Igrišta

igrista1n

Na planini Javor nalzi se mali ski centar Igrišta, koji nosi naziv po istoimenom najvišem vrhu ove planine na 1406 m/nv. Ski centar se nalazi na samom magistralnom putu od Zvornika preme Sarajevu, između Vlasenice i Han Pjeska. Izgrađen je u vrijeme Olimpijade u Sarajevu kao pomoćni centar.

Najveci vrh planine Javor je Veliko Igriste, 1.405m, a zatim Malo Igriste, 1.331. m.

Skijalište Igrišta
Sa vrha žičare se spuštaju tri ski staze, jedna levo u širokom luku, druga desno u širokom luku, kao i treća dosta strma desno uz samu trasu ski lifta. Kvalitet staza je inzvanredan, tako da skijanje na ovim stazama, od kojih je najduža dugačka i skoro 3  km, uopšte nije dosadno i zahtevnijim skijašima, pogotovo što nema gužve.  Na ski centru na raspolaganju je i ski servis i mogućnost iznajmljivanja ski opreme.

SKI STAZE:
  Staza 1- Stara staza
  Staza 2- Nova ili desna
  Staza 3- Kaskade ili dvanaestica
Dužina ski staza je oko 9 km.
Javorova poljana je lokacija na kojoj se nalaze bebi ski liftovi i gde je moguće noćno skijanje.

Ski centar ima četri ski lifta:

Veliki ski lift
Tip -"Tanjir",
Dužina - 900m,
Kapaciteta - 850 skijaša na sat,
NV početne tačke - 1.019 m/nv,
NV krajnje tačke - 1.350 m/nv
Visinska razlika - 331 metara,
Prosečan nagib 41%.
Lokacija - Zeleni pjesak - vrh Javora

 
Mali- baby ski liftovi
Broj liftova - 2,
Tip -  "Lopatica",
Dužina - oko 250 m
Kapacitet- 350 skijaša na sat
NV početne tačke - 1.250 m/nv,
NV krajnje tačke - 1.276 m/nv
Lokacija - Javorova poljana

Ski lift - sidro
Tip - "Sidro"
Dužina - 400 m
Kapacitet - 600 Skijaša na sat
Lokacija - Javorova poljana

Liftovi rade vikendom, kada je dovoljna količina snijega za skijanje, od 9.30 do 16.30 sa jednom pauzom od 30 minuta od 12 do 12.30.
Kada je broj skijaša veći pauza se ne pravi.

Informacije o radnom vremenu liftova radnim danima mogu se dobiti na telefon +387(0)56 735 735
 
Sa vrha žičare se spuštaju tri ski staze, jedna levo u širokom luku, druga desno u širokom luku, kao i treća dosta strma desno uz samu trasu ski lifta. Kvalitet staza je inzvanredan, tako da skijanje na ovim stazama, od kojih je neka dugačka i preko 3 Km, uopšte nije dosadno i zahtevnijim skijašima, pogotovo što nema gužve.

Staze se tabaju malim ratrakom ali ima i staza čije nagibe ta mašina ne može da savlada pa su u danima kad je snegovito pogodne za skijanje po celcu. Poslednjih godina rentiran je jedan ratrak sa Jahorine.

Takođe na raspolaganju je i ski servis i mogućnost iznajmljivanja ski opreme.

U neposrednoj blizini velikog ski-lifta, na samom magistralnom putu, nalazi se predivan restoran Javor (na slici).

Pogledajte video:  Niz stazu na Igrištima 22.02.2009.

2010. godine na Igristima je montiran ski lift tipa sidro. Takodje je i prosiren put do Javorove poljane. Evo izvestaja sa lica mesta:

Put do Javorove poljane je za svaku pohvalu (dok ima snijega i leda po njemu). Put je značajno proširen ali čim dođe do otapanja snijega vidi se da radovi na putu ustvari nisu završeni. Put nije nasut ni tucanikom pa se nemojte začuditi da nađete na blatnjavi put i još blatnjaviji PARKING. Kad bolje razmislim kakve su ulice kroz Vlasenicu ovaj put je i dobar.

Na Javorovoj poljani nova žica koja je trebala da "produži" Javorovu poljanu ali međutim... Sidro jeste postavljeno i sidro je u funkciji i značajno je udobnije od lopatica ali nedostaci su odmah vidljivi. Dakle sidro ne izvlači skijaše na mjesto gdje je panirano, na vrh 100-tinjak metara iznad kraja lopatica. Uspon je za ovu žicu veliki tako da je za sve skijaše ovo vrlo naporno a voliki broj ovo ne može da izdrži. Nije to jedini nedostatak- razmak između posljednjeg stupa i kotura kojim se žica završava je mali tako da kad skijaš ispusti sidro ono ne stigne da se uvuče već se često zaplete u kotur i onda krah i tako stalno. Rješenje je nađeno što je staza sidra skraćena do mjesta gdje je izvlačilo i prethodno sidro. Jedna trećina sidra fura u prazno. Kako će se i da li će se ovi problemi riješiti još se ne zna. Iz izvora bliskih firmi koja je žicu postavljala saznao sam da je prijedlog da se posljednji stub malo spusti kako bi se sila na njemu snanjila, da se naspe dio koji je prestrm ili da se napravi neka platforma koja će taj nagib smanjiti. Najveći problem je izlazak sa žice i opisano petljanje sidra koje se može riješiti pomjeranjem kotura što bi bio veliki zahvat.


Montaža novog ski lifta sidro novembra 2010.

Cena Ski-Passa 2012
     Vrsta ski pasa        Mali ski lift     Veliki ski lift
Dnevna (10-16h)      12          20
2 dana                    22         35
3 dana                    30         50
4 dana                    35          65
5 dana                   40           80
6 dana                   45           95

Ski-centar je radio sve dok u februaru 2012. godine nije pukla sajla na liftu ‘Tanjir’, koji spaja najnižu i najvišu tačku ski-centra. Nakon toga, nekoliko vikenda radili su samo liftovi i kapaciteti na lokaciji Javorova poljana,  a posle toga ski-centar više nije bio u funkciji i tako je do danas. U toku narednih godina sve što je moglo biti pokradeno je, nestalo ili razrušeno. Hotel “Panorama”, koji se nalazi u sklopu centra, zaključan je, a istu sudbinu ubrzo je doživio i SRC “Jezero”.

Pogledajte kako je bilo na Igrištima te sezone 2011/2012, poslednje sezone kada je skijalište radilo.
Emisina "Put pod noge" TV Slobomir iz Bjeljina, snimana januara 2012. kada veliki ski lift već nije radio.

 

Već eledeće godine sve je uništeno. Fotografija iz 2013.:

Pravobranilaštvo RS pokrenulo je u ime Vlade stečajni postupak (koji je i tokom 2016. godine) u ski-centru „Igrišta“ kod Vlasenice, a kolike su razmjere njegovog uništavanja jasno govori činjenice da iz preostale imovine neće moći biti izmireni ni troškovi stečaja.

Na žalost, kako stoje stvari nikakve šanse da ovo preduzeće, koje je nekada bilo uzdanica turizma u opštini Vlasenica i njenom okruženju, bude spaseno i da ponovo počne da radi.

 


Vlada Republike Srpske je 19.06.2008 godine kupila preduzeće " Zvijezda" i osnovala novo ugostiteljsko-turističko preduzeće "IGRIŠTE" A.D. U okviru preduzeća su:

    ski centar "Igrišta",
    sportsko-rekreativni centar "Jezero",
    hotel "Panorama" i
    etno restoran "Javor".

HOTEL "PANORAMA" se nalazi u blizini autobuske stanice u Vlasenici, na ulazu u grad iz pravca Tuzle. Kapacitet hotela je 154 lezaja, koji su rasporedjeni u 19 jednokrevetnih, 22 dvokrevetne, 23 trokrevetne, 4 četvorokrevetne sobe i apartmane. Hotel posjeduje sopstveni sistem centralnog grijanja, parking, tri velike restoranske sale koje pruzaju mogucnost za odrzavanje seminara i simpozijuma, a po potrebi postaju jedinstven kafansko-restoranski prostor sa oko 400 mjesta.
     Telefon : +387 56 735 735
     Faks : +387 56 710 955
     Adresa : Ilije Bircanina 9, Vlasenica 75440

HOTEL «M» se nalazi na ulazu u Vlasenicu od strane Zvornika. Nov, savremen objekat koji je počeo sa radom u ljeto 2005. godine. Trenutno posjeduje 10 soba i odvojeni depadans, sa ukupno oko 30 ležajeva. Sve sobe su sa sopstvenim kupatilom, opremljene TV prijemnikom, kablovskom televizijom, telefonom, mogućnošću korištenja interneta i mini barom. U završnoj fazi izgradnje je još 16 soba. Hotel posjeduje i sopstveni parking sa video nadzorom.
     Telefon : + 387 56 710 420
     Faks : + 387 56 710 390
     Adresa : Ilije Bircanina bb, Vlasenica 75440


 Vlasenica se nalazi u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Pripada sarajevsko-zvorničkoj regiji, a geografski srednjem Podrinju, zalazeći i u oblast koja se zove Birač.

Na području opštine, magistralni put Beograd- Zvornik-Sarajevo račva se u dva pravca - ka jugu, preko Han Pijeska i Sokoca za Sarajevo i , zapadnije, preko Kladnja za Tuzlu i  takođe, za Sarajevo. Centar opštine udaljen je od Beograda 220, od Novog Sada 210, od Sarajeva 100, Banjaluke 240, od Zvornika 45, od Tuzle 70, a od autoputa Beograd-Zagreb 120 kilometara.

U neposrednom susjedstvu su opštine Han Pijesak, Milići, Šekovići, Zvornik i Kladanj.
Sam grad Vlasenica se nalazi na magistralnom putu M-19 koji povezuje Beograd i Sarajevo.

Udaljenosti Vlasenica - Igrišta....
  -Vlasenica - Igrista (veliki lift - zeleni pijesak) 7 km
  -Vlasenica - Javorova poljana 14 km
  -Prevoj Han - Pogledi - Javorova poljana 4,5 km
Put se strmo penje usponom od 14% do prevoja "Pogled" na 1.193 m/nv.

Udaljenost većih mesta do Vlasenice (procene dužine puta u kilometrima i vremensko trajanje puta uz pridržavanje ograničenja na putu):
  - iz Beograda - 201 km - 2 sata i 45 minuta
Beograd, Slepčević, Duvanište, Lešnica, Banja Koviljača, Zvornik, Divič, Drinjača, Konjević Polje, Nova Kasaba, Milići, Zaklopača, Vlasenica
  - iz Banja Luke - 225 km - 3 sata i 45 minuta
Banja Luka,Zalužani, Prnjavor, Vučjak, Stanari, Ljeskove Vode, Doboj, Dobošnica, Lukavac, Husino, Tuzla, Živinice, Djurdjevik, Stupari, Tišča, Dragasevac, Vlasenica
  - iz Bijeljine - 99 km - 1 sat i 35 minuta
Bijeljina, Patkovača, Ljeskovac, Johovac, Glavčice, Branjevo, Zvornik, Divič, Drinjača, Konjević Polje, Nova Kasaba, Milići, Zaklopača, Vlasenica
  - iz Sarajeva preko Olova i Kladnja - 96 km - 1 sat i 25 minuta
Sarajevo, Semizovac, Ljubina, Srednje, Gornji Ivancici, Nisic,i Krivajevici, Olovo, Berisalici, Ravne, Grabovica, Tisca, Dragasevac, Vlasenica
  - iz Sarajeva preko Sokoca- 92 km - 1 sat i 30 minuta
Sarajevo, Ljubogosta, Sumbulovac, Mokro, Ravna Romanija, Podromanija, Sokolac, Žljebovi, Mrkalji, Han Pijesak, Partizansko Polje, Han Pogled, SC Igrišta, Vlasenica
 - iz Tuzle - 62 km - 55 minuta
Tuzla, Ljubače, Djurdjevik, Stupari, Grabovica, Tisca, Dragasevac, Vlasenica


1221039839igrista9

OC Jahorina obnavlja ski centar Igrišta

Olimpijski centar Jahorina planira da u izgradnju ski-centra Igrišta kod Vlasenice uloži 32 mil KM u iduće tri godine, a da taj novac obezbedi zaduženjem putem prodaje akcija.

OC Jahorina je u Plan poslovanja za 2021. godinu, koji tek treba da bude razmatran u martu, stavio i razvoj nekadašnjeg ski-centra Igrišta kod Vlasenice.


Igrista plan

Igrišta, BiH - Uskoro otvaranje obnovljenog ski centra iznad Vlasenice

Uskoro bi trebalo da bude otvoren ski centar Igrišta, koji će biti okosnica razvoja za opštinu Vlasenica, regiju i celu Republiku Srpsku. Na ovom skijalištu koje se nalaz na putu Vlasenica-Han Pijesak, više...
Vlasenica, BIH | 11.12.2023. | RTRS | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Igrišta - Vlasenica

igrista2023 07 3

Igrišta, Vlasenica, BIH - Stopirani dalji radovi na izgradnji ski centra

Olimpijski centar Jahorina je izdao saopštenje da je primoran da stopira sve dalje radove na izgradnji ski centra Igrista. Razlog je situacija nastala usled nerešenih pitanja između opštine Vlasenica i lokalnog stanovništva.
Igrišta, Vlasenica | 24.07.2023. | OC Jahorina | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Igrišta - Vlasenica

leto na jah 23

Jahorina - Otpočela letnja sezona na olimpijskoj planini

Sadržaji su prilagođeni svim uzrastima i bilo da ste avanturista ili hedonista na Jahorini možete pronaći svoje mesto. Sve posetioce olimpijske planine očekuju mnogobrojne atrakcije adrenalinskog, interaktivnog i zabavnog karaktera, uz pomoć kojih će...
Jahorina | 03.07.2023. | OC Jahorina | Komentari (0) | Kategorije: Igrišta - Vlasenica | Jahorina

igrita okt2022 1200x2

Skijaške investicije u Republici Srpskoj

Predsednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra Jahorina, Nedeljko Elek, je na konferenciji za medije na Jahorini 28.10.22, istakao i da se radovi na skijaškom centru “Igrišta” odvijaju punom parom. Uz Jahorinu, tu su i predstojeće...
Jahorina | 06.11.2022. | Srna, OC Jahorina | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Igrišta - Vlasenica | Jahorina | Žičare, staze, ski instalacije

Igrita jun2022 screen 15 960x584

Igrišta - Vlasenica, BIH - počeli radovi na izgradnji ski centra

Olimpijski centar Jahorina je krenuo sa realizacijom još jednog plana, koji je prije više od godinu dana predstavljen javnosti. Radi se o izgradnji ski centra Igrišta kod Vlasenice, koji, kako su rekli, ima...
Vlasenica | 29.06.2022. | OC Jahorina | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Igrišta - Vlasenica | Žičare, staze, ski instalacije


Sve vesti iz ski centra


Ski mape

Galerija