Vesti Slopestyle na programu ZOI Sochi 2014.

Slopestyle na programu ZOI Sochi 2014.

Durban - Jožno Afrička Republika | 05.07.2011. | Izvor: FIS
slopestyle3

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je doneo konačnu odluku o programu Zimskih Olimpijskih igara u Sočiju 2014 (Rusija). U Durbanu u Južnoafričkoj republici, na 123 Sesiji MOK-a, Izvršni odbor je potvrdio dodatno uključivanje "Freestyle Ski Slopestyle" (muškarci i žene) i "Snovboard Slopestyle" (muškarci i žene), kao i "Snowboard paralel slalom" kao zvanična takmičenja na programu ZOI u Sočiju 2014. Nažalost takmičenje "Ekipno alpsko skijanja nacija" nije dobilo odobrenje za uključivanje na program Olimpijade u Sočiju 2014.

Predhodno u aprilu 2011, doneta je odluka da se na program ZOI u Sočiju 2014. uključi šest novih FIS disciplina: "Freestile Ski Halfpipe" (muškarci i dame), "ženski skijaški skokovi", "Biatlon mešovita štafeta", "timsko umetničko skijanje" i "timsko sankanje".

"FIS je oduševljen odlukom MOK-a da uključe i Freestile Ski i Snovboard Slopestile discipline u program u Sočiju 2014. Nakon ukjlučenja ženskih skokova i Freestile Ski Halfpipe. Ovo je važna odluka i za popularnost Zimskih Olimpijskih Igara, obzirom na privlačnost Slopestile disciplina kod mladih", rekao je predsednik FIS-a Đan Franko Kasper. "Ipak je razočaravajuće da će ekipno alpsko skijanja nacija morati da čekate svoj debi, jer se na našem FIS Svetskom prvenstvu ovo takmičenje pokazalo veoma kvalitetno i uvereni smo da će ovo takmičenje biti dobro primljeno na Olimpijskim igrama mladih u Insbruku 2012."

Sa dodatkom ukupno 12 novih takmičenja, na ZOI Soči 2014 će se proglasiti 98. Olimpijski šampiona i dodeliti ukupno 294 olimpijskih medalja. Tačno 50% (49) će biti u šest FIS disciplinama. U Vankuveru 2010, 86 takmičanja je bilo na Olimpijskom programu, a 40 njig su bila u FIS disciplinama.

Odluka da se uključe nove discipline na program Zimskih Olimpijskih Igara bila je zasnovana na izveštaju koji je Komisije za Olimpijski program podnela Izvršnom odboru MOK-a u Akapulku u oktobru 2010. Komisija je proučavala predloge pojedinih međunarodnih sportskih federacija i sastavila detaljnu analizu svih disciplina koje su se kandidovale, a na osnovu održanih takmičenja na Svetskim prvenstvima prošle zime.
Ključni pozitivni faktori za donošenja ove odluke su da će ove promena povećati univerzalnost i uopšte vrednost igara. Drugi razlozi su troškovi infrastrukture, logistike i operacija i uticaj na ukupnu kvotu i broj takmičenja.

Komentari