Vesti Uskoro izgradnja novog ski centra na Goliji

Uskoro izgradnja novog ski centra na Goliji

Beograd | 13.03.2014. | Skis.rs
golija staze800

Vršilac funkcije ministra privrede i ministar regionalnog razvoja i lokalne samouprave Igor Mirović i v.d. direktora JP "Skijališta Srbije" Dejan Ljevnaić potpisali su danas Memorandum o razumevanju koji za cilј ima izgradnju novog skijališta na planini Golija.

Mirović je, posle potpisivanja Memoranduma u Vladi Republike Srbije rekao da je danas potpisan prvi inicijalni akt za izgradnju novog ski centar Golija, navodeći da će u naredne tri godine biti pripremlјena planska dokumentacija, finansijski i tehnički elementi za izgradnju infrastrukture.

 

Ukupni potencijalni kapacitet ski centra je oko 17.000 skijaša, dok će, nakon realizacije prve faze, u okviru koje će, kako je procenjeno, biti uloŽeno oko 19 miliona evra, kapacitet skijališta biti 2.500 skijaša na sat, rekao je Ljevnaić.

On je naglasio da je u prvoj fazi planirana izgradnja šestosedne Žičare, ski staze u duŽini od oko devet kilometara, sistem za veštačko osneŽavanje, akumulacija za vodu, hangar za specijalnu mehanizaciju, pristupni put do ski centra, parking, elektroenergetska infrastruktura, restoran.

U cilјu uspešne realizacije projekta, Ministarstvo privrede i JP „Skijališta Srbije“ će sarađivati i sa opštinama Ivanjica, Raška, Novi Pazar i Sjenica.

Prema Prostornom planu Republike Srbije, Golija ima status visokoplaninskog područja od nacionalnog značaja što znači da je, zajedno sa Kopaonikom i Starom planinom, prepoznata kao područje koje ima potencijal za razvoj turizma tokom cele godine, a ne samo u zimskom periodu.

Prostornim planom područja posebne namene Parka prirode Golija definisan je prostor namenjen razvoju skijališta i turističke infrastrukture.

Prostor za uređenje javnog skijališta ima dobre prirodne uslove, jer deo je predela planinskog karaktera koji odlikuje više od 90% teritorije na nadmorskoj visini iznad 500 metara  i najviši vrhovi na oko 1.800 metara nadmorske visine. Klimatski uslovi su povolјni za razvoj planinskog turizma i zimskih sportova, sa velikim brojem sunčanih dana i malim brojem maglovitih dana u zimskom periodu, povolјnim srednjim mesečnim temperaturama u zimskim i letnjim mesecima i tolerantnom vetrovitošću. Snežni pokrivač veći od 30 centimetara zadržava se na predelima od 1.000 do 1.300 metara nadmorske visine oko 40 dana, a na terenima višim od 1.300 metara i po 70 dana.

Ukupna površina za planirani razvoj skijališta na lokaciji Vrhovi-Odvraćenica je oko 10 kvadratnih kilometara, sa mogućnošću razvoja ski staza u ukupnoj dužini od 30 do 40 kilometara.

Ukupni potencijalni kapacitet ski-centra je oko 17.000 skijaša, dok bi nakon realizacije prve faze kapacitet skijališta bio 2.500 skijaša na sat.

Plan izgradnje u prvoj fazi podrazumeva:
- Šestosednu žičaru
- Ski staze u dužini od oko 9 kilometara
- Sistem za veštačko osnežavanje, akumulicija za vodu za ovaj sistem
-Hangar za specijalnu mehanizaciju, pristupni put do ski centra, parking, elektroenergetska infrastruktura, restoran sa prodajnim mestom za ski karte i ski renta.

 

Komentari