Vesti Sochy 2014 - Izabrani su prvi nosači Olimpijske baklje

Sochy 2014 - Izabrani su prvi nosači Olimpijske baklje

| 15.07.2013. | fis-ski, bihski
soci2014b1

Za tri meseca će iz Grčke, sa planine Olimp u Rusiju doći Olimpijski plamen. Organizacioni Komitet ZOI Sochy 2014. je već odredio polovinu od potrebnog broja nosača Olimpijske baklje na njenom putu kroz Rusiju.

Od 140.000 prijavljenih kandidata do sada je izabrano njih 6.000 i to iz svih 83 regiona Rusije. Izmedju vrednosti koje su kandidati morali poedovati, ističe se njihov smisao za sport, zdrav način života i Olimpijske vrednosti kao što su  prijateljstvo i poštivanje medju ljudima.

Među izabranim nosačima Olimpijskog plamena nalaze se brojni istaknuti sportisti, javne ličnosti, profesori, doktori, spasioci, radnici, penzioneri I dr.

Među onim koji će imati čast da nose Olimpijsku baklju su i prva žena kosmonaut, Valentina Tereshkova, četverostruki Olimpijski šampion u gimnastici Alexei Nemov, trostruki Olimpijski pobednik u sinhronizovanom plivanju Maria Kiseleva, paraolimpijski osvajač bronzane medalje Aleksey Chuvashev, kardiovaskularni hirurg Maksim Strakhov i popularni bloger Sergey Dolya.

Do sada je najmlađi budući nosač Olimpijskog plamena star 14 godina, dok je najstariji, iz regiona Vologda, star 93 godine. Više od 300 nosača baklji su osobe sa zdravstvenim poteškoćama.

Komentari