Vesti YOG 2020 - Zimske olimpijske igre mladih od 9-22. januara

YOG 2020 - Zimske olimpijske igre mladih od 9-22. januara

Lausanne, SUI | 06.01.2020. | savremenisport.com
yog2020 lozana 200x675

Treće Zimske Olimpijske igre mladih održaće se u periodu od 09. do 22. januara 2020. godine, u Lozanu (Švajcarska), u organizaciji Olimpijskog komiteta Švajcarske i Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).

Zimske Olimpijske igre mladih predstavljaju mešavinu sporta i kulture sa ciljem da pruži podršku mladima u njihovom ličnom i sportskom razvoju. Cilj Zimskih Olimpijskih igara za mlade je da inspiriše mlade generacije širom planete da aktivno učestvuju u sportu, i da žive u skladu sa Olimpijskim vrednostima.

Ovogodišnje Zimske Olimpijske igre mladih, na kojima se očekuje učešeće više od 1880 sportista i više od 70 nacija, održaće se u švajcarskom gradu Lozanu, u skladu sa pravilima Međunarodnog Olimpijskog komiteta (MOK).

Srbiju će na ovom takmičenju predstavljati šest sportista u ukupno četiri sportske discipline (alpsko skijanje, brzo klizanje, biatlon i hokej na ledu 3 na 3).  Zastavu Srbije na otvaranju Zimskih olimpijskih igara mladih u Lozani nosiće Zoja Grbović, reprezentativka Srbije u alpskom skijanju.

Programom Zimskih Olimpijskih igara mladih predviđena su takmičenja u 8 sportova, odnosno 16 sportskih disciplina, među kojima su: alpsko skijanje, biatlon, bob, cros-kantri skijanje, karling, umetničko klizanje, Freestyle - skijanje slobodnim stilom, hokej na ledu, nordijska kombinacija, sankanje, Short track - brzo klizanje na kratkim stazama, skijaski skokovi, skeleton, Ski mountaineering - skijaško planinarenje, brzo klizanje, snowboarding.

Pored toga predviđena su i takmičenja mešovitih timova (različitih polova i/ili iz različitih zemalja) koja će mladim sportistima pružiti priliku da “osete” neke od olimpijskih vrednosti, među kojima su poštovanje i prijateljstvo.

Programom manifestacije predviđeno je da ceremonije svečanog otvaranja (09.01.) i svečanog zatvaranja (22.09.) budi održane u sportskoj dvorani Vaudoise Aréna u Lozanu.

Takođe programom manifestacije, paralelno uz sportska takmičenja, previđeno je održavanje i edukativnih programa i radionica koji će učesnima pružiti mogućnost da povedu diskusiju i nauče nešto novo o važnosti zdravog života, fer-pleju, borbi protiv dopinga, borbi protiv diskriminacije, važnosti bavljenja sportom, i dr.

.

.

     Izvor: savremenisport.com         Detaljnije: www.lausanne2020.sport

 

Komentari