Saveti Skijaški saveti Austrija - Gde na skijanje u proleće i leto?

Austrija - Gde na skijanje u proleće i leto?

hintertux glacier

Ukoliko želite iskoristiti zadnje trzaje zime za super prolećno skijanje, nama najbliža snežni tereni su u Austriji. Skijališta su razbacana po tri planinska lanca, severne vapnenačke Alpe, Visoke Alpe i južne vapnenačke Alpe. U principu nema skijališta u Austriji (bar ne onih važnijih) koji u rano proleće ne nude sjajno skijanje. Ali početkom proleća sva tehnologija i trud ljudi ne može savladati prolećno sunce. A skijaši moraju krenuti u visine. Što više idete to je veća mogućnost da ste našli jedno od skijališta koja rade preko cele godine.

Našim skijašima najbliže “pravo” skijalište je Nassfeld – Hermagor.  Nudi nam hrpu hotela, staza, apartmana... Iako se ponekada dogodi da “Milenium”, najduža staza na skijalištu ne radi do samoga kraja, staze na višim delovima po pravilu rade do početka maja. Na kraju svake sezone Nassfeld organizuje party koji celu dolinu pretvara u Kubu u malom. Tu su plesačice, Kuba Libre i Caipirinha kokteli te ludi ritmovi. A za sam kraj Nassfeld nas zove na Yeti festival, divlju kombinaciju skijanja, snowboarda i muzike.

Onima koju vole tulumarenje gotovo jednako kao i skijanje, Saalbach – Hinterglemm je cilj koji ih neće razočarati. Nalazi se u dolini Glemtall, oko 90 kilometara od Salzburga. Svojim sjajnim stazama i drugim sadržajima jedno je od najpopularnijih skijališta u Austriji. Staze su u principu odlične za srednje (dakle amaterske) skijaše, no oni željni izazova takođe će naći ponešto za sebe. Staze rade do početka maja, a ponekad i duže.

Verovatno najpoznatiji i najpopularniji glečer u Austriji je Hintertux. Broj od 79 kilometara staza se smanjuje kako nastupaju topla vremena. Sve dok ne postanemo ograničeni na staze koje se nalaze na visinama do 3250 metara. Ukoliko želite prolećno skijanje bez mogućih iznenađenja Hintertux je za vas pravi izbor. A ukoliko želite na skijanje i leti, verojatno i tu želju ovde možete ostvariti.

Sledeći skijaški resort koji možemo preporučiti za proljećno skijanje je Zell am See. Ukoliko sunce otopi staze u dolini, sigurno neće na Kaprunu, obližnjem glečeru koji se ugnezdio na 3203 metara nadmorske visine. Zell am See je selo koje se, kako mu i ime kaže, smestilo na jezeru tako da je vrlo romantično i lepo. A tokom proleća i leta nakon uzbudljivog skijanja na Kaprunu moći ćete se bućnuti u tople jezerske vode. Ski pass koji pokriva 255 kilometara staza možete kupiti u Obergurgl/Hochgurgl ski areni. Ista okružuje Otzall dolinu koja je prekrasna i nalazi se u nacionalnom parku (a da ne pričamo o vrhunskim raftingu rekama). Sela iz kojih se kreće na ski pustolovinu smeštena su na oko 1800 metara nadmorske visine i time su među višim u Austriji. Dakle sva skijališta su visoko tako da sezona traje dugo. A dolina skriva tolike lepote tako da usprkos tome što je dosta daleko, ukoliko jednom odete zasigurno ćete se vratiti. Od dodatnih sadržaja možete naći baš sve, Jazz klubove, party-e svih mogućih žanrova i boja..

Vrlo je važno pri planiranju “toplih” skijanja u Austriji proučiti vremenske prognoze. Predmet mržnje svih managera skijališta je Fen, topli vetar koji se u Austriju pojavljuje sa juga i može otopiti sneg u tren oka.

Glečeri u Austriji

Najdostupniji glečeri našim krajevima nalaze se u Austriji. Ista nam nudi sedam glečera za prolećnu i letnju ski avanturu.

Najbliži je Moltaler glečer. Pedesetak kilometara staza za sve vrste skijaša. Od onih laganih pa sve do izrazito teških. Nastavimo li vožnju po Austriji još stotinjak kilometara dolazimo do Kapruna. Glečer koji se smestio u stvarno divnom prirodnom okruženju tako da ćete boravak tamo moći kombinovati sa razgledavanjem prirode i aktivnostima koje su ograničene samo vašom maštom. Ovo visoko skijalište nam nudi četrdesetak kilometara staza prilagođenih svim skijašima. Na samom vrhu je ludi i nezaboravni snow park. Sezona mu traje do 30.05 a opet se otvara 20.06 kada tzv. letnja sezona traje sve do devetog meseca, onda počinje zimska. I tako cele godine.

Krenemo li pravcu Insbruka, dolazimo do Hintertux-a. Glečera koji nakon zimske sezone koja završava 07.05. pričeka par sati i 08.05. otvara letnju sezonu. Dakle ukoliko su vremenske prilike normalne radi svih 12 meseci u godini. A najbolja sezona mu je maj mesec. Uz skijanje ovaj glečer poznat je po prelepim vidicima i terasi za sunčanje koja zaustavlja dah. Preko leta moći ćete tamo upoznati hrpu profesionalnih skijaša. Naime tamo gotovo svi dolaze na treninge. Snowboarderi će tamo naći half pipe koji se nalazi gotovo na samom vrhu. Najniže skijalište ovog glečera je na 1500 metara a najviše počinje na 3250m.

Blizu ušminkanog Schladminga, nalazi se glečer Dachstein. Očaraće lepotom, predivnim pećinama od leda i Sky walk – om, šetnjicom preko duboke provalije. Usprkos svega 4 kilometara skijaških staza moto ovog resorta je “Možete raditi šta želite”. I ne lažu kada to kažu. Ovde sezonu zatvaraju 11.04. ali letnja sezona počinje 29.05.

Ski resort Solden nudi 150 kilometara staza. Naravno da sve nisu na glečeru. Sezona se ovde završava 02.05. i seli se u visine, tačnije do 3340m. Tamo letnja sezona počinje 20.06. i traje do 27.09. No Schwarze Schneide, prvo spomenuti vrh nije jedini u Soldenu tu su Tiefenbachkog 3250 metara visok i nešto “niži” Gaislachkogl na 3058. Sva tri imaju u ponudi nešto prelepo i posebno tako da ih morate sve posetiti.

Dvadesetak kilometara od Soldena dolazimo Pitztaler glečera. Njegovih 45 kilometara staza penju se do 3440 metara nadmorske visine. Sredinom maja zatvara se zimska sezona dok letnja počinje, 04.07.. Staza ima za sve vrste skijaša a pogledi sa istih su prelepi.

Kaunertal glečer je nama i najudaljeniji. Imaju najveće iglu selo na svetu, ledenu crkvu i prelep pogled. Sve to, u kombinaciji sa četrdesetak kilometara staza i dugom zimskom kao i letnjom sezonom koja počinje 14.06. čini ga zanimljivim za posetu. Skijanje na glečeru nudi poseban osećaj. Čak može biti i bolje nego zimi. A ako sunce malo pretera, Austrijanci su se potrudili tako da svaki glečer u saradnji sa okolinom nudi veoma dobre sadržaje i aktivnosti.Srodne strane
skijatisuzitkommilanmaver1985
Zašto vredi naučiti dobro skijati

Sa skijanjem je kao i sa muzikom: Bez obzira na vrste ili je dobra ili loša. Isto tako, sva se skijaška...

balance1 300x200
Skijanje je sport ravnoteže

Beskonačan je broj situacija u kojima se skijaš nalazi, a u kojima je osnovno – potreba za održavanjem ravnotežnog položaja. Sposobnost ravnoteže...

Skijanje Austrija Kreischberg 640
10 predrasuda o skijanju

Još uvijek mislite da treba obući najdeblju jaknu jer je jako hladno, ali su zato Ray ban naočare dovoljne, a kaciga nepotrebna?...

skipar300x225
Zablude o skijanu

Skijanje je takav sport da ga ili volite ili ne volite, ali pre nego što se stavite u neku od ove...

skiimages
Ej, skijašiiiiii, pripreme su jako važne !!!

Skijaška sezona je skoro tu! Zato, evo male liste stvari koje će vam pomoći da se pripremite:

family skiing
Skijanje - da ili ne?

Ovaj tekst namenjen je pre svega svima onima koji imaju dilemu da li je ovaj zimski sport za njih. Sveprisutna dilema, bolje...

skijalistep
Prvi dani rada skijališta

Početkom decembra se očekuje da počnu sa radom skijališta u okruženju. Pre odlaska na prvi vikend u sezoni nije na odmet podestiti...

beginers
Vodič za skijaške početnike

Može biti vrlo zastrašujuće početi nešto novo, posebno kad se tokom te aktivnosti može doći do povrede. Ovaj vodič će vam pomoći...

sliderimage
Kako najlakše savladati skijanje?

Kada je pravi trenutak za početak skijaške obuke, koji su osnovni pokreti, ali i na koji način najlakše možemo da kontrolišemo kretanje...

wmn ski 300x200
Skijanje van uređenih staza po dubokom snegu

Skijanje van uređenih staza odnosno skijanje na mestima gde su daleko žičare, spasioci i civilizacija postaje sve popularnije kod skijaša. Naravno, kod...