Ostrelj

ostrelj2mstaza2007

Samo 11 kilometara udaljen od Bosanskog Petrovca, na putu za more, smešten je Zimski centar Oštrelj koji obiluje stoletnim šumama. Vrh je visok 1330m, a prevoj i naselje se nalaze na 1040m nadmorske visine na planini Klekovača.

Na obroncima planine Grmeč nalaze se tereni za planinarenje, izlete i lov. Na razmeđu dvaju, šumom bogatim planinama Osječenice i Klekovače, smestio se prevoj Oštrelj. Od davnina poznat kao vazdušna banja i vredno klimatsko odmaralište, privlačilo je pažnju znatiželjnika ali i zaljubljenika odmora u prirodi. Na Oštrelju se nalazi Sportsko-rekreativni centar - skijalište!

Skijaliste na Ostrelju je jedno u nizu koje je izgradjeno sa pratecim objektima nakon sarajevske olimpijade 1984 godine.

Zahvaljujući nadmorskoj visini i lokaciji na kojoj se prelamaju mediteranska i kopnena klima, Oštrelj je od davnina poznato atraktivno mjesto za razvoj izletnickog i zimskog turizma.

Skijalištem gazduje: Motel No 9 - Bosanski Petrovac

Nekadašnji Ski centar Oštrelja je poprilicno obnovljen zime 2007 i počeo je sa radom 02 februara 2007 godine. Skijaliste posjeduje vučnicu tipa sidro koja se nalazi između dve staze dužina 1500 i 950 metara. Takodje posjeduju bebi lift za najmlađe uzraste.

U pauzi izmedju skijanja se možete odmoriti u novom objektu u kojem se može popiti neki topli napitak a i pojesti neko.
Skijalište posjeduje i opremu za rentanje.

Stari lift Ski staza
   Skijalište Ostrelj je 11 kilometara udaljeno od Bosanskog Petrovca, na putu za more.

Položaj

Klekovača je planina u zapadnom dijelu BiH sa najvišim vrhom od 1.962 metra nadmorske visine, čime je najviša planina ovog dijela zemlje. Preko nje prolazi granica entiteta FBiH i RS, pa tako njena sjeverna strana pripada opštini Petrovac u RS, a južna opštini Drvar u FBiH.

Nedaleko od najvišeg vrha nalazi se Lomska prašuma. Visoka i gusta četinarska šuma raste do nadmorske visine od oko 1.500 metara, a potom prelazi u rjeđu bukovu šumu.

Sam vrh obrastao je klekom, niskim rastinjem, pa se pretpostavlja da je po njemu planina i dobila ime, a na njoj se može pronaći i rijetka alpska biljka runolist.

 

 


Budući ski centar na planini KLEKOVAČA - Petrovac, Republika Srpska

 

BiH dobija prvoklasni ski-centar?

10.03.2011. - Prvoklasni sportsko-rekreacioni skijaški kompleks, koji će zahtijevati ulaganja od vrtoglavnih 338 miliona evra, trebalo bi da bude izgrađen za nekoliko godina na planini Klekovači, koja se nalazi u opštini Petrovac u zapadnom dijelu BiH.

Naime, tačan datum početka izgradnje još nije poznat, a Vlada RS je krajem decembra 2010. godine usvojila Informaciju o izgradnji ski-centra, te ovlastila premijera RS za potpisivanje okvirnog sporazuma između Vlade RS, međunarodne poslovne grupacije "Alpin Allianz Projektentwiclungs", te firmi "GB invest" Banjaluka i "Lom" Petrovac.

U opštini Petrovac pozdravljaju ovakav projekat, jer smatraju da će imati snažan uticaj na razvoj opštine.

Kako su nam kazali u Ministarstvu trgovine i turizma RS, projektom je predviđena izgradnja skijališta s kompletnom infrastukturom.

"Planirana je izgradnja ski-kompleksa, smještajnih kapaciteta sa 500 do 1.000 bungalova, zatim sistem kosog transporta ili ski-liftovi, ali i kompletna saobraćajna i komunalna infrastruktura", kazala je Olivera Kunjadić, sekretar resornog ministarstva, i navela da će Vlada obezbijediti logističku podršku, kroz koncesiono obezbjeđenje zemljišta.

Prema okvirnom sporazumu, Vlada RS, putem resornih ministarstava i nadležnih jedinica lokalne samouprave, će usvojiti neophodne planske akte i u razumnom roku izgraditi neophodnu infrastukturu.

U Ministarstvu su kazali da je obaveza Vlade RS da izgradi magistralni put do ski-centra, čija trasa će biti poznata nakon izrade studije izvodljivosti.

"Sporazumom je planirano da 'Alpin Allianz Projektentwiclungs' u konzorcijumu s 'GB investom' i 'Lomom', preko investicionih fondova izvrši ulaganja u iznosu od 338 miliona evra", rekla je Kunjadićeva.

Ona je naglasila da je "Alpin Allianz Projektentwiclungs" međunarodna poslovna grupacija s velikom reputacijom u oblasti turizma i zimskih sportova, te da može dati veliki doprinos razvoju planinskog turizma u RS.

U Ministarstvu su još rekli da će nakon izrade tehničke dokumentacije, što podrazumijeva i usaglašavanje sa Regulacionim i Prostornim planom RS, investitor omogućiti javni uvid u plan prostiranja budućeg ski-centra.

Dejan Prošić, načelnik opštine Petrovac, kazao je da su mještani slabo upoznati s projektom, jer još nije bila njegova javna prezentacija.

"Trenutno se vrši otkup zemlje od vlasnika na prostoru gdje treba da bude ski-centar, a znam da se planira oko 200 radnih mjesta", kazao je Prošić.

Prema njegovim riječima, izgradnja ski-centra će svakako doprinijeti boljem i ubrzanom razvoju opštine, jer će investicija uticati, prije svega, na zapošljavanje, promociju starih zanata, ali i na trgovinu.

"Predviđanja su da bi broj noćenja trebalo da bude veliki, a samim tim i zarada od boravišne takse, što je još jedna prednost", istakao je Prošić i naveo da će prilikom realizacije projekta biti potrebno ispoštovati ekološke norme.

Turistički radnici iz RS navode da turizam može biti generator sveukupnog razvoja privrede RS, te da će realizacijom projekta turizam biti okosnica privrednog razvoja opštine Petrovac.

Oni smatraju da će njegova realizacija doprinijeti razvoju trgovine, ugostiteljstva, prevoza, preduzetništva, starih zanata i ostalog.

                Izvor: Nezavisne novine, B92
 

Za gradnju ski centra 338.000.000 evra

12.11.2010. BANjALUKA - Vlada Republike Srpske dala saglasnost na zaključivanje okvirnog sporazuma o razvoju i izgradnji ski-centra na području planine Klekovače u vrijednosti 338.000.000 evra.

- Saglasnost je data na zaključivanje okvirnog sporazuma između Vlade RS i međunarodne poslovne grupacije "Alpin alianz projektent vinklungs GmbH", banjalučkog preduzeća "GB invest" i firme "Loma" iz Petrovca - izjavila je Srni šef Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću Vera Sajić.
Projektom je predviđena izgradnja skijališta sa kompletnom infrastrukturom, ski kompleksa, smještajnih kapaciteta 500 do 1.000 bungalova, sistema kosog transporta na skijalištu, odnosno ski liftova i kompletne saobraćajne i komunalne infrastrukture i pratećih sadržaja.

- Okvirni sporazum o razvoju i izgradnji ski centra na području planine Klekovača predviđa izgradnju prvoklasnog ski centra u RS, što će sigurno unaprijediti turističku i privrednu ponudu Srpske - ocijenila je Sajićeva.

Ona je napomenula da je sporazumom planirano da "Alpin alianz projektent vinklungs GmbH" u konzorcijumu sa "GB invest" i firmom "Lom" preko investicionih fondova uloži u realizaciju konkretnog projekta u okvirnom iznosu 338.000.000 evra.

Vlada RS će putem resornih ministarstava obezbijediti logističku podršku za realizaciju projekta, kroz obezbjeđenje potrebnog zemljišta, dodjele koncesija, kao i relevantna odobrenja za korišćenje obnovljivih izvora električne energije i priključka na energetsku mrežu.

Okvirni sporazum predviđa dinamički plan realizacije projekta do kraja 2016. godine, a početak radova je planiran 2012. godine.


                Izvor: Glassrpske.com

 


Sporazum za izgradnju ski-centra na Klekovači

12.11.2010. - BANJALUKA, Vlada Republike Srpske (RS) je dala saglasnost na zaključivanje okvirnog sporazuma o razvoju i izgradnji ski-centra na području planine Klekovače u vrijednosti 338.000.000 evra.

Saglasnost je data na zaključivanje okvirnog sporazuma između Vlade RS i međunarodne poslovne grupacije “Alpin alianz projektent vinklungs GmbH”, banjalučkog preduzeća “GB invest” i firme “Loma” iz Petrovca, izjavila je Srni šef  Biroa Vlade RS za odnose sa javnošću Vera Sajić.

Projektom je predviđena izgradnja skijališta sa kompletnom infrastrukturom, ski kompleksa, smještajnih kapaciteta 500 do 1 000 bungalova, sistema kosog transporta na skijalištu (ski-liftova) i kompletne saobraćajne i komunalne infrastrukture i pratećih sadržaja.

“Okvirni sporazum o razvoju i izgradnji ski-centra na području planine Klekovača predviđa izgradnju prvoklasnog ski centra u RS, što će sigurno unaprijediti ukupnu turističku i privrednu ponudu Srpske”, ocijenila je Sajićeva.

Ona je napomenula da je “Alpin alianz projektent vinklungs GmbH” međunarodna poslovna grupacija sa velikom reputacijom u izgradnji velikih infrastrukturnih projekata i y oblasti sporta, turizma i zimskih sportova i da može doprinijeti razvoju planinskog turizma u RS.

“Sporazumom je planirano da `Alpin alianz projektent vinklungs GmbH` u konzorcijumu sa `GB invest` i firmom `Lom` preko investicionih fondova izvrši ulaganja u realizaciju konkretnog projekta u okvirnom iznosu 338.000.000 evra”, precizirala je Sajićeva.

Prema njenim riječima, “GB invest” i “Lom” su posredni ili neposredni vlasnici većeg dijela zemljišta na području planine Klekovača, na kojem je planirana izgradnja ski centra.

Okvirnim sporazumom, putem javno-privatnog partnerstva predviđeno je formiranje projektnog preduzeća za zajednički razvoj projekta u pravnoj formi društva sa ograničenom odgovornošću. Društvo će poslovati pod nazivom “Klekovača sports arena” d.o.o. sa sjedištem u Banjaluci, a biće formirano u roku od 90 dana od potpisivanja okvirnog sporazuma.

Vlada RS će putem resornih ministarstava obezbijediti logističku podršku za realizaciju projekta, kroz obezbjeđenje potrebnog zemljišta, dodjele koncesija, kao i relevantna odobrenja za korišćenje obnovljivih izvora električne energije i priključka na energetsku mrežu.

Vlada će putem resornih ministarstava i nadležnih jedinica lokalne samouprave usvojiti neophodne planske akte i izgraditi svu infrastukturu neophodnu za komercijalnu eksploataciju skijališta na Klekovači. Predviđena je i obaveza Vlade RS da izgradi magistralni put do ski centra.

Okvirni sporazum predviđa dinamički plan realizacije projekta do kraja 2016. godine, a početak radova je planiran 2012. godine.

www.capital.ba

Ponijerifena

Ponjeri, Kakanj, BiH - Skijalište dobija novi ski lift

Skijaški centar Ponijeri kod Kaknja, u idealnim okolnostima, već naredne skijaške sezone, bi mogao imati instaliran novi ski-lift. Ono što očekujemo je da će ski-lift u pogonu biti naredne godine, izjavio je za...
Kakanj, Bi | 17.07.2022. | eKapija | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta | Žičare, staze, ski instalacije

cajnice960

Čajniče, BIH - Dobili ski lif koji se nalazio na Poljicama

Stanovnici Čajniča i ljubitelji skijanja iz tog dela Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine mogli bi iduće godine da uživaju na padinama nekadašnje ski staze. Bivša staza je bila napravljena za Olimpijadu...
Čajniče, BIH | 15.10.2021. | sportdc.net | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta

sokolac 2021 960x584

Puhovac, Sokolac - Počela izgradnja ski-lifta

a Sokocu je počela izgradnja ski–lifta na uzvišenju Puhovac, za šta će Grad Istočno Sarajevo i lokalna uprava obezbijediti oko 300.000 KM. Trener Skijaškog kluba "Olimpik" *Bojan Samardžija* rekao je novinarima na gradilištu da...
Sokolac, BIH | 24.09.2021. | akta.ba | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta | Žičare, staze, ski instalacije

smetovizenica 800x487

Smetovi, Zenica, BIH - Predstavljen projekat izgradnje žičare

Sa ciljem da izletište Smetovi postanu prepoznatljivo, sadržajima bogato mesto za odmor i rekreaciju u prirodi, na sednici Gradskog vijeća Zenica predstavljen je dugo najavljivani projekat žičare Zenica – Smetovi. Kako je saopšteno, izgradnjom...
Smetovi, Zenica - BIH | 20.06.2021. | eKapija | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta

bjeledin 100x608

BIH ski centri u ski sezoni 2020

Krajem decembra na bh. planinama službeno je započela zimska turistička sezona 2019/2020. Evo informacije o ponudi, sadržaju, smeštaju i cenama ski-karata na Bjelašnici, Jahorini, Ravnoj planini, Vlašiću i Blidinju, koje se itekako razlikuju. Teks...
BiH | 18.01.2020. | Dani - oslobodjenje.ba | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Bjelašnica | Jahorina | Ostala BiH skijališta | Vlašić


Sve vesti iz ski centra