Vesti Uni. Krasnoyarsk 2019 - Srpski skijaši se ne boje ruske zime

Uni. Krasnoyarsk 2019 - Srpski skijaši se ne boje ruske zime

Krasnoyarsk, RUS | 03.03.2019. | sputniknews.com
skrpski skijasi uni2019 24

Zimska univerzijada u Krasnojarsku je i svečano otvorena, a Srbija na ovom velikom sportskom i studentskom takmičenju ima i svoje predstavnike. Našu zemlju predstavljaju skijaši — Rastko Blagojević, Mihajlo Đorđević i Viktorija Bolješić.

Prvi takmičarski dan srpske reprezentativce očekuje u nedelju, 3. marta, na padinama kompleksa „Bobrovij log“.

S obzirom na to da su tek na prvoj godini studija, srpskim reprezentativcima je ovo prvo učešće na Univerzijadi. Blagojević i Bolješićeva su studenti arhitekture, a Đorđević je student DIF-a.

„Oni od malena treniraju alpsko skijanje, a sada je došlo vreme za učešće na Univerzijadi, koja je svima cilj. Ova deca su prepoznata kao reprezentativci, jer nas najbolje reprezentuju“, rekao je za Sputnjik trener Ljubiša Ignjatović.

Studentske igre se održavaju na svake dve godine, pa mladi srpski skijaši imaju šansu da učestvuju na još dve Univerzijade, dodao je Ignjatović.

On navodi da je teško davati sportske prognoze na ovakvim takmičenjima, ali obećava da će srpski takmičari dati svoj maksimum, kako bi obezbedili što bolji plasman.

„Ne možemo ništa unapred da govorimo, ali treba da budemo realni i damo svoj maksimum. Naši skijaši mogu da imaju solidne plasmane i da se nađu u prvoj polovini tabele. Ne može se reći ko je na ovom takmičenju favorit, jer su to takmičari koji se poznaju sa FIS međunarodnih takmičenja i uglavnom su oni po FIS bodovima tu negde. Tu nema oscilacija. Naši takmičari mogu da se dokažu, poprave svoje bodove i budu u gornjem delu tabele“, rekao je Ignjatović.

On dodaje da su prvi utisci o organizaciji i smeštaju pozitivni — smeštaj i hrana su dobri, a zbog obaveza sibirski grad Krasnojarsk još nisu uspeli da obiđu.


Svi su govorili da će biti hladno. Mi se nismo bojali zime, jer smo navikli na zimu i takve uslove. Staze su dobre. Smeštaj je odličan i mogu reći da je u sobama pretoplo. Smešteni smo u ’univerzitetskom selu‘ — to su novi objekti, tek sagrađeni za ovu namenu. S obzirom na to da smo malo udaljeniji od centra i da su mere bezbednosti velike, grad još nismo uspeli da vidimo, ali planiramo da makar jedan dan izdvojimo za ekskurziju“, naveo je Ignjatović.

Univerzijada u Krasnojarsku trajaće do 12. marta. U takmičenjima učestvuje oko tri hiljade studenata iz 59 zemalja. Takmičiće se studenti uzrasta od 17 do 25 godina u 11 različitih sportova.

Za održavanje zimskih studentskih igara izgrađena su 34 objekta sportske, saobraćajne i medicinske infrastrukture.

Ovo je treća Univerzijada koja se održava u Rusiji — prva je održana 1973. godine u Moskvi, druga 2013. godine u Kazanju.

-------------------

03. mart - Prvi takmičarski dan - Superveleslalom

Prvi takmičarski dan Zimske univerzijade u Krasnojarsku za mlade srpske skijaše nije prošao očekivano, ali je to za njih svakako dragoceno iskustvo, s obzirom da prvi put učestvuju na ovom velikom međunarodnom takmičenju, rekao je za Sputnjik trener Ljubiša Ignjatović.

Iako su se nadali boljem plasmanu, višestruki državni šampion Rastko Blagojević završio je trku na 51. mestu sa 3,83 sekundi zaostatka, a Mihajlo Đorđević na 55. mestu sa 4,51 sekundi zaostatka.

Na padinama kompleksa „Bobrovij log“ skijaši su se takmičili u disciplini super-dži, odnosno superveleslalomu.

U ženskoj konkurenciji, Viktorija Bolješić je zauzela 35. mesto.

„Bilo je 55 devojaka na startu, a Viktorija je sasvim korektno odskijala. Imala je 35. vreme sa zaostatkom od 3,80 sekundi. Njen osećaj je da je mogla malo bolje na ravnini, koja skijašima uvek stvara teškoće. Ipak, zadovoljna je, jer je to rezultat kakav smo i očekivali“, rekao je Ignjatović.

Kako objašnjava, uvek može bolje, ali na stazi se dešavaju i nepredviđene stvari, a jedna mala greška može drastično da izmeni konačan rezultat.

Ignjatović obećava da će srpski reprezentativci dati svoj maksimum na predstojećim trkama.

U drugoj fazi takmičenja predviđena je disciplina alpska kombinacija, koja predstavlja spoj super-džija i slaloma.

Viktorija Bolješić takmičenje nastavlja već u ponedeljak, 4. marta, dok će muškarci izaći na stazu dan kasnije.

Blagojević i Đorđević nakon toga napuštaju Krasnojarsk, jer ih očekuje nacionalno prvenstvo u Srbiji.

-----------------

01.03.2019. - Krasnojarsk spremno dočekuje otvaranje Univezijade

Krasnojarsk, grad na istoku Sibira, spremno dočekuje otvaranje 29. Svetske zimske univerzijade, na kojoj i Srbija ima svoje predstavnike u skijanju. Ceremoniji svečanog otvaranja prisustvovaće i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Univerzijada će se održati od 2. do 12. marta, a na njoj će učestvovati oko tri hiljade ljudi iz skoro 60 zemalja. Prvi put na zimskoj Univerzijadi učestvuju: Nepal, Filipini i Ujedinjeni Arapski Emirati. Delegaciju zemlje-domaćina, Rusije, čini 296 ljudi, dok je srpska delegacija, kako je rečeno Sputnjiku u pres-službi Univerzijade, šestočlana.

Učesnici Igara će se boriti za 76 kompleta nagrada u 11 zimskih sportova kao što su umetničko klizanje, biatlon, hokej, snoubord i drugi.

Mere bezbednosti u gradu su zaista neviđene. Veoma su pojačane na svim mestima gde su planirana masovna okupljanja tokom trajanja Univerzijade i oko svih infrastrukturnih objekata: od sportskih dvorana do trgova i hotela.

Angažovano je i oko pet hiljada volontera, koji su danonoćno na usluzi gostima Krasnojarska. Kako nezvanično saznajemo, među volonterima ima i Srba.

Gostoprimstvo domaćina se može osetiti već na samom aerodromu, gde goste već danima, od ranih jutarnjih sati, dočekuje Krasnojarski kamerni orkestar, kao i U-Lajka, talisman zimske Univerzijade. Lajka je rasa sibirskog psa i simbol je vernosti, druželjubivosti, radosti i neukrotive energije.

Iako je slogan „Univerzijade 2019“ — „Prava zima“, prestonica studentskih igara goste je dočekala sa neuobičajeno toplim vremenom za Sibir u ovo doba godine — dnevne temperature idu i preko nule i gotovo da nema snežnih padavina.

Na ovaj događaj Krasnojarsk je čekao punih pet godina i očigledno je da se grad na obali Jeniseja za to ozbiljno pripremao. Neki od sportskih objekata su izgrađeni namenski iz temelja za ovaj događaj, a neki su rekonstruisani i modernizovani. Značajno je uloženo i u celokupnu infrastrukturu grada.

Sportska takmičenja biće održana u više od 20 sportskih objekata: arena, ledenih dvorana, ski-staza itd.

Građani Krasnojarska sa velikim nestrpljenjem očekuju otvaranje Univerzijade i o tom događaju priča se na svakom đošku — i u taksiju, i u prodavnici i na ulici.

Ceo grad je ukrašen u bojama Univerzijade. Bela — boja snega, simbol je čistote; crvena — simobolizuje druželjubivost Sibiraca, a plava, boja leda i hladnoće, simbolizuje surovu sibirsku zimu.

Na svakom koraku u gradu postavljeni su bilbordi i maskote Univerzijade, uključena je specijalna rasveta, puštene su i fontane, koje zimi obično ne rade. U radnjama se prodaju suveniri i slatkiši sa simbolima ovog velikog međunarodnog sportskog takmičenja.

Dan uoči svečane ceremonije otvaranja studentskih igara plamen Svetske zimske Univerzijade je stigao u Krasnojarsk.

Od italijanskog Torina, gde je jesenas održana ceremonija paljenja plamena Zimske „Univerzijade 2019“, do ruske prestonice studentskih igara štafetna baklja je prešla put od 49.149 kilometara i obišla 30 ruskih gradova.

Ceremonija svečanog otvaranja studentskih igara biće održana u „Platinum areni“, a televizijski prenos obezbeđen je u više od 60 zemalja. Očekuje se da će taj događaj direktno pratiti milijardu i po gledalaca.

Ceremonija otvaranja biće posvećena istoriji Sibira i njenim kulturnim tradicijama, ali se detalji scenarija drže u tajnosti.

Kremlj je saopštio da će ruski predsednik doći u dvodnevnu posetu Krasnojarsku, gde prisustvovati otvaranju Igara i sastati se sa članovima izvršnog odbora Međunarodne univerzitetske sportske federacije.

Posle Zimskih olimpijskih igara, Zimska Univerzijada se smatra najvećim zimskim sportskim događajem na svetu.

Krasnojarsk nije slučajno izabran za domaćina studentskih igara — ovaj grad ne samo da je sportski centar, već je i pravi univerzitetski grad sa oko sto hiljada studenata.

FOTO: Sputnik / Olivera Ikodinović

 

Kompleks „Bobrovij log“ nalazi se na dvadesetak minuta vožnje od centra grada, ima 14 skijaških staza različitog stepena složenosti, od kojih je osam sertifikovano u skladu sa međunarodnim FIS standardima.

„Bobrovij log“ je otvoren 2006. godine, a u njegovu modernizaciju uoči Univerzijade je uloženo više od milijardu rubalja, što je oko 13,3 miliona evra.

Modernizovan je sistem formiranja veštačkog snega, značajno su proširene skijaške staze, a takođe je izgrađen i helidrom. Obnovljena je cela infrastruktura, a takođe je stvoren i integrisan bezbednosni sistem.

Univerzijada u Krasnojarsku trajaće do 12. marta. U takmičenjima učestvuje oko 3.000 studenata iz 59 zemalja. Takmiče se studenti uzrasta od 17 do 25 godina u 11 različitih sportova. Srbiju na ovom takmičenju predstavljaju samo skijaši.

Za održavanje zimskih studentskih igara u Krasnojarsku su izgrađena 34 objekta sportske, saobraćajne i medicinske infrastrukture.

 



Galerija slika

Komentari