpskom skijanju.

Osim sjajnih mogućnosti za celodnevno uživanje u zimskim sportovima, Borovec ima bogatu ponudu: mnoštvo barova, kafea i noćnih klubova koji su otvoreni tokom čitavog dana, odnosno noći, nudeći nezaboravnu zabavu uz domaću i internacionalnu muziku. Za ljubitelje dobre hrane, pića i žive muzike, u ponudi su tradicionalne bugarske taverne, tzv. Mehane, gde se može uživati u specijalitetima bugarske kuhinje i bugarskom crvenom vinu.

Borovec ima ukupnu mrežu od 40 km staza, najduža staza je duga 6 km. 7 staza su plave - za početnike, 15 staza crvene - srednje težine i 2 staze su crne -  za napredno skijanje. Na raspolaganju su 15 staza od kojih su tri opremljene topovima za veštački sneg.  Dve staze su opremljene za noćno skijanje sa audio ozvučenjem. Ski staze su prilagođene svima, kako početnicima tako i onim najiskusnijim.

Instaliran je sistem od 13 žičara plus 5 decijih i to: Jedna gondola za šest osoba kapaciteta 3000 osoba na sat... tri četvoroseda... jedan trosed... dva dvoseda... šest vučnica... pet dečjih liftova...

Staze za skijaško trčanje i biatlon locirane su na oko 2 km od mesta Borovec a skakaonice za skokove (75m i 50m) servisiraju ski liftovi. Njegova staza za biathlon, ubraja se u među najbolje u Evropi.

Na stazama ski centra Borovec su 1981. i 1984. godine održana takmičenja u Svetskom kupu, a 1983. godine Svetsko prvenstvo u biatlonu.

SKI REGIONI BOROVECA:
Sitnjakovo - (Sitnjakovska Skala i Martinovi Baraki). Početna stanica žičara za osam ski staza u ovom regionu nalazi se sa južne strane hotela “Rila”.
Jastrebec - Najlakši i najpogodniji put do polazišta četiri staze u ovom regionu jeste gondolom - njena polazna stanica se nalazi nekoliko desetina metara jugozapadno od hotela “Samokov”.
Markužik - takođe, gondola je najlakši način da dođete do četiri najviše ski staze u ovom regionu.

 


Itinerer za Borovec je dužine oko 470 km, oko 7-8 sati vožnje sa pauzama, Do Sofije put je uglavnom poynat. U Sofiji idete pravo kroz centar Sofije, jer se obilaznica - okolovrusten put i Samokovsko shose spajaju i vi idete ka Pančarevu i dalje smer Samokov-Borovec.

10 km posle Samokova stiže se u ski centar Borovec. Sastoji se iz dva dela, donji deo sa hotelima Lion, Zodiak, ..... i desno gornji na samoj ski stazi sa hotelima Samokov, Rila, Olimp, Mura, Flora. Postoje oznake smera ka hotelima, ako ne uspete da nadjete putokaz za svoj hotel, raspitajte se u bilo kom drugom, ili se javite predstavniku vase agencije preko koje putujete.


Otvorite relaciju na Via Michelin mapi


 

BOROVEC - Webcams

Hotel Rila - Elevation: 1350 m

 

Hotel Rila - Elevation: 1350 m

Sitnyakovo Express - Elev: 1780 m

Gondola Lift - Elevation: 2369 m

 

ŠTA BOROVEC NUDI . . .

Početnicima:
Ski škola na Borovecu uživa veliki ugled. Iskusni treneri brzo će pomoći da savladate planinsko skijanje. Početnici započinju obuku nastazama za decu, zatim skijaju na stazi „Sitnjakovo“, i već krajemnedelje penju se gondolom i okušavaju se na stazama „Jastrebac“ i„Markudžik“.

Iskusnima:

Ski staze na Borovecu su najprikladnije za iskusne skijaše srednjeg nivoa. Izbor pravca kretanja svima je različit. Najbolje uslove za skijanje nude „Martinove barake“, a takodje i „Markudžik“ 1, 2. Staze su opremljene različitim ski liftovima. Do vrha planine može sestići i uz pomoć gondole sa šest mesta i time proveriti svoje umeće spuštajući se po najdužoj ski stazi u Bugarskoj - „Jastrebac“.

Majstorima skijanja:
Majstori u skijanju mogu da dokažu svoje umeće na stazama za takmičenja i stazama koje su veoma komplikovane, poznate po svojim preprekama i strmim padinama. Takve staze možete naćina „Jastrepcu“ i „Markudžiku“ 3 i 4. Postoje mesta kojasavršeno odgovaraju ljubiteljima slobodnog skijanja. Jednom rečju, za „najtvrđe profesionalce“ na Borovecu su obezbedjeni idealni uslovi!

Snowborderima:
Ukoliko ste odlučili da se bavite ovim vidom sporta, ondamožete iznajmiti svu neophodnu opremu, a obučavaće vas iskusni instruktori. Jedini uslov je da morate imati više od 13 godina. Posebno za početnike, da ne bi bilo opasnosti od sudara, napravljen je ski lift. Staza „Rotata“ isključuje opasnost od sudara skijaša i snowbordera i nudi predivne mogućnosti za sve ljubitelje snouborda - od početnika do iskusnih. Njen gornji deo odgovara iskusnijima, a niži (u dužini od 150 m) početnicima.

Ljubiteljima skijaškog trčanja:
Opremljena je 20 km duga staza, koja se nalazi u oblasti okogondole.

Smeštaj:
Zahvaljujući razvijenoj turističkoj infrastrukturi, Borovecnudi najširi izbor smeštaja, odmora i zabave. Jedan broj hotela se nalazi pored nižih stanica za ski-liftove, a od udaljenih hotela saobraćaju posebni autobusi, koji dovoze turiste do sportskog centra. Ovde se nalazi veliki izbor hotela za svačiji ukus – od 2 do 4 zvezdice. Njima možemo priključiti i komplekse kuća, posebno opremljenih za turiste. Osim običnog kompleta udobnosti i razonode, u nekim hotelima postoje bazeni, saune i fitnes sale.

Apres-Ski
Zimi je ski centar privlačan ne samo zbog odličnih uslova za skijanje, nego i zbog raznovrsnog noćnog života. Na Borovecu ima mnogo restorana, barova i zabavnih centara (tu spadaju i oni za decu). Najpopularniji klubovi i diskoteke se nalaze u samom centru. Program je tako zanimljiv da se gosti često razilaze tek pred zoru. Mnogi turisti žele da posete tradicionalnu bugarsku kuću, gde se upotpunosti prepuštaju atmosferi narodnog života, a srdačni domaćini ugostiće vas nacionalnim jelima domaće kuhinje. Jednom nedeljno se organizuje skijaški karneval „Spuštanjesa bakljama“, to je noćno skijanje, u kome mogu da učestvuju svi koji žele. Privrženike zabavnih sportova očekuju kuglanje, bilijar, stoni tenis, bazeni, saune, fitnes centri, sportske sale.

Medicinska pomoć
Gorska služba i hitne ski patrole su u pripravnosti 24h. Ambulante i klinike (doktor i medicinska sestra) kao prva pomoć funkcionišu na svim stazama. Vrlo kvalitetni stomatolozi postoje u Ski Centru. Apoteke postoje u samom Ski Centru a potpuno opremljena bolnica se nalazi u Samokovu, deset kilometara od Boroveca. Neke medicinske i stomatološke usluge se plaćaju keš doktorima. Oni su obavezni da izdaju potrebne recepte za lekove i specifikaciju računa sa uslugama koje su pružili. Preporučuje se u slučaju bilo kakve lekarske intervencije kontaktirate vašu agenciju za putno osiguranje kako biste ih informisali o slučaju... i naravno sledite njihove instrukcije.

Ostale informacije
Novac: Lev (LV)  1 Lev ~ 0,55 € - preporučuju se za zamenu novca ovlašćene banke ili menjačnice.
Radno vreme:   Menjačnica: 9 - 17h    Prodavnica: 9 - 21h
Telefonski pozivi:
     Iz Srbije ka Borovecu:   99359+7128
     Iz Boroveca ka Srbiji:    00381+pozivni broj grada, bez nule
Vremenska razlika:  Jedan sat unapred   (Srbija 12h - Bugarska 13h)
Voda se može piti iz vodovoda - ipak se preporučuje flaširana.
U turističkim centrima se osim bugarskog koristi i engleski jezik, ali dosta lokalnog stanovništva zna i srpski.

Snow Team Bansko24 1 960x584

Snow Team Vršac po peti put u ski centru Bansko

Za vreme državnog praznika Dana državnosti, Sretenje, za članove udruženja „Snow Team“ pripremili smo petodnevni aranžman u ski centru Bansko. Ovo nam je bio peti po redu, može se reći i jubilarni, organizovani odlazak...
Bansko | 20.02.2024. | Snow Team Vršac | Komentari (0) | Kategorije: Oko skijanja | Ski klubovi | Bugarska | Bansko

Pamporovosestosed2023 1 1200x730

Pamporovo, BUG - Nava šestosed žičara Malina

Na bugarsko skijalište Pamporovo se prirema za zimsku sezonu kao nikada do sada. Izvode se završni radovi na izgradni šestosed isklopive žičare "Malina" proizvođača Leitner. Nova žičara će imati kapacitet 3.000 skiajša na sat,...
Pamporovo, BUG | 03.11.2023. | pamporovo.me | Komentari (0) | Kategorije: Bugarska | Pamporovo | Žičare, staze, ski instalacije

42pamporovo 690

Bugarski ski centri najavljuju skuplju sezonu - hoteli dižu cene

Skijaška sezona u Bugarskoj biće ove godine skuplja zbog ekonomske krize u turizmu i povećanih režijskih troškova za hotelijere i vlasnike sportskih objekata, izjavio je direktor skijališta Pamporovo AD Marijan Beljakov. On je dodao...
BUG | 29.10.2021. | eKapija | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Bugarska

zimnij turizm

Bugarska - Skijališta će bit otvorena ove sezone

Sva glavna zimska skijališta u Bugarskoj biće dostupna turistima ove sezone. Ovo su saopštili iz Ministarstva turizma Bugarske. Ovom odlukom Vlade Bugarske da se skijališta ne zatvaraju je rečeno NE inicijativi Nemačke i kancelarke...
BUG | 02.12.2020. | lifeistravel | Komentari (0) | Kategorije: Covid 19 | Bugarska

Bansko 27 Dec 1000x608

Korist boravka na planini veća od rizika širenja virusa

"Zimski sportovi jačaju vaše zdravlje" poručila građanima bugarska ministarka turizma Marijana Nikolova kako bi ove zime promovisala skijaški turizam u zemlji - prenosi bugarski list "Sofia Globe". Poruka je u skladu sa sve glasnijem...
BUG | 05.11.2020. | snow-forecast | Komentari (0) | Kategorije: Oko skijanja | Dešavanja | Bugarska


Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija