Oko skijanja Ski klubovi, škole, udruženja Smučarski klub "Zlatibor" - Zlatibor

Smučarski klub "Zlatibor" - Zlatibor

sk zlatibor logo2012480

Smučanje je na Zlatiboru nastalo iz potrebe. Zbog velikih snegova i neprohodnih puteva dosetljivi Zlatiborci iz zlatiborskih sela počinju sami da izrađuju skije i da ih koriste za kretanje i obavljanje seoskih poslova, obilazak stoke, nošenje hrane u planinu... U literaturi pronalazimo podatke da skije u našem kraju počinju da se prave dvadesetih godina prošlog veka.

Majstori kovači, kolari i stolari su koristeći svoje zanate i veštine počeli da prave skijašku opremu koja je poklanjana seoskoj deci. Oprema je bila prilagođena hodanju na skijama. Sistem vezova je bio sa slobodnom petom, sa oprugom na sredini skije.

Skijanje, pored potrebe postaje i omiljena zimska zabava svih generacija zlatiboraca. Sredinom tridesetih na Zlatibor dolaze zbog skijanja ljubitelji ovog sporta uglavnom iz Beograda i Užica.

Organizovano smučanje na Zlatiboru počinje 1938. godine kada je osnovano "Smučarsko društvo Rudine Zlatibor". Njegovi osnivači, Janićije Jeremić, Milija Glišović, Drago Jeremić i Miloš Mišović takmiče se i prenose svoje znanje mladim generacijama. Od tada zajedno sa sudbinom svoje zemlje i naroda i SK prolazi kroz burne istorijske promene.

60-ih godina smučarski klub menja svoj naziv u "Smučarski klub Janićije Jeremić", a 2001. godine nakon preregistracije po novom zakonu, počinje da koristi sadašnje ime.

Od sredine 70' godina prošlog veka pa sve do 1992. SK je nosilac smučarskog trčanja i biatlona u Srbiji.

Klub je od drugog svetskog rata organizovao veliki broj takmičenja u smučarskom trčanju i biatlonu.
90tih godina veoma popularna bila su prvenstva SFRJ, kup M. Tito koji se održavao u svakoj od šest republika (na Zlatiboru se zvao Zlatiborski memorijal i redovno se odrzavao sve od 1973. godine), tromeč Srbije, Bosne i Crne Gore, prvenstva Srbije, MOSI igre, školske olimpijade.

Kroz skole skijanja i takmičenja su prošle mnoge generacije đaka sa teritorije opštine Čajetina. Uz dobru organizaciju i pomoć lokalne zajednice i proizvođača opreme sa teritorije bivše SFRJ, klub je organizovao obuku u smučaskom trčanju u svim školama. Seoske škole su iznedrile najtalentovanije takmičare koji su sa uspehom predstavljali Klub i Srbiju na mnogim takmičenjima na teritoriji bivše Jugoslavije. O popularnosti ovog sporta u tom periodu svedoče podaci da je na trkama Zlatiborskog Memorijala učestvovalo između 350 - 700 takmičara.

Najveći uspeh na državnom nivou tada postiže ekipa zlatiborskih takmičara, kada dva puta uzastopce (1975.i 1976.) postaju prvaci Jugoslavije u Dražgošama u Sloveniji.

90'ih godina, usled opšteg ludila nastalog u ovom delu Balkana, klubske aktivnosti su zamrle, sve do preregistracije od bivših članova kluba 2001. godine.

Klub je sada član nacionalnih granskih sportskih saveza, Skijaškog saveza Srbije i Biatlon saveza Srbije a preko Opštinskog sportskog Saveza posredni član Sportskog saveza Srbije. Nasi članovi su aktivni učesnici u radu ovih organizacija kroz IO SSS, predsedništvo Biatlon saveza, nordijsku komisiju. Jedan od naših članova je i član FIS odbora za pravila i materijalnu kontrolu.

Od 2002. godine dva naša trenera su aktivni treneri reprezentacije Srbije, a od 2003 – 2007. naš trener je bio i trener ženske biatlon reprezentacije.

Trenutno, klub broji oko 80 članova, od čega su 30 aktivni takmičari, a ostali su stručna lica, rekreativci i simpatizeri smučarskog trčanja. Klub ima i sudijsku sekciju gde 20 članova ima položen sudijski ispit.

Klubske aktivnosti redovno se odvijaju uz veliki entuzijazam trenera, nekadašnjih smučara trkača, ljubitelja smučarskog trčanja i pomoći Turističke organizacije Zlatibor i Opštine Čajetine.

Zimske aktivnosti svakodnevno se odvijaju u centralnom delu Zlatibora, na prostoru Tić polja gde smo 2009. godine uspeli da izvršimo homologizaciju staza sa smučarsko trčanje kod FISa (dužine 1,2 1,5 2,5 3,3 i 5km).
Na 20km od centra Zlatibora, u Murtenici postoji rezervna staza za smučarsko trčanje i biatlon, na kojoj se sneg veoma dugo zadržava.
Ove sezone smo uspeli da uz pomoć dobrih ljudi popravimo veoma stare motorne sanke koje su skoro muzejski eksponat i da napravimo dodatke za uređenje staza za skejt i klasičnu tehniku. Uz pomoć sponzorstava, redovno je uređivana staza na Tić polju, a posle skoro 25godina i 10km staze za klasičnu tehniku u Murtenici.

Aktivnosti i treninzi se sprovode tokom cele godine. U periodu bez snega, članovi se bave biciklizmom, ski rolerima, trčanjem, planinarenjem, vežbanjem na spravama...

Klub je organizator međunarodnih trka kao sto su FIS trke Balkan Kup koja se redovno nalazi u FIS kalendaru, prvenstava Srbije, Zlatiborskog kupa, Božićne noćne sprint trke.

Od 2001. godine kroz klub je prošlo preko 200 aktivnih takmičara koji su nastupali na raznim takmičenjima u kategorijama od cicibana do seniora i veretana.

Članovi kluba predstavljaju Srbiju kao reprezentativci u smučarskom trčanju i biatlonu.

Najveći uspeh je svakako učešće na zimskim Olimpijskim igrama 2006. u Torinu. Takmičari su učestvovali i na takmičenjima kao što su Svetska prvenstva, zimske univerzijade, Festival mladih Evrope EYOF, Evropska prvenstva i kupovi, Prvenstva Balkana i FIS trke.

Redovno se uzima učešće i na nacionalnim i takmičenjima regionalnog karaktera.

Od 2001. osvojeno je preko 600 medalja i klub je višestruki ekipni Prvak Srbije.

Naša želja je da zlatiborska brda zimi budu ponovo išarana dečjim tragovim skija i da klub funkcioniše na principima harmonične povezanosti dece, roditelja i zajednice. Svako dete u bilo kom delu Zlatibora treba da dobije šansu da se bavi smučarskim trčanjem i nauči da skija.

Zlatibor postaje skijaški centar koji svoje aktivnosti zasniva prvenstveno na kapacitetima svojih stanovnika, koristeći uspešne primere iz sveta.

Želeli bi da omogućimo deci koja imaju ambicije da se takmiče da imaju adekvatnu opremu i uslove kako bi mogli da postignu što bolje rezultate kao i da naši takmičari ne prekidaju karijeru u godinama kada počinju da postižu najbolje rezultate, zbog finansijskih okolnosti u kojima žive. Naša namera je da uspostavimo permanentnu edukaciju trenera.

Uz pomoć sopstvenog dobro opremljenog i obučenog sudijskog kadra i prijatelja kljuba koji su nezamljiva pomoć pri svakoj organizaciji, želimo da organizujemo i redovno održavamo takmičenja kako nacionalnog tako i mađunarodnog karaktera.

Nadamo se da ćemo uz podršku Turističke organizacije Zlatibor, rešiti zauvek problem klubskih prostorija koje klub nikada nije imao.

Smučarsko trčanje vidimo kao obavezni deo fizičke kulture u školama što se uklapa u strategiju MOSa. Želimo da u njega uključimo i slabo zastupljene grupe u sportu kao što su žene i da stvorimo zdravu naviku za bavljenje smučarkim trčanjem kao sastavnim delom života.

Sa Opštinom Čajetina i predstavnicima srodnih sportova pravimo planove za očuvanje i uređenje nordijskog centra Tić polje kao multifunkcionalnog sportskog centra na otvorenom u zimskom i letnjem periodu. Tić polje je prostor koji je po regulacionom planu naseljenog mesta Zlatibor opredeljen za sportske sadržaje. Spoj turističkih kapaciteta Zlatibora i sportskih sadržaja ima velike potencijale i pruža sigurnost u realizaciji.

Predstoji nam i uspostavljanje partnerske saradnje za Srbija šumama i privatnim vlasnicima zemljišta oko planiranja i korišćenja šumskih puteva za potrebe smučarskog trčanja u Murtenici u zimskom periodu. Uspostavljanje saradnje sa Srbija šumama i Skijalistima Srbije oko izgradnje staze za smučarsko trčanje u Ski centru Tornik koji poseduju dobre kapacitete da ove aktivnosti podrže.

Ovaj prijem, kao i mnogobrojne aktivnosti naših prijatelja smučara Norvežana koje su se dešavale proteklih meseci, dale su nam dodatnu pozitivnu energiju i uverenje da smo na dobrom putu u daljem razvoju smučarskog trčanja u Srbiji.

I za kraj, kao što Miloš Nišavić u svoj knjizi Smučanje iz 1965. godine kaže:
“Smučanje je fenomen. Treba ga doživeti, a svako to čini na svoj način.”

Pozivamo Vas da dođete na Zlatibor da zajedno uživamo u smučarskom trčanju!

KONTAKTSmučarski Klub Zlatibor

PIB 101881544    MB 17393863

064/18.33.424
(Predsednik upravnog odbora, Miloš Glišović)
milos@radionicakrug.com

063/81.21.170
(Trener, Radosav Jelisijević)
sk.zlatibor@gmail.com

---------------------------------

SMUČARSKI KLUB „ZLATIBOR“ - Sezona 2017 / 2018.

Smučanje na Zlatiboru počelo je iz potrebe. Zbog velikih snegova i neprohodnih puteva dosetljivi Zlatiborci iz zlatiborskih sela počinju sami da izrađuju skije i da ih koriste za kretanje i obavljanje seoskih poslova.

Tridesetih godina prošlog veka majstori kovači, kolari i stolari koristeći svoje zanate i veštine uveliko prave skijašku opremu koju poklanjaju seoskoj deci. Oprema je bila prilagođena hodanju na skijama sa slobodnom petom. U to vreme prave vezove slične današnjiim modernim, od gumenih opanki sa šupljim gumenim kljunom kroz koji prolazi metalna žičica kao osigurač.

Skijanje, pored potrebe postaje i omiljena zimska zabava svih generacija zlatiboraca. Sredinom tridesetih na Zlatibor dolaze zbog skijanja ljubitelji ovog sporta uglavnom iz Beograda i Užica.

Organizovano smučanje na Zlatiboru počinje 1938. godine kada je osnovano „Smučarsko društvo Rudine“. Njegovi osnivači, Janićije Jeremić, Drago Jeremić, Miloš Mišović i Milija Glišović takmiče se i prenose svoje znanje mladim generacijama.

Bolji takmičari se organizuju i drže obuku u skijanju u svim zlatiborskim selima. Skoro da nije bilo deteta koje nije znalo da skija. Iako oskudno obučena zlatiborska deca su se radovala zimi. Među nama sedi mnogo onih koji su iz zlatiborskih sela skijama dolazili u školu. Seoske škole su iznedrile najtalentovanije takmičare koji su sa uspehom predstavljali klub i Srbiju na mnogim takmičenjima na teritoriji bivše Jugoslavije.

60-ih godina smučarski klub menja svoj naziv u „Smučarski klub Janićije Jeremić“, a 2001. godine nakon preregistracije po novom zakonu, počinje da koristi sadašnje ime.

Od sredine 70′ godina prošlog veka pa sve do 1992. SK je nosilac smučarskog trčanja i biatlona u Srbiji.

Klub je od drugog svetskog rata organizovao veliki broj takmičenja u smučarskom trčanju i biatlonu. Posebno je bio popularan kup Maršal Tito koji se održavao u svakoj od šest jugoslovenskih republika a na Zlatiboru se zvao „Zlatiborski memorijal“ i redovno se održavao sve od 1973. godine a na kome je učestvovalo 350 – 700 takmičara.

Od 2001. klub je zahvaljujući bivšim članovima ponovo pokrenuo rad kao Smučarski Klub “Zlatibor” u cilju razvoja trčanja na skijama u Srbiji.

Klub je član nacionalnih granskih sportskih saveza, Skijaškog saveza Srbije i Biatlon saveza Srbije a preko Sportskog Saveza Čajetine posredni član Sportskog saveza Srbije. Članovi kluba su aktivni učesnici u radu ovih organizacija kao funkcioneri i treneri reprezentacija.

Klub je organizator međunarodnih trka kao što su FIS trke Balkan Kup koja se redovno nalazi u FIS kalendaru, prvenstava Srbije, Zlatiborskog kupa, Božićne noćne sprint trke.

Od 2001. godine do danas. kroz klub je prošlo preko 300 aktivnih takmičara koji su redovno nastupali na nacionalnim i takmičenjima regionalnog karaktera u kategorijama od cicibana do seniora i veterana. Osvojeno je preko 1000 medalja i klub je višestruki ekipni Prvak Srbije.

Najveći uspeh je svakako učešće na zimskim Olimpijskim igrama 2006. u Torinu. Takmičari su učestvovali i na takmičenjima kao što su Svetska prvenstva, zimske univerzijade, Festival mladih Evrope EYOF, Evropska prvenstva i kupovi, Prvenstva Balkana i FIS trke.

Od 2017. Godine Smučarski Klub “Zlatibor” je pokrenuo niz akcija kako bi unapredio i razvio popularizaciju smučarskog trčanja kod školske dece. Organizovana je “Školica sporta” za decu od 5-10 godina, sa ciljem razvoja opštih motoričkih aktivnosti školske dece. Održane su prezentacije po školama na kojima su deca upoznata sa radom kluba i prednostima treniranja smučarskog trčanja.

Trenutno u klubu trenira oko 40 aktivnih takmičara uglavnom starosti između 6 i 15 godina. Tokom cele godine kroz trenažni proces koji se odvija na prostorima Tić polja i Avantura parka na Zlatiboru pored obučavanja dece u savlađivanju raznih tehnika skijanja, radi se i na svestranosti dece za bavljenje sportom kroz učešće u akcijama drugih klubova sa teritorije Opštine Čajetina. Članovi kluba su osvajači medalja na takmičenjima u krosu, planinskom orjentiringu i u drugim sportovima.

Tokom predhodne sezone2016/2017. klub je učestvovao na mnogim takmičenjima u smučarskom trčanju koja su organizovana u Srbiji i zemljama u okruženju. Osvojen je veliki broj medalja, a kao najvrednije treba istaći 1. mesto Emilije Bućić (2005) sa test-trke za Olimpijski festival Mladih, održanom ove zime na Igmanu –BiH. Na istom takmičenju Jelena Đorđević (2002) u starijoj kategoriji je bila 2. Sa tek održanog Prvenstva Srbije doneto je 20 medalja, a prvaci države su postali Brankica Štulović (seniorke), Jelena Đorđević (omladinke) Đurović Irina i Radibratović Mia (cicibanke). Klub je odbranio prvo mesto u generalnom plasmanu za klupskog Prvaka Srbije.

U nastavku 2018. godine klub očekuju pripreme za narednu letnju zimsku sezonu, u kojima očekuju odlične rezultate. Imaju veliki broj talentovane dece i dovoljno vremena da od njih naprave buduće šampione, reprezentativce Srbije i nadamo se Olimpijce, koji će postizati zapažene rezultate i na međunarodnoj sceni.

Zimska skijaška sezona2017/2018. je završena, ali u SK Zlatibor nastavljaju ozbiljan rad. Za sve informacije oko upisa i treninga na mail – sk.zlatibor@gmail.com i na brojeve telefona 0642945022Nikola Kutlešić i 0638121170Radosav Jelisijević

 


Srodne strane
royal250
Ski klub "Royal" - Beograd

Dana 05.09.2011, održan je radni sastanak  svih relevantnih činilaca u klubu. Razmatrana je dosadsnja strategija razvoja kluba, kao i rezultati u sezoni 2010/2011....

2017 04 19 182901 Beogradski Ski Klub3
Beogradski skijaški klub - BSK

Beogradski skijaški klub osnovan je 2003. godine spajanjem nekoliko najaktivnijih beogradskih skijaških klubova: Rtanj Felkl, Olimp, Pro ski i Alp ski. Do...

sk nis 300x200
Skijaški klub „Niš“ - Niš

Skijaški klub „Niš“ osnovan je 05. januara 1981. godine. Klub je nastao iz masovnog smučarskog pokreta, u Srbiji karakterističnog samo za Niš,...

midzor250
Ski klub "Midzor" - Knjaževac

Jedan od najtrofejnijih sportskih klubova u Knjaževcu. *Ski klub MIDŽOR - Knjaževac - osnovne informacije: * Kontakt osoba:    - Adresa kluba:      Stevana...

uiss250x188
Udruženje instruktora skijanja i snowbord-a Srbije (UISS)

Udruženje instruktora skijanja i snowbord-a Srbije (UISS) e-mail: udruzenje.i.s.s@gmail.com[mailto:udruzenje.i.s.s@gmail.com] web:   www.uiss.org.rs  

skibuslogo2250x140
"SkiBus" udruženje ljubitelja skijanja - Beograd

Udruženje ljubitelja skijanja SkiBus je nevladina i neprofitna organizacija, osnovana i registrovana 2006. godine od grupe istinskih ljubitelja skijanja, planina i snega sa...

stv Logo 800
„Snow Team“ sportsko udruženje skijaša - Vršac

Sportsko udruženje skijaša „Snow Team“ iz Vršca je nevladina, nepolitička i neprofitna sportska organizacija, osnovana kao sportsko udruženje u oblasti skijanja, snoubordinga i...

manijacilogo250
"Ski Manijaci" udruženje ljubitelja skijanja - Beograd

Udruženje ljubitelja ski sporta "Ski Manijaci", nestranačko je, nevladino i neprofitno udruženje građana. Nastalo je na, za naše prilike, pomalo neuobičajen način –...

biatlonnslogo640x389
Sportski klub "Biatlon" - Novi Sad

Sportski klub "Biatlon" iz Novog Sada je nevladina, neprofitna sportska organizacija koju je osnovala grupa entuzijasta 20. Januara 2007 godine. Sportski klub "Biatlon"...

skvojvodina300x200
Ski klub "Vojvodina" - Novi Sad

Ski klub ''Vojvodina'' Novi Sad  je osnovan 1970. godine s ciljem da edukuje, propagira i unapređuje sve aktivnosti vezane za skijanje. Sedamdesetih...

skstarigradbgd250
Ski klub ''Stari Grad'' - Beograd

Skijaški klub ''Stari Grad'' - Beograd je osnovan 20.11.2005., a registrovan je od Ministarstva prosvete i sporta 17.1.2006. Prioritet je skijaški sport,...

Ski Klub Miljan Petkovic250
Ski klub "Miljan Petković" - Zvečan

Ski klub Miljan Petković, Zvečan - je osnovan 2006. godine u Zvečanu u sećanje na tragično nastradalog Miljana Petkovića profesora fizicke kulture...

rtanj250a
Ski klub „Rtanj" - Beograd

Ski klub "Rtanj" je najtrofejniji skijaški klub u Srbiji. Još tokom osamdesetih godina članovi kluba "Rtanj" bili su prvaci Srbije u svim...

bibis 300x200
Snowboard klub BIBIS - Beograd

BIBIS snowboard klub je osnovan 2006 godine u Beogradu. Upisan je u registar sportskih organizacija pod brojem 14686. Naš klub je orjentisan na...

UF 300x200
Udruzenje Freestylera

Šaka ljudi, koja je iz čiste ljubavi, entuzijazma i ličnom spretnošću a pre svega upornošću uspela da napravi na desetine takmičenja u...