Vesti Zlatibor - Izgradnju gondole koče arministrativne prepreke

Zlatibor - Izgradnju gondole koče arministrativne prepreke

Zlatibor | 11.01.2017. | rs.n1info.com
gondola2a2

Već 10 godina na Zlatiboru se planira izgradnja gondole, a sva je prilika da će od Srpske nove godine ona konačno i početi. Ali ne uobičajeno, već radnom akcijom u kojoj će učestvovati na hiljade ljudi.

To je, čini se, prkosni odgovor opštine Čajetina na odluku Ministarstva građevine da im ne izda građevinsku dozvolu. Imaju zato i poruku od ministarke Zorane Mihajlović da će ispitati kako su uopšte, bez građevinske dozvole, kupili opremu za gondolu.

Najduža gondola na svetu - Tjanmenšan se nalazi u Kini i duga je 7,5 kilometara.  Može li Čajetina duže od toga? Mala opština zlatiborskog okruga ima ambiciozne planove - da gondolom spoji centar Zlatibora s njegovim najvišim vrhom. Biće duga devet kilometara, prevoziće 1.200 putnika po satu, u vožnji koja će trajati oko 25 minuta.

Za razliku od beogradske gondole koja postoji samo u glavama gradskih čelnika, gondola na Zlatiboru zaista postoji i u stvarnosti, ali je, nažalost, skoro godinu dana prizemljena. Kada će se vinuti u vazduh - odlučiće država.

Deset miliona vrednu opremu prizemljio je Upravni sud, koji treba da utvrdi ko je vlasnik zemljišta iznad kog prolazi trasa gondole - država ili privatnik, sada vlasnik Poljoprivrednog kombinata Zlatibor? Iako je sama Vlada nad tim zemljištem proglasila javni interes, dok se ne utvrdi vlasnik, opština Čajetina neće dobiti dozvolu za gradnju gondole.

"Ako je ovaj čovek kupio kompletnu zlatiborsku površinu od 10.000 hektara za dva miliona evra to neko mora da zna i država mora da kaže. Ako ste poklonili kompletan Zlatibor jednom čoveku, morate to javnosti da objasnite", smatra predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Taj čovek pred kamerom N1 naglašava da je PK Zlatibor bio društveno preduzeće, koje je privatizovano 2002, da je njegove akcije kupio 2012. i tako postao drugi vlasnik. Iz revizorskog izveštaja vidi se da je PK Zlatibor, pre privatizacije, bio upisan kao korisnik zemljišta, a da nakon privatizacije nije izvršena promena vlasništva. Zašto, pita se i Radoje Cvetić.

"Vi ste kupili firmu s pravima i obavezama. Niko nije kupio firmu samo s obavezama. Ako je osnovna delatnost stočarske farme proizvodnja grla, mleka i mlečnih proizvoda, proizilazi da su za delatnost toga potrebni i neki pašnjaci. Nemoguće je da je neko prodao samo vazduh ili srušenu štalu", kaže vlasnik "PK Zlatibor" Radoje Cvetić.

Cvetić tvrdi, gondola je paravan kako bi se opštinska vlast dokopala poljoprivrednog zemljišta i pretvorila ga u građevinsko, a vlast mu odgovara da sumnja da je u dosluhu s vlašću, ali republičkom.

Dok čeka odluku suda, ministarka građevine predlaže fazno dobijanje građevinske dozvole i ne krije da je potez predsednika opštine Čajetina prilično ljuti.

"Niste imali lokacijsku dozvolu, niste imali projekat, niste uradili ništa, nego ste samo rekli ja ću tu da gradim gondolu, dogovorio sam i nabavio sam od jedne firme opremu, spustio sam je na zemlju...to je neverovatno! I onda vršite pritisak na državu da vam da dozvolu. Može, ali fazno", navodi minstarka građevine i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Vlasti Čajetine, čini se, nemaju vremena da čekaju. Tvrde, narod će stvar uzeti u svoje ruke.

N1: Radna akcija?
Stamatović: Radnom akcijom da izgradimo ovu gondolu, već imamo ogromno interesovanje iz cele Srbije, a ne samo iz opštine Čajetina. Pa nek hapse, kaže, 3000 ljudi.

                   Izvor: N1   07.01.2017.    Autor teksta: Maja Nikolić

 

Galerija slika

Komentari