Bansko

banskologo250x188


Od malog živopisnog mesta sa odličnim stazama i nekoliko nižerazrednih hotela, Bansko se je za samo deset godina dospelo na listu evropskih mondenskih skijališta.

Sada poseduje više od 120 objekata različitih kategorija za smeštaj turista, 65 kilometara staza za skijanje, od kojih najduža ima 16 kilmetara i kreće sa vrha od 2.917 metara nadmorske visine. Savremena gondola i četvorosedi omogućavaju skijanje i vožnju snouborda i početnicima i profesionalcima.

Osim toga, posetiocima Banskog su na raspolaganju golf i teniski tereni, kockarnice, staze za planinarenje, jahanje konja, fitnes i spa centri, gastronomski specijaliteti u autentičnim mehanama...

I sve to za samo tri sata vožnje automobilom od granice sa Srbijom.

Bansko je spoj starog grada i savremene arhitekture sa lepotom i komforom u podnožju veličanstvenog pirinskog masiva na 160 km od Sofije. Spoj lepote nacionalnog parka „Pirin“ i raznolikosti živopisnih predela sa luksuznim, novim hotelima i savremenim sistemom staza i ski liftova, pretvaraju mali grad Bansko u najprestiŽniji skijaški centar u istočnoj Evropi.

Tražeći pravu alternativu za Alpe, ovde ćete naći staze za sve ukuse: od blago kosih za početnike do strmih, ponegde gotovo vertikalnih padina, za one koji dobro skijaju. Turisti se odlučuju za Bansko i zato što je ovde najduža skijaška sezona u Bugarskoj, od decembra do maja, obilne snežne padavine i postojan snežni pokrivač.

Produžetku skijaške sezone doprinose i snežni topovi, koji uz pomoć nove tehnologije mogu da održavaju staze i na temperaturi do +5C. Početna stanica gondole nalazi se nedaleko od hotela „Stražite“, oko 2,5 km od centra grada. Od svakog hotela idu minibusi do gondole koja izvlači na skijalište. Za manje od 20 minuta popećete se njom do ski centra, koji se nalazi na približno 12 km od grada. Oni koji Žele da se spuste do samog grada na skijama ili snowbordu, mogu da probaju jedinstvenu ski stazu, dugu 16 km, koja prolazi kroz šumu i odgovara svim skijašima.

Dvanaest savremenih ratraka pažljivo sređuju sve planinske padine, garantujući maksimalno zadovoljstvo pri skijanju i veliki izbor staza. Približno 80% njih koristi snežne topove. I veoma bitno, ovde nema dugih redova kod ski liftova.

U ski centru  Bansko svi hoteli sa 4* nude besplatno korišćenje bazena, fitnes-a, saune, ski garderobu, a mali, porodični hoteli ostavljaju tople uspomene na lokalnu srdačnost i gostoprimstvo.

Mapa grada sa položajem hotela

Dobro je u Banskom što je vreme provedeno na skijama veće nego vreme provedeno u vožnji žičarama. Takođe, dobro je što se staze ukrštaju, što su široke i dobro održavane. Čak i osrednji skijaši mogu uz malo truda da savladaju prilično tvrde staze. Zgodno je da vam je sunce za leđima kada se spuštate niz staze, a pri vožnji savremenom i tihom „Doppelmeyr“ žičarom možete lepo da pocrnite. Sve staze se dan i noć tabaju, sve su ravne, a gde se pojavi led na stazi, odmah startuju vodeni topovi i ratrak pegla stazu. Snowboard park je na padini na vrhu planine, ima par funboxovai rail, a ima i jumpova za big air. Off staza nema u izobilju. Sa vrha Todorke na jugoistočnoj strani se spušta prikladna padina sa koje se izlazi na Platoto.

Obratite pažnju na raspored FIS takmičenja jer se tada ključne staze nedelju dana ranije zatvaraju zbog priprema (Todorka i Tomba). Pohvalno je da ima dovoljan broja WC kabina pored staza, kao i sasvim pristojna i ne mnogo skupa ponuda toplih napitaka i hrane. Na primer espreso 1 eur, čaj 1 eur, pivo 2 eura, porcija prženog belog mesa 8 eura itd.

Ski pass i opremu možete uzeti preko agencije po istoj ili sličnoj ceni kao na licu mesta, ali je bolje uzeti preko agencije jer vam u hotelu gde ste odseli uruče ski pass na ruke, a u protivnom čekate i po 1 sat na red (pogotovu vikendom zbog veće gužve). Generalno, bolje je iznajmiti opremu u manjim ski rent objektima jer je boljeg kvaliteta i očuvanija. Trošak je negde oko 10 eura dnevno Insistirajte da vam podese vezove.

Usko grlo je gondola, tj samo 4 kapije za ski pass. Ako dođete do gondole oko 9 – 9:30 čekaćete manje od 30 minuta. Kolone redova su demorališuće ali se ipak relativno brzo stiže na red. Kako Bansko nastavlja brzo da širi smeštajne kapacitete, trebalo bi da se razmišlja o još jednoj gondoli sa istim kapacitetom.

Bansko ima ukupno preko 70 km odličnih ski staza opremljenih brojnim topovima za veštački sneg.
Skijaške staze su raspoređene u dva glavna ski-centra: Čalin Valog (1.100-1.600 m) i Šiligarnika (1.700-2.500 m). Oni su od grada udaljeni oko 12 km i nalaze se na severnoj strani planine. Najčuvenija je ski staza Tomba, crne kategorije sa visinskom razlikom od preko 2,5 km.

Od žičara tu su: 1 Doppelmayer gondola za 8 osoba kapaciteta 2500 skijaša na sat... tri četvoroseda... šest vučnica i tri dečija lifta...

Dužina osvetljene staze iznosi 7 km - dnji deo staze uz gonolu do samog grada. Staze su namenjene svim kategorijama skijaša i snowbordera, pri čemu lakih staza ima 35%, srednjih 40%, dok teških ima 25%. U upotrebi je 185 snežnih topova, kao i 14 ratraka.

Usluge

Odrasli za 6 dana

Deca 7-12 god. za 6 dana

SKI PASS  24.12.-10.01.2011.

160 eur

93 eur

SKI PASS  11.01-31.03.2011.

144 eur

85 eur

SKI PASS + najam skija i štapova

175 eur

109 eur

SKI PASS + najam skija, štapova i cipela

199 eur

122 eur

SKI PASS + ski škola u grupi 4 sata dnevno

210 eur

135 eur

SKI PASS + najam snowboard-a

198 eur

/

SKI PASS + najam snowboard-a i čizama

244 eur

/

SKI PASS + škola za snowboard
u grupi 3 dana po 2 sata dnevno

197 eur

/

SKI PASS + ski škola u grupi 4 sata dnevno+
najam skija, štapova i cipela

239 eur

157 eur

 


Bansko se nalazi u jugozapadnom delu Bugarske, ispod planine Pirin. Od Sofije je udaljen 160 kilometara, od Beograda 580km i 40km od manjeg lokalnog centra Blagoevgrada.

Samo mesto je na 900 metara nadmorske visine, a put dotle nema serpentine i redovno se čisti od snega.

Otvorite relaciju na Via Michelin mapi

 


ZAŠTO BANSKO?


Početnicima:
Bansko odgovara i onima koji prvi put staju na skije. Staze za početnike osmišljene su do detalja. Prvi koraci u ovom izuzetnom sportu pruŽiće vam veliko zadovoljstvo, a uz pomoć iskusnih instruktora.

Iskusnima:
Staze su izvanredne i za iskusne skijaše. Možete se popeti sedežnicom do predela „Plato“ i tamo se skijati stazama „Plato-sever“ i „Plato-jug“ i odatle se spustiti novom stazom do oblasti „âiligarnik“. Ako ste uvereni u svoju snagu i sposobnost, skijajte se stazama „Todorka“, „Balkanijada“ i „Bansko“. Skijašima ove kategorije odlično će odgovarati mnoge od ovih staza. Posle prvog spuštanja nikada nećete pomisliti na drugi ski centar.

Profesionalnim skijašima:
Profesionalci skijanja, koje više od svega privlače strme padine pirinskih planina, imaju gde da se oprobaju. Veliki broj ski staza u Banskom je obeleŽen. Neke staze su s breŽuljcima, pa time i privlače najveštije skijaše. Za ljubitelje snažnih osećaja predlaŽemo stazu koja se nalazi ispod jednog od ski-liftova „Tomba“ koja će primorati i najiskusnije profesionalce, ljubitelje ekstremnih sportova da se pomuče. Otkrićete i divne neistraŽene predele, pokrivene dubokim, rastresitim snegom. (Savetujemo da ukoliko Želite da skijate ledenom stazom, povedite sa sobom vodiča, a takođe vodeći računa da li vaše osiguranje pokriva i takve rizike).

Snouborderima:
Sve staze u Banskom odgovaraju bavljenju ovim vidom sporta. MoŽete angaŽovati instruktora i iznajmiti snoubord. Iskusni snouborderi mogu da se spuštaju i van označenih staza, po širokoj, pravoj ledenoj stazi.

Ljubiteljima trčanja na skijama:
Staze za hodanje na skijama dužine 4 i 2 km, nalaze se u predelu „Binderička poljana“, a 2 km od grada, na 1050 m nadmorske visine nalazi se staza „Roljuan“, s razdaljinom za trku od 3km.

Smeštaj:
Turiste ovde privlače savremeni hoteli visoke kategorije, mir, lepota, domaći komfor i mnoštvo malih restorana u nacionalnom stilu. U našem zimskom programu u Banskom predviđen je smeštaj u pristupačnim i malim porodičnim pansionima, gde gostoljubivi domaćini stvaraju prijatnu atmosferu za svakog gosta, i u elitnim, izuzetnim hotelima koji mogu da ispune Želje i najzahtevnijim turistima, sa najvišim stepenom usluge i potpunim sadrŽajem odmora, sporta i zabave posle skijanja.

Posle skijanja:
Posle aktivnog skijanja savetujemo da posetite centar grada, orijentišući se prema zvonu crkve Sveta Trojica. Bansko možete preći za nekoliko minuta, ali je bolje da to uradite polako, upijajući duh starog, čudnovatog gradića s neobičnom arhitekturom i interesantnim kulturnim spomenicima. U Banskom je otvoreno mnoštvo muzeja sa zidnim freskama i drvorezom. U sredini je crkva Svete Trojice (19. vek), crkva Svete Bogorodice (14. vek) sa jedinstvenim drvenim ikonostasom, stalna etnografska izloŽba i izlaganje ikona banske škole slikarstva.

Vreme će proleteti neprimetno u malim prijatnim restoranima i krčmama, diskotekama i kafićima u starom gradu. Ne propustite priliku kada boravite u Banskom, da probate čudesnu bansku kuhinju, slušate divne banske pesme, naslađujete se atmosferom gostoprimstva i srdačnosti. Vrativši se sa skijanja moŽete plivati u bazenima mnogobrojnih hotela, a ljubitelji sauna naći će ih i u najmanjim hotelima. Za one koji nemaju ništa protiv da se vesele celu noć otvorene su diskoteke.

 


 

Snow Team Bansko24 1 960x584

Snow Team Vršac po peti put u ski centru Bansko

Za vreme državnog praznika Dana državnosti, Sretenje, za članove udruženja „Snow Team“ pripremili smo petodnevni aranžman u ski centru Bansko. Ovo nam je bio peti po redu, može se reći i jubilarni, organizovani odlazak...
Bansko | 20.02.2024. | Snow Team Vršac | Komentari (0) | Kategorije: Oko skijanja | Ski klubovi | Bugarska | Bansko

Pamporovosestosed2023 1 1200x730

Pamporovo, BUG - Nava šestosed žičara Malina

Na bugarsko skijalište Pamporovo se prirema za zimsku sezonu kao nikada do sada. Izvode se završni radovi na izgradni šestosed isklopive žičare "Malina" proizvođača Leitner. Nova žičara će imati kapacitet 3.000 skiajša na sat,...
Pamporovo, BUG | 03.11.2023. | pamporovo.me | Komentari (0) | Kategorije: Bugarska | Pamporovo | Žičare, staze, ski instalacije

42pamporovo 690

Bugarski ski centri najavljuju skuplju sezonu - hoteli dižu cene

Skijaška sezona u Bugarskoj biće ove godine skuplja zbog ekonomske krize u turizmu i povećanih režijskih troškova za hotelijere i vlasnike sportskih objekata, izjavio je direktor skijališta Pamporovo AD Marijan Beljakov. On je dodao...
BUG | 29.10.2021. | eKapija | Komentari (0) | Kategorije: Dešavanja | Bugarska

zimnij turizm

Bugarska - Skijališta će bit otvorena ove sezone

Sva glavna zimska skijališta u Bugarskoj biće dostupna turistima ove sezone. Ovo su saopštili iz Ministarstva turizma Bugarske. Ovom odlukom Vlade Bugarske da se skijališta ne zatvaraju je rečeno NE inicijativi Nemačke i kancelarke...
BUG | 02.12.2020. | lifeistravel | Komentari (0) | Kategorije: Covid 19 | Bugarska

Bansko 27 Dec 1000x608

Korist boravka na planini veća od rizika širenja virusa

"Zimski sportovi jačaju vaše zdravlje" poručila građanima bugarska ministarka turizma Marijana Nikolova kako bi ove zime promovisala skijaški turizam u zemlji - prenosi bugarski list "Sofia Globe". Poruka je u skladu sa sve glasnijem...
BUG | 05.11.2020. | snow-forecast | Komentari (0) | Kategorije: Oko skijanja | Dešavanja | Bugarska


Sve vesti iz ski centra