Vesti Žičara sa Kopaonika se premešta na Goč iznad Kraljeva

Žičara sa Kopaonika se premešta na Goč iznad Kraljeva

Kraljevo | 29.09.2020. | infopress.rs
goc zicara Info Press 1

Poznato je da su u toku intenzivni radovi na izgradnji kabinske gondole od Brzeća do vrha Mali Karaman na Kopaoniku koja se postavlja trasom demontiranih žičara Bela reka 1 i 2.

Sudbina demontirane žičare Bela reka 2 nije poznata, ali se zato zna da je odmah po demontaži u junu mesecu 2020. stara žičara Bela reka 1 prevežena u Kraljeno sa planom da se nakon remonta postavi na Veliku stazu na kraljevačkoj strani Goča.

O tome i planovima grada Kraljevo su krajem juna pisali kraljevački mediji prenoseći izjave kraljevačkih zvaničnika koje su u tom trenutnu odisale sa puno optimizma i enuzijazma:

---------------

Kraljevo od JP "Skijališta Srbije" dobilo dvosednu žičaru za Goč

Grad Kraljevo je od Javnog preduzeća „Skijališta Srbije" dobio dvosednu žičaru „Bela reka 1", koja se nalazila u okviru Ski centra „Kopaonik“.

Budući da je žičara demontirana zbog izgradnje kabinske žičare tipa gondole „Brzeće/Bela reka – Mali Karaman“, na molbu grada, ovo preduzeće je dvosed doniralo gradu kako bi, nakon remonta, bio postavljen na veliku stazu na planini Goč. Kraljevačka preduzeća „Amiga" i „Roma Company" su, kao društveno odgovorne kompanije, pomogle u transportu odnosno smeštaju žičare bez nadoknade sve dok ne bude spremna za montažu na Goču. Tako je na plac „Roma Company“ dopremljeno 80 korpi, po 12 stubova i jarmova, a treba još da stignu polazna i okretna stanica.

Direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo Aleksandar Nestorović se nada da će rebalansom budžeta ove, eventualno sledeće godine, moći da budu opredeljena sredstva za remont žičare, što bi uslovilo da već naredne godine na velikoj stazi na Goču bude skijaša. Prema njegovim rečima, mala staza, koja je bila duga 170 metara, sada će imati 350 metara i novu žicu tipa sidro ili tanjir, dok je velika duga oko 1.500 metara.

Direktor Dečjeg odmarališta „Goč“ Ivan Milić je zahvalio gradu i „Skijalištima Srbije“ na ovom poklonu istakavši da je žičara nešto što treba Goču da bi se oživela stara staza, koja već desetak godina nije u funkciji.

„Pored malog skijališta, koje će početi da radi do kraja godine, ovo će dati mogućnost i nešto ozbiljnijim skijašima da dođu na Goč. Pored proširenih kapaciteta i ulaganja u Goč, uz postavljanje ski-lifta na maloj stazi, žičare na velikoj, izgradnju puta, nadamo se da će biti još nekih sadržaja poput avantura parka. Postoji mogućnost i za neki zatvoreni bazen. Goč je počeo da se razvija, naši sugrađani i komšije iz drugih gradova i cele Srbije mogu da dođu i dovedu svoju decu“, rekao je Milić.

Nasrt plana turističkog centra Goč  - velika i mala staza

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao da je, u prethodne četiri godine, grad Kraljevo uložio značajna finansijska sredstva za izgradnju objekata na Goču.

„Završen je paviljon Dečjeg odmarališta, gde sada ima 160 kreveta, i umesto starih paviljona, bolje reći baraka, danas kraljevački osnovci, ali i gosti iz drugih gradova u Srbiji, mogu da uživaju u prostoru koji je izgrađen u skladu sa najvišim standardima, a po cenama koje odgovaraju radničkim porodicama. Naš cilj je sve vreme bio da Goč bude planina za kraljevačku decu i da svi oni koji imaju prosečne plate mogu tamo da pošalju svoju decu jer sva deca zaslužuju da nauče da skijaju, da kvalitetno provedu vreme na planini. Rekonstruisali smo i terene za košarku, odbojku i mali fudbal, uz značajnu pomoć Ministarstva zaduženog za demografiju i populacionu politiku. Uz pomoć EPS-a i „Telekoma“ obezbedili smo sigurno snabdevanje električnom energijom i dobar protok interneta.
Udruženim sredstvima Ministarstva turizma i grada Kraljeva, tokom ove godine, izgradićemo žičaru na maloj stazi. Ukupna vrednost projekta je 35.000.000 dinara. Već od naredne godine skijaši će na Goču moći da biraju između male i velike staze“, najavio je gradonačelnik podsetivši na to da se, uz pomoć države i Javnog preduzeća „Putevi Srbije“ rekonstruiše prvih 4,6 kilometara puta od Beranovca ka Goču.

„Ovi radovi će biti završeni do kraja juna i već 1. jula nastavljamo radove i biće rekonstruisano do kraja ove godine narednih osam kilometara puta, tako da će nov put ići do naše planine. Nadam se da će sva ulaganja doprineti da Kraljevčani kao nekad provode vikende na Goču, a da će sva kraljevačka deca na Goču naučiti da skijaju“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Video - Jun 18, 2020
U Kraljevo dopremljena zicara koja ce biti postavljena na veliku ski stazu na planini Goč


-----------------------

Proizilazi da je prvi sledeći korak "rebalans budžeta ove, eventualno sledeće godine" kojim treba da se planiraju sredstva namenjena za remont i postavljanj žičare. Nema daljih informacija da li su u Kraljeno dopremljene pogonska i okretna stanice žičare, niti se zna da li ima stručne procene o visini sredstava potrebnih za remont i montažu žičare.

Početkom avgusta ove  2020. godine direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta Kraljevo Aleksandar Nestorović  je izjavio:
"Zbog pandemije koronavirusa neizvesno je kakva će biti situacija sa gradskim budžetom u narednoj godini. To direktno uslovljava  i realizaciju projekata JP za uređivanje građevinkm zemljištem, ali u ovom preduzeću očekuju da će uspeti u narednoj godini da realizuju postavljene žičare na velikoj stazi na Goču kao i konačno sređivanje Spomen parka u Kraljevu".

A kako izveštavaju skijaši sa terena, još uvek nisu počeli radovi na izgradnji male staze na Goču i novog ski lifta na njoj. A za to je novac obezbeđen i okončana je i ponovljena tenderska proceduda. Ima li neko više informacija?

 

Galerija slika

Komentari