Vesti Žari, Sjenica - Prvi nordijsko-bijatlonski centar u Srbiji

Žari, Sjenica - Prvi nordijsko-bijatlonski centar u Srbiji

Sjenica | 23.07.2010. | danas.rs
skicentarzarisjenica640

Kategorije

Sjenica - Prema rezultatima u nordijskim disciplinama, Sjenica odavno zauzima vodeće mesto u Srbiji. U prilog tome govori i činjenica da su reprezentaciju Srbije u nordijskim disciplinama na Olimpijskim igrama u Vankuveru, predstavljali Sjeničani.

Od ove godine, sa početkom realizacije projekta izgradnje ski staze za nordijske dicipline, Sjenica polako postaje prvi nordijsko-bijatlonski centar u Srbiji. Na četiri kilometra od Sjenice, lokaciji zvanoj Žari, na teritoriji Mesne zajednice Trijebine, pre tri meseca počeli su radovi. Projekat realizuje lokalna samouprava, učestvuju radnici Ustanove za sport i rekreaciju, uz stručnu i tehničku pomoć lokalne Direkcije za urbanizam, projektovanje i izgradnju i JKP Vrela, a od nedavno, na čišćenju i saniranju staze uključeni su i radnici javnih radova. Realizaciju projekta pomažu i članovi lokalnih smučarskih klubova.

Staza prvog nordijsko-bijatlonskog centra u Srbiji je u obliku prstenova, ukupne dužine od pet kilometara. Cela staza je trasirana, a do sada je probijeno četiri kilometra, što će se koristiti za bijatlon trke. Dužina prvog prstena je 1,5 kilometara, drugog dva km, trećeg 3,3 km, i četvrtog četiri kilometra. Na tom delu će biti instalirano deset streljačkih meta, a probijanjem petog prstena, do petog kilometra, stvoriće se uslovi i za održavanje nordijskih trka, po standardima FIS-a, Svetske skijaške federacije i IBU, Međunarodne bijatlon federacije.

''Ideja stara petnaestak godina, konačno počinje da se ostvaruje. Po svim karakteristikama ovo mesto odgovara za organizaciju i održavanje trka, ne samo balkanskog i evropskog, već i svetskog kupa. To su nam potvrdili i članovi reprezentacije Slovenije, uz čiju pomoć smo, odabrali pravu lokaciju'', rekao je direktor Ustanove za sport i rekreaciju, Ermedin Kolašinac. On se zahvalio svim učesnicima u projektu izrazivši očekivanje da će radovi biti završeni do kraja ove, ili eventualno tokom naredne godine.

Trener bijatlon reprezentacije Srbije Almir Džeković, koji takođe učestvuje u radovima, ističe da će izgradnja ski staze za nordijske discipline ''doprineti razvoju turizma i afirmaciji Sjenice, kao najvećeg rasadnika mladih sportskih talenata u Srbiji'', i najavio da će Sjenica krajem ovog meseca biti domaćin drugog Ski-rol kup-a Srbije.

 

Komentari