Oko skijanja Ski zanimljivosti Globalno zagrevanje – svetska prevara

Globalno zagrevanje – svetska prevara

globalno zagrevanje

Visoke temperature od kojih se topi asfalt, sneg u proleće, tornada, uragani, topljenje glečera – nisu nikakvo čudo savremenog doba, a teza o globalnom zagrevanju je potpuno netačna, kaže meteorolog Nedeljko Todorović.

On ističe da je globalno zagrevanje i navodni uticaj čoveka na klimatske promene „stručno oborena“ teza, a da je medijski guraju klanovi iz sveta biznisa i politike.

- Tvorci teorije o globalnom zagrevanju su Britanci, pa su to progurali kroz takozvani Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC), koji je pod jurisdikcijom UN, a tamo dolaze prvenstveno političari, odnosno državni činovnici koji su u određenim ministarstvima zaduženi za ekologiju, kao i nešto malo stručnjaka – oni koji ili stvarno misle da je tako, ili iz nekog interesa brane taj stav – kaže poznati meteorolog.

Nedeljko Todorović, koji radi u Republičkom hidrometeorološkom zavodu, ali je pored toga i aktivan član Beogradske škole meteorologije, kaže da se od kada je sveta i veka, poprilično pravilno smenjuju ciklusi ledenih i toplijih doba i da se čovečanstvu trenutno ne dešava ništa ekstremno drugačije.

On ističe da se u svetu validni podaci o vremenu beleže tek poslednjih 200 godina i da se na osnovu njih ne mogu vršiti nikakva proučavanja klime, jer je to mnogo kratak period.

Zbog toga naučnici rade rekonstrukcije klime na osnovu sedimenata u moru, ledu, snegu, na osnovu izotopa ugljenika i hemijskih elemenata koji se talože u godovima drveća.

- Na osnovu svega toga se vidi da temperatura ima stalnu promenu, da se smenjuju topli i hladni periodi. Od 8. do 12. veka bio je topli period kao sada – navodi Todorović.

- Svi pričaju o globalnom zagrevanju koje u suštini ne postoji – ako je u doba Vikinga bilo kao što je sada – kako se onda zagrevamo? Nema osnova za priču da je čovek uzročnik klimatskih promena. Kako su Vikinzi ili bilo koji drugi narod, kada nije bilo industrije, ni saobraćaja, mogli da utiču na promene klime - pita Todorović.

 Nedeljko TodorovićOn ističe da su u pitanju „prirodne fluktuacije“, i objašnjava da je onda u Srednjem veku došlo do perioda hladnijeg vremena, i da  od 1400. do 1860. godine postoje „mala ledena doba“.

- Ti periodi se i kasnije u istoriji čovečanstva smenjuju, a najbitnija teza o kojoj sam sa saradnicima napravio naučni rad je da se pojava tih minimalnih ledenih doba poklapa sa minimumom Sunčeve aktivnosti – ističe stručnjak.

- To je ključno, Sunce je generator svih događaja na Zemlji. Ne može čovek da utiče na tako velike energije koje određuju procese u atmosferi – kaže Todorović.

Glavna teza njegovog naučnog rada zasniva se na činjenici da Sunce emituje nematerijalnu energiju – belu svetlost koja nam sija preko dana „i to je 99 odsto energije koja nam dolazi sa Sunca“, ali ključno je onih preostalih jedan odsto.

- Taj jedan odsto je čestične, materijalne prirode, a to su naelektrisane čestice u obliku elektrona i protona i one dolaze u vidu Sunčevog vetra, prvo u magnetosferu, a onda i u atmosferu. Po hipotezi naše grupe, naelektrisane čestice su taj faktor koji donosi klimatske promene. Da nema Sunčevog vetra sve bi bilo monotono – na polu hladno, a na Ekvatoru vruće – objašnjava Todorović.

- Mi tvrdimo da je Sunčev vetar sa naelektrisanim česticama uzročnik i oblaka i padavina i potiskivanja toplih i hladnih vazdušnih masa, a da se sve promene događaju pod uticajem naelektrisanih čestica Sunca – kaže on.

On smatra da se klan iz sfere biznisa i politike krije iza svih „prenapumpanih“ dokumentarnih katastrofičnih emisija o globalnom zagrevanju.

Todorović ističe i da je potpuno besmislena tvrdnja da se glečeri na Severnom polu tope i nestaju zbog globalnog zagrevanja.

Slične scene kao ove koje sada gledamo u katastrofičnim dokumentarcima o topljenju leda u polarnoj zoni dešavale su se  stalno u istoriji planete Zemlje i to u vreme kada dođe ciklus toplijeg vremena, kaže Todorović.

- To jeste tako, tako izgleda, led se otapa i to se dešava stotinama godina, neki put samo malo više, a nekad manje – kaže Todorović, ali ističe da se hladnija i toplija doba smenjuju na 30 godina i da kada nastupi hladnije doba dolazi do suprotnog procesa – povećanja leda na Severnom polu.

- Smena toplijih i hladnijih doba na 30 godina se poklapa sa tim povećanjem i smanjivanjem leda na Severnom polu. Sa druge strane, na Južnom polu nema topljenja leda, što je još jedan dokaz da nema globalnog otopljenja – navodi on.

Neki istraživači smatraju da je smanjivanje i povećanje leda na Severnom polu u korelaciji sa morskim strujama u Pacifiku – da one dovode toplije vode u polarnu oblast i da se tada površina leda smanjuje.

- Posle 30 godina ta cirkulacija „obrne smer“ i onda počne dovlačenje hladne vode na sever i tada se led povećava, ali ne zbog temperature vazduha, već zbog hladnije vode – ističe Todorović.

On zaključuje da se u svetu što se klimatskih promena tiče ne dešava ništa neobično i da treba ignorisati poruke brojnih „ložača“ – zastupnika teorije globalnog zagrevanja.


         Izvor: http://meteoplaneta.rs/

 Koga dodatno zanima ova tema, preporučuje se:
Tekst: Globalno zatopljenje – stvarnost ili obmana?    Autor: Krešimir Mišak
Link: http://meteoplaneta.rs/2013/05/27/jos-o-lazima-o-globalnom-zagrevanju_2/


Srodne strane
vujaklijaleksikon
Skijanje ili Smučanje

U *Vujaklijinom *leksikonu stranih reči i izraza pojavljuju se sledeće reči vezane za skijanje ili smučanje: *skijati* - (norv. ski) sp. klizati...

mucanjpdzezelja
Planine Srbije

Najveći deo teritorije Srbije zauzimaju planine, koje čine planinsku regiju, od Panonskog pobrđa na severu, do crnogorske, albanske i makedonske granice na...

kopaonik sneg
Snežni pokrivač kao klimatski element

Najveći deo padavina na Zemlji čini kiša. Druga po važnosti padavina je sneg. Sneg i ostale čvrste padavine čine beznačajnu količinu vode...

popajski
Skijanje na crtanom filmu

Junaci crtanih filmova imaju svoje epizode i na skijanju. Za najmlađe skijaše ali i one starije da se podsete:  - Mornar Popaj:...

vikend2
Ski vikend

Verovatno se svakodnevno spuštate niz rolne belog papira koje neprestano izviru iz faks mašine, skačete sa jednog na drugo i trece brdo...

sanke400a
Motorne sanke - snežni konj

Ukoliko boravak na planini uz skijanje ili bordovanje nije dovoljno uzbudljiv, rešenje svakako treba potražiti u motornim sankama.  

lavina250x188
Lavine - sneg ubija

0groman snežni talas tutnjao je niz planinu strahovitom brzinom. Progutao me je u sekundi i počeo sam da se prevrćem kao da...

mankuzo2
Strast na snegu

Trenutno najpoznatiji skijaški par su svakako Austrijanci, *Bendžamin Rajh* i *Marlis Šild*. Nekadašnji olimpijski šampion i pobednik Svetskog kupa i nekrunisana slalom kraljica,...

skigebiet
Zimske sportsko - rekreativne aktivnosti

Zima je na planini najlepša, ali zima može da bude lepa i u okolini vašeg grada kada se nalazite okruženi belinom, van...

jrdrenje na dasci
Skijaši na dasci za jedrenje

Analizom skijanja i jedrenja na dasci, uočena je velika sličnost u pokretima i položaju tela. Dobar skijaš može lako i brzo da...

skitarcb
Beskonačna skijaška traka

Gradnja prvog veštačkog rotirajućeg skijaškog brega počeće za nekoliko godina. On će biti natkriven velikom kupolom i visok poput zgrade od 13...

icehotelinteriordesign1a
Ledeni hotel

Ovde ipak nemojte doći na medeni mesec. Em je hladno, em bi se krevet pod vama mogao rastopiti. Ipak, ovo bi...

tur ski nas300x200
Ski horoskop - Koji znakovi vole sneg i skijanje

Saznajte koji horoskopski znak je ljubitelj zimskih čarolija, a koji da ne uključujete u svoje planove za zabavu na snegu.        

snowart5
Umetnost na sveže napadalom snegu

Verovatno nikad niste čuli za Sajmona Beka. Ali posle ovoga što ćete uskoro videti, nećete zaboraviti ni njega, ni njegov rad, pogotovo...

subaru
Subaru na bob stazi

Još jedan automobil se oprobao u olimpijskoj disciplini. Nakon Land Roverovog spusta na redu je još ekstremniji podvig, Subaru kreće u osvajanje...

snowflake12
Sneg kao obnovljiv izvor energije

Solarni paneli imaju problema sa proizvodnjom obnovljive energije kad god padne sneg. S obzirom da se očekuje da će se zime pojačati...

Kajtsutf
Kajtsurfing u Srbiji

Kajtsurfing podrazumeva disciplinu koja se odvija uglavnom na vodi, uz pomoć vetra. Onaj ko izađe na vodu stoji na širem bordu i...

Kajtsutf 2
Kajtsurfing - Između neba i talasa

Sve popularniji kajtsurfing za kratko vreme stekao je veliki broj zaljubljenika, a iako ovaj ekstremni sport sa sobom nosi opasnost, veliki napredak...