Vesti Strategija sporta u Crnoj Gori, 50% dece na Žabljaku nezna da skija

Strategija sporta u Crnoj Gori, 50% dece na Žabljaku nezna da skija

Crna Gora | 15.09.2017. | vijesti.me
vlado stijepanovi

Strategijom razvoja sporta u Crnoj Gori tu oblast treba podeliti po regijama kako bi svaka od njih u zavisnosti od geografskog položaja i mogućnost imala određene sportove koje treba da razvijaju i u koje bi se ulagalo, ocenio je bivši jugoslovenski reprezentativac u skijanju, Vlado Stijepović.

Profesor fizičke kulture smatra da razvoj sporta u svakoj državi mora da bude usmeren kroz škole i da se na taj način deci i omladini afirmiše sport, ali i da se pravi potrebna selekcija.

Stijepović je kazao da podražava stavove ministra sporta Nikole Janovića da je potrebno napraviti kategorizaciju sporta i kontrolu države nad savezima.

Strategijom razvoja sporta tu oblast treba definisati po regijama kako bi svaka od njih imala, u zavisnosti geografskog položaja, određene grane sporta koje treba da razvijaju i u koje treba ulagati. Na primjer primorje sportovi na vodi, sjever na snijegu, centralni dio rukomet, fudbal košarku, odbojku…”, rekao je Stijepović agenciji MINA.

On je kazao da to ne znači da i ostali sportovi u nekim regijama ili gradovima treba da budu zapostavljeni, ali da se ne dođe u situaciju kao što je na Žabljaku gdje rade košarkaški i fudbalski klub, a da sportovi na snijegu gotovo i da ne postoje.

Stijepović je rekao da je nevjerovatno da u Žabljaku ne postoji organizovna škola skijanja za učenike osnovne i srednje škole i da je "frapatno" da 50 odsto dece ne zna da skija.

“Skijanje koje je nekada bio glavni sport na Žabljaku a naši takmičari u bivšoj SFRJ po rezultatima bili odmah iza neprokosnovenih Slovenaca sada i ne postoji. To je jedan očit primjer i to treba mijenjati”, ocijenio je Stijepović.

On je naveo da bi plivanje trebalo da bude obavezani predmet u školama na primorju i u gradovima gdje je to moguće, a skijanje u ustanovama na severu.

Zimsku školu skijanja treba organizovati da sva djeca i učenici imaju mogućnost da upražnjvaju taj sport vikendom. To bi trebalo da bude obaveze saveza, ali znajući da nemaju stručnih lica za rad sa djecom treba uključiti DIF iz Nikšića. Da profesori koji nemaju zaposlenje dobiju mogućnost da rade a savezi kavlifikovane stručnjake”, kazao je Stijepović.

On je ocenio da u Crnoj Gori ima puno registrovanih klubova i sportskih udruženja gde su treneri nestručna lica koja “svojim neznanjem utiču negativno na sport, decu i omladinu”.

Prema njegovim rečima, mora se razdvojiti sport i fizičko vaspitanje.

"Sport je takmičarski, a fizičko vaspitanje je edukativno i vaspitno obrazovna aktivnost”, kazao je Stijepović, koji je autor više publikacija o strategijama razvoja sporta.

On je upozorio da se svakodnevno postoji problem zdravlja djece i omladine koja nemaju pravilnu fizičku aktivnost kroz udruženja i klubove zbog nestručnost osoba koja sprovode sport u klubovima i udruženjima.

Stijepović je ocenio da sport i fizičko vaspitanja moraju realizovati stručne osobe koje imaju znanje i veštine za sportske i fizičke aktivnosti.

        Izvor: vijesti.me, Mina

 

Komentari