Vesti ZOI 2026 - Kandidati su: Kalghari CAN, Stockholm SWE, Milano - Cortina d'Ampezzo ITA

ZOI 2026 - Kandidati su: Kalghari CAN, Stockholm SWE, Milano - Cortina d'Ampezzo ITA

Buenos Aires, ARG | 12.10.2018. | Beta, B92
winterolympics1tm7qaa1ut03z1617bsqk3qbzt

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) saopštio je da će u trci za organizaciju Zimskih olimpijskih igara 2026. godine učestvovati tri kandidature. Predlog Izvršnog odbora MOK usledio je posle preporuka Radne grupe za procenu potencijalnih kandidata.

Članovi MOK su na sednici u Buenos Ajresu zvanično odobrili tri kandidature: kanadski Kalgari, švedski Stokholm i zajedničku italijansku kandidaturu Milana i Kortine d'Ampeco. Domaćin će biti poznat juna iduće 2019. godine.

Ranije ove nedelje, kandidatura turskog Erzuruma je odbijena zbog "komplikacija oko transporta". Potpredsednik MOK-a, Huan-Antonio Samaran mlađi rekao je da su telekomunikacije, transport i aerodromi bili "izazovni" za Erzurum i da je zato njihova kandidatura odbijena. Erzurum, grad u istočnoj Turskoj, takođe je razmišljao o korišćenju objekata i lokacija u Rusiji.

Ranije su kandidature švajcarskog Siona, austrijskog Insbruka i japanskog Saporoa takođe odbijene.

Zbog kandidature Milana, sednica MOK-a koja je bila zakazana za septembar 2019. godine u tom italijanskom gradu, pomerena je za tri meseca ranije i to u Lozanu, gde će oko 23. juna biti održana godišnja sednica, uz otvaranje novog sedišta MOK koje košta 200 miliona dolara.

 

Komentari