Istorija Istorija skijanja u Makedoniji Skijanje u Makedoniji - Cкијањето во Македонија

Skijanje u Makedoniji - Cкијањето во Македонија

Tetovo Popova Sapka 1979

Cкијањето во Македонија cе јавува организирано со основањето на скијачките секции во Скопје, Тетово, Крушево, Гостивар, Битола, Маврово и други места (од 1927). Во 1935 нив ги мето на Втората светска војна. Главниот придонес во македон-Скијачкиот центар Попова шапка имало и во 4 соколски друштва. Изградени се 9 планинарско-скијачки домови (1930–1940).

Курсеви за учители по скијање завршиле Гого Попов, Франц Петрин и Александар Баубин, за инструктори 16 лица, меѓу кои Коста Каламарас, Борис Алтипармак, Цоне Аврамовски, Микле Најденовски и други (1938), а за скијање 14 (1940). Во овој период натпреварите во трчање, спуст и слалом имале пред с“ локален карактер.

По Ослободувањето се пристапило кон основање скијачки организации во Скопје, Тетово, Битола, Крушево, Прилеп и во други градови. Била вршена обнова на домовите и нивното проширување (1945–1948), изградба на нови објекти и на скијачкиот центар во Маврово „Заре Лазаревски“.

Бил основан Скијачки сојуз на Македонија на чело со Михајло Апостоски (1949) – сега Федерација (од 2002). Републички првенства се организираат секоја година (од 1946) – шарпланински куп (од 1947), Мавровски меморијал (од 1960), а биле одржани и југословенски, балкански и други првенства и натпревари.

ЛИТ.: Мирчо Савоски, Развојот на скијањето во Вардарска Македонија од 1919–1957, Скопје, 2002.    Д. С.

            Izvor: macedonism.org


Srodne strane
sapka400
Istorija skijanja na Popovoj Šapki

     На Попова Шапка, на Љуботен, на Вакуф, Церипашина, Јелак и на други врвови и локации со патеки идеални за алпско и за...

Pelister3a
Istorija skijanja na Pelisteru (MKD)

Ski centar Pelister nije četiri godine bio u funkciji do sezone 2011. Ali skijanje na Pelisteru ima dugu tradiciju o čemu svedoče...

Mavrovo Bore Petruevski 600x400
Istorija skijanja na Mavrovu

Borče Petruševski govori o tome kako je učestvovao u izgradnji i nastajanju skijaškog centra u Mavrovo u Makedoniji. Video: "Vidi Vaki"  

1960 Flickr
Gondola Tetovo - Popova Šapka

Жичарата е пуштена во употреба на 11.октомври 1962 во свеченост на кој присуствувал Претседателот на Собранието на НР Македонија и општесвени личности, и тоа изградена...

popovasapka300x200
Makedonija, skijanje 1974.

Smučarski savez Makedonije je neosporno bio pokretač svega onog čime se mogu pohvaliti smučarski centri na Popovoj Šapki, Šari, Mavrovu i drugim...

Skijanje vo Makedonija0001480
Razvoj skijanja u Vardarskoj Makedoniji - 2002

Naslov: Razvoj skijanja u Vardarskoj Makedoniji od 1910 - 1957 godine            Развојот на скијањето во Вардарска Македонија од 1910 - 1957 година Autor: Mirčo...

90 g ski kluba Ljuboten 6
90 godina Ski kluba Ljuboten iz Tetova (1929-2019)

Redak skijaški jubilej, 90 godina postojanja, juna 2019. obeležava Ski klub Ljuboten iz Tetova. Na sednici Upravnog odbora kluba svečano je obeleženo...

psapka film Vimeo
Popova Šapka i Tetovo - 1958 - dokumentaren film

Popova Šapka i Tetovo - 1958 - dokumentaren film Film iz 1958 godine, Vreme trajanja 11 minuta (standard tehnika, sa zvukom...