Vesti Zlatibor, gondola - Dozvola za izgradnju 17 stubova od međustanice do vrha

Zlatibor, gondola - Dozvola za izgradnju 17 stubova od međustanice do vrha

Zlatibor | 09.04.2019. | goldgondola.rs
ggz7686 1000x608

Opština Čajetina dobila je od Ministarstva građevinarstva četvrtu dozvolu za izgradnju Gold gondole Zlatibor koja se odnosi na izgradnju 17 stubova od međustanice do vrha Tornika.

Do sada je završena početna i poslednja stanica gondole i podignuto 19 stubova odbpočetne stanice do međustanice kod Ribničkog jezere što predstavlja ko 70% posla na izgradnji.

-Radovi na pripremi terena za postavljanje stubova počeće kroz nekoliko dana. Na potezu staze u šumi prvo će se iskopati temelji za betonske stope za stubove, ali su izvođači radova koje predvodi MPP „Jedinstvo“, spremni za ovakve izazove. Radovi će početi kako smo i planirali, na proleće, i očekujemo da budu obavljeni po planu. Očekujemo da kroz nekoliko dana dobijemo i petu dozvolu koja se odnosi na izgradnju međustanice, pa da se radovi realizuju u kontinuitetu. Imovinska pitanja su rešena i verujemo da do avgusta, 4 godine nakon postavljanja kamena temeljca, kompletno budu završeni građevinski radovi na izgradnji gondole – kaže Bojana Božanić, direktorka JP „Gold gondola Zlatibor“.

Podsećamo da vrednost radova na Gold gondoli Zlatibor iznosi 13 miliona evra, od čega se deset odnosi na opremu a tri za izgradnju. Kompletna sredstva  obezbeđena su iz budžeta opštine Čajetina.

Trasa gondole dugačka je devet kilometara, povezivaće centar Zlatibora sa skijalištem Tornik, a međustanica će se nalaziti na Ribničkom jezeru. Moći će da preveze 600 putnika po satu, u 55 kabina od kojih svaka ima po 10 mesta. Vožnja će trajati 25 minuta, nad predelima od kojih zastaje dah.

Početak rada gondole označiće novu fazu u srpskom turizmu. Sličan poduhvat dogodio se kada je obnovljen Ski-centar Tornik, uništen u NATO agresiji. Postavljanjem najsavremenije žičare, broj gostiju je udesetostručen.

 

Komentari