Blidinje

blidinjepogledsasovickihvrata300

Područje parka prirode Blidinje zadivljujuće ljepote netaknute prirode smješteno je u Dugom polju dužine oko 25 km, širine 3 do 5km. Omeđeno je planinama, s istočne strane Čvrsnicom (2228 m), a sa zapadne Vran planinom (2074 m). Posebnu draž čini Blidinjsko jezero po kome je park dobio ime. Smješteno je u dnu Dugog polja na 1184 m nadmorske visine i prostire se na nekih 6 čvkm. Jezero dobiva vodu otapanjem snijega s okolnih planina.

Uprkos dobroj putnoj povezanosti ovaj je kraj ostao u nekoj vrsti izolacije pa nisu narušeni prirodni sklad i ljepota, a kako bi ga se i dalje štitilo proglašen je Park prirode Blidinja. Park obiluje raznolikim biljnim i životinjskim svijetom, a šumsko područje Masna luka obilježavaju planinski izvori poput vrela Jasle koje izvire iz pećine i ponire u polju. U potoku se razvila endemska životinja triton (vodozemac iz porodice salamandera).

Tu su još i staništa munike, planinske smreke, crnog bora i druge vrste planinskog bilja. Ovaj kraj, kao i drugi planinski predjeli Hercegovine, poznat je po divokozama i njihovom neponovljivom obrušavanju niz strme planinske litice. Blidinje je i stanište mrkog medvjeda koji gospodari gustim šumama parka.

Hercegovina je ugodno iznenađenje za svakog putnika namjernika. Naime, ne čine je samo kamen i voda...

Vojvoda i njegovi hajduci
Blidinje se prvi put spominje u povelji bosanskog kralja Ostoje iz 1408. godine. Na ovom području se nalazi šest srednjovjekovnih nekropola sa stećcima, a u blizini jedne postoji čatrnja (bunar) na koju i danas stoka dolazi na pojilo. Sačuvani su i primjerci stambene arhitekture onog vremena koje su u ovo zimsko vrijeme prekrivene snijegom isto kao i same nekropole. Ipak, ovaj kraj je možda najpoznatiji po vojvodi Mijatu Tomiću i njegovim hajducima. Oko njegovog imena su se raspredale svakojake priče i legende. Danas je dostupna posjetiteljiima njegova pećina u kojoj se skrivao od progonitelja. Nalazi se iznad motela Hajdučke Vrleti, nekoliko kilometara južno od skijaškog centra. Po uzoru na Željka Malnara, i ovdašnji ljudi su stvorili državu “hajduka Mijata Tomića”, a u spomen na poznatog narodnog junaka. Ista danas predstavlja dodatnu turističku ponudu Blidinja.

Pristupačne ski karte
U ovim zimskim danima, kad je čitava oblast prekrivena bijelim pokrivačem i kad se temperatura uveliko spušta ispod nule, zaleđeno jezero oduševljava posjetitelje parka kao i mnogobrojne poklonike zimskih radosti. Na desetak kilometara od samog jezera na putu prema Jablanici, na 1250 metara nadmorske visine, nalazi se Sportsko-rekreacijski centar Risovac s približno 1000 metara skijaških staza, jedinstvenih po tome što ih opslužuje ski lift četverosjed dužine 575 metra - jedini te vrste u BiH, kapaciteta 1600 osoba po satu. Staza je odlična i uz manja ulaganja mogla bi konkurirati za neko od FIS natjecanja. U neposrednoj blizini smješten je dječiji ski lift kapaciteta prijevoza 560 djece po satu. Cijene karata su pristupačne, a u ski servisu je, osim iznajmljivanja skijaške opreme, moguće i servisiranje.

Bogatstvo hercegovačke kuhinje
Nekadašnji planinarski dom je preuređen u pansion, a u njegovoj okolini su izgrađene mnogobrojne vikendice uklopljene u prirodu. Moguće ih je iznajmiti putem interneta. Posebno treba istaknuti bogatu ponudu domaćih jela: domaći kruh, saće (peka), kiseli kupus sa suhim rebricama i slaninom, pršut, sir iz mijeha, kajmak, uštipke i niz drugih.
 
Info:
Blidinje - Jablanica 25 km
Blidinje - Mostar 63 km
Blidinje - Ploče 100 km                               Napisao: Sulejman Demirović

 

Sportsko-rekreacioni centar Risovac u parku prirode Bildinje se nalazi na nadmorskoj visini od 1.250 metara. Skijalište je u podnožju planina Vran i Čvrsnica (2.228 m/nv) u Hercegovini. U blizini je planinsko jezero Blidinje, a u okolini postoji i planinarski dom.

Konfiguracija staza je pogodna za skijaše rekreativce, ali svoje mesto će naći i iskusni skijaši jer jedna od staza na ovom skijalištu odgovara propisima staza za FIS trke.

- Nadmorska visina skijališta: 1250 m – 1555 m
- četverosjed kapaciteta 1.600 skijasa na sat, dužine 929m, visinska razlika 258m.
- ski lift "Poma" - dužine 575 metara
- dječiji lift kapaciteta 560 dece na sat, dužine 262m, visinska razlika 56m.
- tri alpske staze sa ciljnim platoom uz polaznu stanicu na visini od 1290 m/nv
- staza pored četveroseda je visinske razlike 258 m i odgovara FIS propisima za održavanje međunarodnih takmičenja u slalomu i veleslalomu.
- restoran i prateći objekti uz već izgrađeno naselje malih pansiona i "vikendica" u borovoj šumi
- postoji mogućnost iznajmljivanja ski opreme i škole skijanja.

 


Blidinje se nalazi na padinama hercegovačkih planina Vran i Čvrsnica, 70 km od Mostara, 150 km od Splita

Do Blidinja se stiže iz Jablanice putem dužine oko 25 km od čega je oko 15 km makadam, u ne tako lošem stanju. Zimi se redovno održava, te je moguće doći do skijališta. U samom ski centru nema nekih značajnijih smeštajnih kapaciteta, dosta toga je fazi izgradnje, u privatnoj režiji.

Iako skijalište nema posebnih atrakcija za skijaše, vrlo rado ga posećuju skijaši iz centralne i južne Dalmacije kao i cele Hercegovine jer se do njega dolazi iz čak četiri pravca, Rame, Jablanice, Posušja i Tomislavgrada.


Blidinje ski & nature park smješten je na prostoru Parka prirode Blidinje, na području Risovac i obuhvata površinu od skoro 30.000 m2.

Lokacija je idealna za posetu u svim godišnjim dobima, bilo da zimi želite da skijate ili leti uhvatiti hlad pred velikim vrućinama.

Pansion STAZA se nalazi na samom skijalištu, 20-ak metara od ski staze, restorana i kafića.
U ponudi je 40 ležajeva u 2- i 4- krevetnim sobama. Posteljina i peškiri obezbeđeni.
Centralno grijanje, parking. Doručak se poslužuje u restoranu „Staza“.

Ponijerifena

Ponjeri, Kakanj, BiH - Skijalište dobija novi ski lift

Skijaški centar Ponijeri kod Kaknja, u idealnim okolnostima, već naredne skijaške sezone, bi mogao imati instaliran novi ski-lift. Ono što očekujemo je da će ski-lift u pogonu biti naredne godine, izjavio je za...
Kakanj, Bi | 17.07.2022. | eKapija | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta | Žičare, staze, ski instalacije

cajnice960

Čajniče, BIH - Dobili ski lif koji se nalazio na Poljicama

Stanovnici Čajniča i ljubitelji skijanja iz tog dela Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine mogli bi iduće godine da uživaju na padinama nekadašnje ski staze. Bivša staza je bila napravljena za Olimpijadu...
Čajniče, BIH | 15.10.2021. | sportdc.net | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta

sokolac 2021 960x584

Puhovac, Sokolac - Počela izgradnja ski-lifta

a Sokocu je počela izgradnja ski–lifta na uzvišenju Puhovac, za šta će Grad Istočno Sarajevo i lokalna uprava obezbijediti oko 300.000 KM. Trener Skijaškog kluba "Olimpik" *Bojan Samardžija* rekao je novinarima na gradilištu da...
Sokolac, BIH | 24.09.2021. | akta.ba | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta | Žičare, staze, ski instalacije

smetovizenica 800x487

Smetovi, Zenica, BIH - Predstavljen projekat izgradnje žičare

Sa ciljem da izletište Smetovi postanu prepoznatljivo, sadržajima bogato mesto za odmor i rekreaciju u prirodi, na sednici Gradskog vijeća Zenica predstavljen je dugo najavljivani projekat žičare Zenica – Smetovi. Kako je saopšteno, izgradnjom...
Smetovi, Zenica - BIH | 20.06.2021. | eKapija | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Ostala BiH skijališta

bjeledin 100x608

BIH ski centri u ski sezoni 2020

Krajem decembra na bh. planinama službeno je započela zimska turistička sezona 2019/2020. Evo informacije o ponudi, sadržaju, smeštaju i cenama ski-karata na Bjelašnici, Jahorini, Ravnoj planini, Vlašiću i Blidinju, koje se itekako razlikuju. Teks...
BiH | 18.01.2020. | Dani - oslobodjenje.ba | Komentari (0) | Kategorije: Bosna i Hercegovina | Bjelašnica | Jahorina | Ostala BiH skijališta | Vlašić


Sve vesti iz ski centra

Ski mape

Galerija