Vesti Skijalište "Besna kobila" - Šta je sa žičarom sa Kopaonika

Skijalište "Besna kobila" - Šta je sa žičarom sa Kopaonika

Vranje | 12.04.2011. | novosti.rs
bkimg4250x188

Već dve godine u pogonu bujanovačke "Alatnice" uskladištena je žičara koju je "Besna kobila" dobila od "Kopaonika". Nije još postavljena zato što je naknadno ustanovljeno da konfiguracija terena na ove dve planine nije ista. A i da jeste, žičara ponovo ne bi radila jer u novoj trafo-stanici koja je koštala šest miliona dinara, nema struje!

Obližnji rudnik Grot, odakle je stizala, struju više jednostavno, ne da. Kažu, biće struje kad se završi privatizacija rudnika. A dotad će da "svetli" iz agregata koji troši 30 litara goriva na sat!

Pre desetak dana finansijska inspekcija iz Vranja zatvorila je planinarski dom na Besnoj kobili na dve nedelje, ustanovivši da konobar u tamošnjem restoranu nije mušteriji izdao fiskalni račun.

Osim da fiskalna kasa služi za ukras, otkriveno je još štošta. Za više od dve godine koliko postoji, preduzeće Skijalište "Besna kobila" umnožilo se čak tri puta - od prvobitnih šest radnika doguralo je do 17, a promenilo je već trojicu direktora!

Samo je Zoran Velinović, doskorašnji direktor Skijališta "Besna kobila", za vreme poslednje nedelje na funkciji, zaposlio devetoro ljudi - za stalno. Na naplatu je stiglo čak 20 menica, pa mnogi veruju da se Velinović sveti stranci (G 17 plus) koja ga je smenila posle samo osam meseci.

- Tačno je da sam potpisao ta rešenja o stalnom radnom odnosu ali oni su tu već radili po ugovoru. Zatekao sam u preduzeću trojicu radnika i isto toliko direktora. Ja sam bio četvrti. Bilo me je sramota, na svakog radnika po jedan rukovodilac - kaže Velinović.

Sad nema razloga da se stidi, jer za nepune dve godine posao su dobili još i dvojica konobara, po jedan glavni i pomoćni kuvar, dvojica noćnih čuvara, domar, radnik na održavanju i turizmolog. Velinović, međutim, tvrdi da je platni fond ostao isti.

- Smanjio sam platu direktora za 20.000 dinara i sve ostale za 15 odsto, da bismo mogli da primimo te ljude. I dalje je mesečni platni fond 600.000 dinara, a u skijalištu ukupno radi 15 ljudi. Nisam mogao da ih ostavim na cedilu.

Za Dragana Janjića, novog direktora Skijališta, i doskorašnjeg pomoćnika gradonačelnika za NIP iz G 17 plus, nema dileme da je Velinović hteo da se osveti.

Ostavio mi je dug od 20 miliona dinara, 20 menica je stiglo na naplatu. Pokušavam da popravim stanje, ali ide vrlo teško - kaže on.

I VREME SE UROTILO

OSIM stranačkih neprilika, skijalište su snašle i - vremenske. Od 155 dana pod snegom godišnje, koliko inače ima Besna kobila u proseku, ove zime bilo je tek 14. - Džaba smo prodali sve aranžmane do kraja februara, kad su ih otkazali jer nije bilo snega. Jednostavno, nismo imali sreće - smatra Velinović.

Komentari