Ponijeri

Ponijeri 300x200

Ponijeri po svojoj lepoti zaslužuju ogromnu pažnju. Naziv Ponijeri potiče od riječi ponor ili poniranje. Zaista, na nekoliko mesta na ovoj planini se mogu susresti ponori. Nakon drugog svetskog rata vršena su ispitivanja bojenjem vode tamnošnjih potoka te je dokazano da se voda koja ponire u središtu Ponijera pojavljuje na dnu Ponijera u obliku vrela. Boriva, riečica-pritoka Trstionice je jedan krak vode koja dotiče s Ponijera.

Područje je idealno za lov i taj dio lovišta je ocijenjen sa vrlo dobrom ocjenom ili drugi bonitetni razred od ukupnih pet postojećih. U riečicama ima dosta pastrmke , a na proplancima gljiva i šumskog voća. Zahvaljujući svojoj ljepoti i brojnim sadržajima Ponijeri za Kakanj i Visoko, pa i širu regiju, predstavljaju idealno i atraktivno mjesto za odmor i relaksaciju.

Početkom 2007. godine na prekrasnoj kakanjskoj planini "Ponijeri" instaliran je ski-lift i osnovan Ski- centar.

 

SKI centar Ponijeri se prostire na visini do 1000 metara nadmorske visine. Ukupna dužina trase ski lifta iznosi 853 m. Prosečni nagib iznosi 17% a trajanje vožnje je 4 minute.

Ski-lift radi u terminima od 10:00 do 16:00 sati. Ciena karata za korištenje ski lifta: dnevna karta 15 KM, poludnevna 10 KM. Karta za jednu vožnju košta 2,00 KM.

Za sve one koji žele naučiti skijati tu su profesionalni ski instruktori i škola skijanja. Postoji i mogućnost rentiranja ski opreme direktno u SKI centru Ponijeri.

Općina Kakanj će izvršiti postavljanje rasvete na celokupnoj ski-stazi što će na Ponijerima omogućiti i noćno skijanje.

Skijalište je obnovljeno 2007. godine. Zime 2015/2016. skijališre je bilo u finkciji, a Opšina Kakanj je obezbedila besplatan prevoz. Ski centrom gazduje Javna ustanova "Kulturno-sportski centar Kakanj"

SKI LIFT PONIJERI
Nadmorska visina ................ 1 000 m
Dužina trase ski- lifta ............853 m
Visinska razlika.......................147 m
Prosečni nagib...................... 17 %
​Brzina ................................... 3,5 m/s
Vrijeme vožnje.........................4 min.
Satni kapacitet........................ 140 sk/h

 


Četri su puta od Kaknja prema Ponijerima.

Jedan je preko Kraljeve Sutjeske, drugi preko kotline Rijeke Ribnice, treći uz malu rieku preko Jehica a četvrti, ujedno i najkraći, negde oko 20 km od Kaknja uz reku Zgošću preko Tršća i Paočina.

 


Vremeplov -  Ponijeri 1990. godine.

 


Ski mape

Galerija