Vesti Skijaški savez jugoistočne Srbije - Podrška novom sistemu takmičenja

Skijaški savez jugoistočne Srbije - Podrška novom sistemu takmičenja

Bor | 01.11.2013. | Ski savez JI Srbije
skijanjeSP2

Izvršni odbor i Skupština Skijaškog saveza jugoistočne Srbije podržali su, na sednicama održanim u Boru, novi sistem takmičenja za Alpski kup Srbije, koji je primenjen u prethodnoj sezoni. Ocenjeno je da je napravljena dobra veza regionalnih i nacionalnih takmičenja, što je omogućilo da se u Srbiji održi čak 18 trka za Alpski kup, ali da treba hitno otkloniti nedostatke koji su doveli do spornih tumačenja pojedinih pravilnika po završetku sezone.

Skijaši jugoistoka kritikovali su praksu nacionalnog skijaškog saveza, koji ne poklanja dovoljno brige elementarnim potrebama skijaškog sporta u Srbiji. Kao neverovatan primer navedena je činjenica da Skijaški savez nije izdvojio čak ni tako mala sredstva kakva su bila potrebna za održavanje sajta i obračunavanje takmičarskih rezultata, što je izazivalo nepotrebne probleme.

Zahtevano je da se sredstva, koja klubovi obavezno uplaćuju za kotizaciju i registraciju takmičara, koriste isključivo za potrebe organizovanja domaćih takmičenja. Po mišljenju klubova sa jugoistoka, troškove reprezentativnih selekcija treba planirati tek kad se osigura finansiranje osnovnih troškova rada organa saveza i njegove Kancelarije. Na taj način bilo bi moguće sprovesti najveći broj onih aktivnosti koje ne iziskuju mnogo novca, a predstavljaju uslov opstanka cele skijaške organizacije.

Zaključeno je da se, u završnom procesu usvajanja novog statuta SSS, podrže ona rešenja koja sprečavaju da organi i tela SSS, čiji pojedini članovi legitimno zarađuju novac od skijaškog sporta, funkcionišu mimo uticaja Alpskog odbora SSS i regionalnih skijaških organizacija.

Novi članovi Skijaškog saveza jugoistočne Srbije postali su Skijaški klub „Vlasina“ iz Surdulice i Skijaški snoubord klub „Stara planina“ iz Pirota. Za novog člana Izvršnog odbora imenovan je Milan Pešić (Stara planina).

Osnovane su komisije za snoubord (predsednik Milan Pešić iz Pirota), za sudije (Aleksandar Antonijević iz Knjaževca) i za slalom na rolerima (Bratislav Veljković iz Niša).

Odlučeno je da se hitno organizuje seminar za merioce vremena i da se pokuša održavanje predsedzonskog seminara za trenere, sa predavačima iz regiona (koordinator Abdula Bajrami). Sastanku u Boru prisustvovali su predstavnici klubova iz Majdanpeka, Bora, Zaječara, Boljevca, Knjaževca, Pirota (S. planina), Niša, Surdulice i Vranja, kao i kluba u osnivanju iz Vladičinog Hana. Izostali su klubovi iz Pirota (Midžor), Leskovca i Kruševca.

 

Galerija slika

Komentari