Vesti Ski skokovi - Preminuo legendarni Mati Nikenen

Ski skokovi - Preminuo legendarni Mati Nikenen

FIN | 04.02.2019. | Klix.ba, b92.net
mn 66

Legendarni finski skakač i četverostruki pobednik Zimskih olimpijskih igara Mati Nikenen (Matti Nykanen) preminuo je danas u 55. godini, javljaju finski mediji. Nikenen je dominirao ovim sportom 1980-ih godina, kada je uglavnom pobeđivao na svim takmičenjima na kojima je nastupao.

Svet ga je prvo upoznao na Zimskim olimpijskim igrama u Sarajevu 1984. godine, kada je osvojio zlato na velikoj i srebro na maloj skakaonici na Igmanu. A tu jednu sa male skakaonice na Igmanu "ukrao mu je" večiti rival, Jens Vajslog. Finac je morao da se zadovolji srebrom.

Vrhunac karijere mu je nastup na Igrama u Calgaryju četiri godine kasnije, kada je pobedio u obe pojedinačne discipline kao i u ekipnom takmičenju.

Uz pet olimpijskih, ima i devet medalja sa svetskih prvenstava i čak 22 sa nacionalnih prvenstava Finske.

Četiri puta pobeđivao je u ukupnom poretku Svetskog kupa, dok je dva puta osvajao turneju Četiri skakaonice (1983, 1988). Ukupno je imao 46. pobeda, a čak 76. puta našao se na podijumu. Karijeru je završio 1991. godine.

Zbog svojih rezultata i dominacije nad konkurencijom tokom karijere, Nikenen se smatra jednim od najboljih skakača u istoriji.

Nakon karijere Nikenen je na sebe skretao pažnju sklonošću prema alkoholu, brojnim venčanjima i razvodima, povremenim nasilnim ispadima kao i neuspešnom karijerom pevača.

Optužen je i za pokušaj ubistva porodičnog prijatelja i osuđen na 26 meseci zatvora, gde je proveo godinu dana. Iz svih tih problema se izvukao pre nekoliko godina.

 

 

Komentari