Vesti Skijališta Srbije - Ne iskorišćena ski-pas kata, važi do kraja sezone

Skijališta Srbije - Ne iskorišćena ski-pas kata, važi do kraja sezone

Beograd | 31.01.2023. | rts.rs
2023 02 01 233425 Picture in Picture

Direktor "Skijališta Srbije" Dejan Ćika, gostujući u programu RTS-a, izjavio je da je skijaška sezona dosad bila nenormalna zbog vremenskih uslova, ali da Kopaonik od ove nedelje konačno radi punim kapacitetom. Oni koji su ranije kupili ski-pas, ali ga nisu iskoristili u periodu za koji je namenjen, moći će da ga iskoriste do kraja sezone.

Osam evropskih zemalja zabeležilo je ove godine svoj najtopliji januarski dan od kada se mere temperature, koje su temperature u pojedinim delovima Švajcarske i južne Nemačke premašile 20 stepeni Celzijusa, a 90 nadzornih stanica u Francuskoj postavilo je nove rekorde tokom Nove godine.

Skijališta u severnim Alpima i francuskim Pirinejima bila su teško pogođena nedostatkom snega, posebno ona na nižim nadmorskim visinama. Snega je koliko-toliko bilo samo na italijanskim Dolomitima, južno od švajcarskih Alpa.

Ni u našem regionu nije bilo snega, pa je ski-sezona ozbiljno zakasnila, ali i poremetila planove mnogih skijaša. Ipak, sneg je konačno pao, pa su u ovom trenutku u našem najvećem ski-centru na Kopaoniku, skoro sve staze i instalacije puštene u pogon.

Direktor "Skijališta Srbije" Dejan Ćika kaže da su i početkom sezone bile gužve na skijalištu na Kopaoniku, ali zato što su radile svega tri staze. Sada je situacija drugačija i ugostitelji i hotelijeri, kako kaže, trljaju ruke, a redovi su opravdani jer skijalište radi punim kapacitetom.

"Sezonu smo 8. decembra dočekali u nenormalnim uslovima, em nema snega, em je temperatura bila u ozbiljnom plusu, veštačko osneživanje je bilo bespomoćno, ali i pored toga sezonu smo otvorili sa tri staze i non-stop je radilo skijalište, sad, u kakvim uslovima, ali bilo je snega, moglo je da se skija", rekao je Dejan Ćika.

Direktor "Skijališta Srbije" ne pamti ovako visoke temperature do sredine januara.

"Dešavalo se da u decembru ne bude, ali pri kraju ipak bude snega, ali da do polovine januara ne bude snega i da budu ovako visoke temperature – ne pamtim", rekao je Ćika.

Upravo su visoke temperature onemogućavale da se pravi veštački sneg.

"Za to moraju da se ispune određeni temperaturni uslovi – da je spoljašnja temperatura minus 3 i da je niska vlažnost da bi u punom kapacitetu radili. Toga nije bilo na početku sezone, sada, kako je vreme proteklo temperatura je zadovoljavajuća, pravimo brda od snega koje noću razvlačimo po stazama", objašnjava Ćika.

Od subote će sve staze na Kopaoniku biti u funkciji, uključujući i Belu reku 1 i Belu reku 2. I na Staroj planini sezona je kasnila, ali rade staze uz žičaru, a od 01.februar će raditi i Tornik.

"Nadamo se da će se sezona produžiti, pa da ćemo nadoknaditi izgubljeno. Pik je na Sretenje, tada očekujemo oko 10.000 skijaša da se okupi. I sada je prosečan broj skijaša na stazama na Kopaoniku 6.500", naveo je Ćika.

Kada je reč o večernjem skijanju, ove sezone radi jedna staza zbog mera štednje a ne tri kako je bilo prethodnih godina.

Oni koji su ranije kupili ski-pas, ali ga nisu iskoristili u periodu za koji je namenjen, moći će da ga iskoriste do kraja sezone.

"Nismo mi krivi što u tom periodu nije bilo snega, ali opet im omogućavamo da do kraja sezone iskoriste ski-pas", rekao je direktor "Skijališta Srbije".

          Izvor, Foto screenshot: rts.rs

 

Komentari