Vesti Zlatibor - Kamen temeljac za izgradnju gondele 19. avgusta

Zlatibor - Kamen temeljac za izgradnju gondele 19. avgusta

Zlatibor | 07.08.2015. | zlatiborpress.rs
gondola370z225

„Kao što je već najavljeno, postavljanje kamena temeljca za izgradnju gondole, koja će povezivati centar Zlatibora sa ski centrom Tornik, biće 19. avgusta, na Preobraženje. Uporedo se radi i na rešavanju imovinskih odnosa“, izjavio je za portal Zlatiborpress.rs predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

Od samog starta i najave za izgradnju gondole, mi pokušavamo da dobijemo sve potrebne saglasnosti za trasu, a do sada smo saglasnost tražili od vlasnika parcela, čiji je vlasnik tada bila država Srbija, tako da tu nema nikakvih problema. I da je privatno zemljište, projekat izgradnje gondole je planiran u strategijama razvoja opštine Čajetina, u planskoj dokumkentaciji, u prostornom planu, u planu generalne regulacije, tako da, kao i kada se radi druga infrastruktura, mora se isplatiti naknada vlasnicima parcele. U ovom slučaju, vlasnik pomenutog zemljišta bila je država Srbija, rešenjem je ministarka poklonila to zemljište privatnim licima, ali kao što već znate, to rešenje je poništeno, vraćeno je na ponovni postupak i mi sada u redovnoj proceduri nastavljamo da radimo. Radiće se fazno, kako budemo rešavali imovinske odnose, a sada kamen temeljac mi postavljamo na opštinskoj parceli, mi izdajemo lokacijsku dozvolu za početnu stanicu, tako da nema nikakvih problema“, naglašava Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

Stamatović kaže da će projekat izgradnje gondole biti započet i završen na vreme, na radost svih građana Srbije i opštine Čajetina, tako da će u nekom budućem periodu svi biti ponosni, i opština i investitori koji su učestvovali zajedno sa njima, kao i pošteni građani koji su plaćali porez na imovinu i naknadu za gradsko građevinsko zemljište, jer je u pitanju nacionalni projekat.

Opština Čajetina je na ovom projektu napravila veliku uštedu, iako nema podršku naše Vlade i ministarstva. Ovaj projekat će ostati na dobrobit svih građana i donosiće profit našim građanima, za razliku od investicije sa skijalištima Srbije u ski centar Tornik, gde smo dali sve što je potrebno, a profit od toga odlazi u Beograd, umesto da ostaje nama“, kaže Stamatović.

Ipak, Stamatović kaže da pozdravlja čak i ovu investiciju, jer sada opština Čajetina ima dobar odnos sa Skijalištima Srbije, jer je investicija na teritoriji opštine Čajetina.

Zbog dobrog priliva u budžet, kompletna finansijska konstrukcija je zatvorena iz sopstvenih sredstava, tako da nije bilo potrebe da se traži partner investitor za izgradnju gondole, kao što je bila ideja u ranijem periodu. Stamatović kaže da je stvorena jedna profitabilna lokalna samouprava koja će u budućnosti donositi profit i neće biti na teretu republičkom budžetu, niti građanima kroz povećanje cena poreza. Po ugovoru, od momenta uvođenja u posao izvođača radova, projekat će biti završen za godinu dana. Sada sledi raspisivanje tendera, zaintresovanih izvođača ima, tako da će radovi početi uskoro. Naredne sedmice očekuje se i isporuka opreme, i tada će sve biti spremno za početak radova.

U pitanju je izgradnja najduže i najmodernije panoramske žičare u Evropi, duge 9 kilometara. Sajle, po kojima će se gondola kretati, biće postavnjene na 17 stubova. Panoramska Gonola sa 80 kabina, moći će da preveze 1.500 putnika na sat. Svaka kabina imaće posebne odeljke za transport ski opreme. Putovanje na relaciji centar Zlatibora – Ski centar Tornik trajaće oko 15 minuta, tokom kojih će se savladavati visinska razlika od polaznih 960 metara nadmorske visine do krajnje kote od 1.490 metara. Vrednost ove investicije je oko 10 miliona evra, što predstavlja jednu od najvećih investicija u opštini Čajetina.

                    Izvor:  zlatiborpress.rs      Nada Dželebdžić

 

Komentari