Busovača

busovaca400x300

Busovača je opštinsko mesto koje se nalazi u centralnom delu Bosne i Hercegovine, i predstavlja veoma značajnu raskrsnicu puteva Lašvanske i Lepeničke doline.

Prekrasan krajolik, sa brežuljcima oko grada, koji se pretapaju u visoke planine, obrasle gustom šumom, ljubiteljima prirode i planinarenja pričinjavaju poseban užitak. Sam reljef Bosovače predstavlja područje međusobno povezanih dolina vodotocima reka Lašve, Kozice i Ivančice, okružene planinskim vrhovima od kojih su najviši: Čardak 1650 m, Granovice 1623 m.

Iznad grada se uzdiže Busovačka planina sa 1650 metara nadmorske visine. Od 2006. godine na njoj je otvoreno skijalište na lokaciji Busovačke staje pa je ovo mesto postalo posećenije zimi nego ljeti.

Jedno od najposjećenijih izletišta ne samo na ovim prostorima, već i mnogo šire, svakako je lokalitet Pridolci, udaljen od Busovače oko 15 km. Pored mnogobrojnih vikend objekata tu je i nedavno otvoreni lovački dom, a posebna zimska atrakcija je ski lift.

 

Busovačke staje
Na Busovačkoj planini na lokalitetu Busovačke staje, 2006. godine je otvoreno skijalište sa uređenim stazama i ski liftovima. Postoje dva ski lifta, manji bebi lift dužine 400m i ski lift tipa sidro dužine 800m.
     - Dužina ski staze 800 m
     - Nadmorska visina na startuje 1500 m
     - Nadmorska visina na vrhu je 1640 m

Porodice sa decom česti su gosti ovog skijališta koje u ponudi ima i noćno skijanje. Na samom skijalištu gosti mogu osigurati smještaj kao i sve ostale sadržaje koji im trebaju za skijanje i odmor.


Pridolci
U blizini Busovače, 15 km od njenog centra, nalaze se Pridolci, malo skijalište kojemu je početna tačka na 1.174 metra nadmorske visine. Uz ugostiteljski objekt i dovoljno smeštajnih kapaciteta, na skijalištu postoji staza od 1.5 km dužine na travnatoj podlozi sa ski liftom tipa sidro kao i baby ski liftom. Postoji mogućnost servisa i rente ski opreme kao i škola skijanja.


Ski pass
Ski karta se kupije za svako skijalište posebno, a cene su uglavnom identične:
   - Dnevna   17 KM ~ 8,5 EUR
   - Poludnevna psle 13h    12KM ~ 6 EUR
   - 7-dnevna    70 KM ~ 35 EUR
   - Sezonska    200 KM ~ 100 EUR

 


15 km od centra Busovače i 45 km od Travnika nalazi se skijalište Busovačke staje. Na drugu stranu, i do izletišta Pridolci od Busovače ima 15km.