Vesti Zavrsna vezba Gorske sluzbe spasavanja

Zavrsna vezba Gorske sluzbe spasavanja

Kopaonik | 27.11.2012. | gss.rs
kursgss

Završna vežba osnovnog kursa GSS-a održana je od 20-25. novembra na Kopaoniku. Kursiste još očekuje polaganje završnih ispita u nedelju, 2. decembra. Trideset sedam polaznika osnovnog kursa Gorske službe spasavanja Srbije, nakon vežbališta na Avali, Zlatiboru i Staroj planini, boravili su na Kopaoniku, gde je održana šestodnevna završna vežba. Tečajci su na kursu sticali osnovna znanja koja su im neophodna kako bi bili spremni da se odazovu pozivu službe i pruže pomoć onima kojima je potrebna.

Tokom šestodnevnog boravka na Kopaoniku, budući spasioci bili su u prilici da utvrde sve ono što su učili na prethodnim vežbalištima, ali i da se upoznaju sa planinom na kojoj će najčešće provoditi vreme tokom skijaške sezone radeći kao spasioci.

Osim tehnike evakuacije žičare, tečajci su, pod budnim okom instruktora Gorske službe spasavanja Srbije, svakodnevnim šetnjama i pretragama terena ovladavali metodama traganja za nestalim licima.

Instruktori medicinskog tima GSS-a preneli su im potrebna znanja iz medicine, a polaznici su, tokom celog kursa, stekli i osnovna znanja iz: orijentacije, kretanja u planini zimi i leti, opasnostima koje ih tamo očekuju, upotrebi GPS-a, izradi improvizovanih transportnih sredstava, strukturi GSS-a, itd.

Na kraju boravka na Kopaoniku, sve učesnike očekivao je završni marš. Ovogodišnja relacija bila je: Konaci - Jaram - gejzir - Gvozdac - Kneževske bare - Mali Karaman - pl. dom Rtanj. Na pešačenje se krenulo u subotu oko 22h. Tečajci su dobili zadatak da naprave tvrda nosila i da dvojicu "povređenih" prenesu spomenutom trasom. Nakon petosatnog pešačenja po veoma zahtevnom terenu, na Kneževskim barama je podignut bivak. Sutradan su se učesnici marša preko vrha Malog Karamana spustili do planinarskog doma Rtanj, gde je vežba i završena.

U nedelju, 2. decembra, biće održano polaganje završnih ispita i time obeležen završetak ovogodišnjeg kursa Gorske službe spasavanja.

 

Komentari